malak mohamed

Malak Mohamed: “De wereld digitaliseert, daarin moeten vrouwen vertegenwoordigd zijn”

Een baan in een ander land én er dan ook nog bij studeren. Onze potentiële TechGirl van de Maand Malak Mohamed doet het. “Het was heel erg moeilijk om mijn familie te overtuigen van mijn plan naar het buitenland te gaan, want dit is geen norm in onze samenleving. Maar ze weten nu dat het het waard is.”

Malak werkt bij Klippa, een Nederlandse app waarmee je gemakkelijk documenten kunt verwerken. “Ik werk in internationale bedrijfsontwikkeling en mijn belangrijkste verantwoordelijkheid is om de activiteiten van Klippa uit te breiden naar het Midden-Oosten en om nieuwe klanten te vinden die kunnen profiteren van de diensten van Klippa. Ik ben hier gaan werken door een vriend die bij Klippa werkte.”

Hart voor tech

Het was geen toeval dat Malaks kennis haar vroeg, want ze is een echte TechGirl met een hart voor technologie. “Ik heb altijd een passie voor IT gehad en ben redelijk goed met technologie, maar zeker geen expert. Toen ik nog op de middelbare school zat wilde ik al computerwetenschappen studeren. Ik begon daarmee eigenlijk al in mijn eerste jaar aan de Rijksuniversiteit Groningen, maar ik stopte halverwege. Ik besloot dat ik in plaats daarvan een carrière in het bedrijfsleven wilde nastreven. De gerichtere taken in een op technologie gebaseerde startup zijn voor mij een ideale gelegenheid om beide werelden te verkennen.”

Het was voor Malak echter niet per se vanzelfsprekend dat ze op de Rijksuniversiteit Groningen terechtkwam. “Ik ben geboren en getogen in Caïro, Egypte. Ik heb daar mijn middelbare schooldiploma behaald. Ik wilde mijn opleiding in het buitenland voort te zetten, zodat ik mijn studie kon combineren met nieuwe ervaring. Dat kon niet in mijn thuisland. Het was erg moeilijk om mijn familie te overtuigen van mijn beslissing om alleen in het buitenland te studeren, aangezien dit geen norm is in mijn samenleving, maar uiteindelijk waren we het er allemaal over eens dat de ervaring het waard was.”

Klippa

“Besluiten om voor mijn bachelor te gaan in het buitenland was de eerste stap die ik nam om daadwerkelijk te komen waar ik nu ben en van daaruit werd ik via een kennis aan Klippa voorgesteld. Ik wist eerst dat Klippa op zoek was naar Nederlandse stagiaires, want dat stond op hun Linkedin. Later kwam ik erachter dat ze open stonden voor internationale stagiaires met een universitaire opdracht of een stage-eis. Een vriend die bij Klippa werkte, moedigde me aan om te solliciteren en de rest is geschiedenis.”

Hard aan het werk voor Klippa, maar tegelijkertijd ook nog studerende: Malak heeft het druk. “Soms kan het moeilijk zijn om twee keer per week op het werk te zijn, naar de universiteit te gaan voor lessen, dan mijn avondlessen te volgen en genoeg tijd te maken om te studeren. Maar door mijn tijd efficiënt in te delen, heb ik al mijn taken naast het werk kunnen bijhouden. Mijn aanwezigheid bij Klippa heeft mijn studie helemaal niet beïnvloed. Het lukt allemaal omdat ik heel graag de kennis die ik tijdens mijn studie heb opgedaan toe wil passen en praktijkervaring wil opdoen. Ik kon het materiaal dat ik studeerde combineren met mijn rol bij Klippa, wat bijdroeg aan zowel mijn ervaring bij Klippa als op de universiteit.”

Malak Mohamed

Malak Mohamed werkt nog niet zo lang bij Klippa, dus ze vindt het moeilijk om aan te geven wat haar grootste succes was tot nu toe. Zeker door het thuiswerken is het een vreemde tijd om een nieuwe baan te beginnen. “Ik kan niet zeggen dat ik één geweldige prestatie heb gedaan sinds mijn drie maanden bij Klippa. Anderhalve maand ervan heb ik thuisgewerkt. Voor mij is mijn grootste prestatie dat ik werk voor een zeer succesvolle scale-up en ik krijg daar zoveel meer voldoening uit dan als ik alleen mijn studie deed.”

Malak heeft het wel enorm naar haar zin bij Klippa. “Alle technische aspecten van de baan zijn heel interessant. Je leert veel technische dingen die je ergens anders niet zou leren. Een grote reden om hier stage te lopen is om me ook vertrouwd te maken met de werkomgeving, iets wat je niet alleen met je studie kunt bereiken. En het Klippa-kantoor is erg gezellig. Het team organiseert veel activiteiten samen, zoals elke maandag een diner. Deze tradities en de door het team benadrukte waarden bij Klippa zijn wat ik het leukst vind.”

Het is echter niet altijd alleen maar leuk en makkelijk, want haar baan geeft haar ook flink wat uitdagingen: “In het begin was het niet gemakkelijk om alle technische terminologie bij te houden, omdat ik er nog niet eerder aan was blootgesteld. Ik had zoveel vragen over de diensten die we aanbieden en hoe ze werken, maar iedereen in het team is erg gastvrij. Ze moedigen me altijd aan om vragen te stellen. Het team van de ontwikkelaars probeerde de technische functies in eenvoudige bewoordingen uit te leggen. Ze gaven ons presentaties over de technische knowhow achter de kernproducten van Klippa.”

De vertegenwoordiging van vrouwen

En daar schuilt meteen een goed advies van Malak: “Als je ook bij een scale-up wil gaan werken, dan raad ik je aan zoveel mogelijk kennis in het veld op te doen, of het nu door zelfstudie of anders is. Kennis van techniek is erg waardevol, zeker tegenwoordig wanneer veel bedrijven een technische kern hebben. Het zal altijd nuttig zijn om je kennis in de IT-sector uit te breiden. Het geeft je een voorsprong op anderen. Ik zou ook zeggen dat omdat vrouwen zo ondervertegenwoordigd zijn in IT, ze een concurrentievoordeel hebben. Vergelijkbaar met mannen die bijvoorbeeld als verpleegster werken. De wereld digitaliseert met een zeer hoge snelheid en het is voor elk bedrijf het beste dat vrouwen even – of in ieder geval meer gelijk – vertegenwoordigd zijn.”

Malak is in de running om TechGirl van de Maand te worden. Houd TechGirl in de gaten voor de livegang van de stemronde.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.