Het klinkt gevaarlijk: er zijn vorige week mannen aangehouden die hun televisie-abonnement deelden. Niet dat ze samen een Netflix-account deelden, of dat de een de ander zijn wachtwoord en inlog had gegeven om af en toe de Formule1 op zijn Ziggo-account te kijken. Nee, dit ging wel iets verder.

Je hoeft nog niet je ouders’ account van je Netflix te verwijderen of je wachtwoord op Ziggo te veranderen omdat je beste vriendin hem gebruikt om HBO te kijken. Deze twee mannen maakten het namelijk wel iets bonter dan simpelweg het delen van hun Ziggo-abonnement. Sowieso moet je je afvragen of je hier wel kunt spreken van de term “delen”. Ze worden verdacht van het illegaal doorverkopen van abonnementen van Ziggo via cardsharing. Dat betekent dat ze een straf voor computervredebreuk en oplichting boven het hoofd hangt. Cardsharing klinkt heel vriendelijk, maar dat is het dus niet.

Ziggo met dikke korting

Het gaat hier om een bedrijfsmatige samenwerking waarbij Ziggo-abo’s werden verkocht met een dikke korting. Ze hadden waarschijnlijk zo’n 1000 klanten die meededen in het cardsharen. Er werd legitieme content ongeautoriseerd gedeeld op grote schaal, en dat mag niet. Immers loopt Ziggo hierdoor inkomsten mis, die de mannen mooi wél inden. Er zijn servers in beslag genomen en de politie heeft de mannen aangehouden. Wat zij aan straffen krijgen, is nog onbekend.

Het is natuurlijk de vraag in hoeverre hun klanten ervan bewust waren dat ze iets deden wat illegaal is. Want zij kunnen dan mogelijk ook strafbaar worden gesteld, omdat zij wetende dat ze Ziggo afnemen buiten Ziggo om, toch ermee door zijn gegaan. Dat is namelijk heling. Tot op heden hebben we daar nog niets over gehoord, waarschijnlijk omdat de politie sowieso eerst op de servers moet kijken welke klanten deze twee verdachten zoal bedienden. In ieder geval zijn het techsavvy mensen, want je moet hiervoor wel een smartcard kunnen kraken.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.