Marian Spier

Marian Spier: “Zorg dat jij de baas bent over je geld”

Het zijn drukke tijden voor potentiële TechGirl van de Maand Marian Spier. Ze bouwt nu aan FEM-START, een platform dat van kunstmatige intelligentie gebruikmaakt om vrouwen te trainen op het gebied van financiën. Dat is hard nodig: “Je moet kunnen meepraten met mensen die verstand hebben van geld.”

Marian Spier: “Ik heb communicatie gestudeerd en daarna jaren in de communicatie gewerkt. Sinds de jaren ‘90 ben ik werkzaam in de tech. Zo liet ik bij mijn toenmalige werkgever het eerste intranet bouwen. Daarna werkte ik binnen KPN en binnen de adverteerderswereld. Uiteindelijk heb ik veel techproducten helpen maken, zoals serious games en digitale advertisingproducten.”

Hogeschool van Amsterdam

Kortom: de start van Marians carrière was vrij commercieel. Ze was volop bezig met technologie en benutte de mogelijkheden ervan. “Daarna ben ik een andere kant opgegaan, want ik ben 8 jaar manager en docent geweest bij de Hogeschool van Amsterdam. Ik gaf les op het gebied van crossmedia en digitale media, zoals content en communicatie. Om gecertificeerd HBO-docent te worden, was het belangrijk om pedagogiek te doen, dus dat heb ik ondertussen ook nog gestudeerd.”

Inmiddels werkt Marian niet meer voor de hogeschool, want ze is inmiddels alweer 8 jaar ondernemer. Zeer succesvol ook, want ze heeft bijvoorbeeld in 2010 TEDxAmsterdamWomen opgezet en dit tien jaar lang gerund. Inmiddels doet ze dat niet meer. “Ik ben heel trots op wat we hebben neergezet met TEDxAmsterdamWomen, dat ieder jaar een uitverkocht event was en waarin vrouwen die echt iets voor de Nederlandse maatschappij hebben betekend een podium krijgen. Dit hoofdstuk heb ik afgesloten. Soms moet je dingen echter achter je laten, ook al is het succesvol.”

FEM-START

Marian is nu alsnog met tech bezig. “We bouwen momenteel FEM-START, een AI-platform om vrouwen te trainen hoe ze funding op moeten halen. Je merkt echt dat vrouwelijke ondernemers financiële educatie kunnen gebruiken. Vrouwen kunnen goed met geld omgaan, dat leren ze vanuit de historie uit ook al vroeg. Je gaat boodschappen doen: hoeveel kunt je uitgeven, wat koop je wel en wat laat je toch liggen? Vrouwen weten wel hoe dat werkt, maar minder goed hoe ze hun geld kunnen vermenigvuldigen.”

MobileMobile

Volgens Marian gaat het daar vaak mis bij ondernemerschap. “Je moet echt leren om funding op te halen, want dat kan je enorm goed helpen. Ondernemen is spannend, zeker aan het begin. Je bent immers zo goed als je laatste klant. Ik heb grote projecten waar ik aan werk, dus ik kan dagelijks veel verschillende dingen doen rondom tech, inclusie, ondernemerschap en strategie. Er zijn mooie kansen. VVoor de Verenigde Naties heb ik bijvoorbeeld in Istanbul een hackathon met 165 mensen bestaande uit hackers en ceo’s van tech giganten uit de hele wereld opgezet om te zorgen voor digitale inclusie voor vluchtelingen wereldwijd.”

Nu ligt haar focus naast op haar huidige projecten, dus ook erg op FEM-START. “Ik ben veel bezig met inclusie in combinatie met tech of funding. Je merkt dat het nog steeds een probleem is dat vrouwen moeite hebben om funding op te halen. Het fundingssysteem werkt gewoon niet meer. We denken met FEM-START een oplossing te hebben voor dit probleem, want vrouwen leren dankzij AI om op een slimme manier funding op te halen. Besef goed dat meer dan 90 procent van de investeerders mannen zijn, en vrouwen worden dan toch anders bekeken. Helemaal als ze jong zijn, dan wordt de vraag gesteld: en wil je geen gezin dan?”

Bovendien ziet Marian ook dat vrouwen weinig kennis hebben van het jargon. “Er zijn zoveel manieren om funding op te halen. Je hoeft niet meteen naar grote investeerders te gaan. Je kunt ook crowdfunden, een lening gebruiken, subsidie aanvragen of vragen of familie en vrienden als angelnetwork willen investeren. Ook is netwerken belangrijk, hoe moeilijk dat nu ook is met die digitalisering. Voor mij ligt dat anders. Ik heb altijd een digitale organisatie gehad, dus ik heb daar minder last van. Ik heb bovendien al zoveel jaren ervaring dat dat netwerk er echt wel is.”

Marian Spiers advies voor vrouwen

Tot slot heeft Marian goed advies voor vrouwen. “Of je nou onderneemt of je hebt een baan, je moet aan drie dingen denken: poen, plezier en prestige. Kortom: gaat het me geld opleveren, ga ik het leuk vinden, levert het prestige op? Als twee van de drie missen, dan moet je het niet doen. Ga bovendien een cursus volgen over investeren of boekhouden en zorg dat jij de baas bent over je geld. Als jij de controle hebt over je geld en zorgt dat je kan meepraten met mensen die er meer verstand van hebben, dan gaat dat je helpen in de toekomst.”

Marian Spier is in de running om TechGirl van de Maand te worden. Aan het einde van deze maand verschijnt er een stembus-artikel op TechGirl.nl, dus hou onze website goed in de gaten!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Cookies op TechGirl.nl

Mogen wij cookies plaatsen?

Privacy beleid | Sluiten