Maker Festival Twente: kunst en techniek hand in hand

Robotische jurken, gigantische cyborgs en interactieve installaties: zaterdag 20 en zondag 21 mei stond het Roombeek Cultuurpark in Enschede in het teken van inventiviteit, creativiteit en vindingrijkheid. Jong en oud kon bij het Maker Festival Twente doen, leren en beleven. TechGirl Nadi ging op pad!

Tijdens dit festival, georganiseerd door Tetem en Museum TwentseWelle, lieten diverse onderwijs- en cultuurpartners en bedrijven uit Twente zien wat ze bij konden dragen aan dit thema. Bij Saxion Fablab Enschede (lees ook Techgirl Steffi helpt jou met je 3D print) leerden kinderen (en oudere kinderen 😉 ) bijvoorbeeld hoe ze miniatuur CNC-gefreesde meubels kon maken. Dit is gebaseerd op het ‘flat packed furniture’ principe van Ikea: meubels zodanig ontwerpen dat ze gemakkelijk in handzame, vierkante dozen verpakt kunnen worden. Daarnaast vond je er o.a. het Tkkrlab (aka Tukkerlab), 100%FAT (interactieve installaties) en een Discover Hub.

Maar buiten alles van het Maker Festival Twente om was ik helemaal weg van twee tentoonstellingen in Tetem…

#1 Robotic Couture door FashionTech-designer Anouk Wipprecht

De Robotic Couture tentoonstelling was één van de redenen dat ik naar het Maker Festival Twente wilde. De naam verklapt het al: dit is fashion met een tech insteek. Hoe zou de wereld eruitzien als onze kleding ons kon beschermen, onze waarneming beïnvloeden of spelletjes met ons spelen? Anouk Wipprecht, de designer, geeft met haar jurken antwoord op deze vraag.

Zo is er een prachtig cocktailjurkje. Letterlijk, want met een druk op een knopje op de jurk, wordt via een pomp op de rug een glas gin-tonic ingeschonken. Handig! De #DrinkBotDress (zoals ‘ie heet) is gemaakt voor restaurant HEART van Cirque Du Soleil op Ibiza, waar ze drankjes schenken aan het publiek als onderdeel van een ‘walking act’.

Het bekendste ontwerp Anouk is de Spider Dress. De insteek is dat iedereen een persoonlijke ruimte heeft; een geliefde mag dichtbij komen, maar van een vreemde verwacht je dat hij/zij op afstand blijft. De op de Intel-Edison gebaseerde Spider Dress is een 3D-geprinte jurk met een chip die aanvoelt of iemand inbreuk maakt op de persoonlijke ruimte van de drager. Wanneer dat gebeurt, wordt direct een signaal afgegeven: de opvallende spinnenpoten komen in beweging om de drager te beschermen.

Verder vind je er o.a. nog de Somfy Dress (die gebaseerd is op een Smart Home collectie en reageert op geluid), de Audi Collection-jurken (die de parkeersensoren en LED-verlichting van Audio mee hebben gekregen) en de Smoke Dress (die ook, net als de Spider Dress, waakt over de persoonlijke ruimte van de drager).

De tentoonstelling van Anouk Wipprecht is nog tot 3 september 2017 te zien bij Tetem.

#2 You Only Live Online door Dries Depoorter

Dries Depoorter, een jonge Belgische kunstenaar (1991!), onderzoekt hoe opkomende technologische processen werken en hoe ze aangestuurd worden. Oh ja, en welk effect ze hebben op gewone internetgebruikers zoals jij en ik. Jep, da’s een hele mond vol. Het komt er op neer dat hij gebruik maakt van openbare privégegevens van mensen.

Wat ik zelf confronterend (op een goede manier!) vond is ‘Attended Profiles’. Er zijn honderden Facebook-evenementen waarop mensen zich inschrijven. Attended Profiles is een fysieke slideshow van alle openbare profielfoto’s van iedereen die op Facebook aan heeft gegeven deze talk te willen bezoeken. We vinden ‘t allemaal heel normaal om een openbare profielfoto te gebruiken op Facebook, maar hoe reageer je als je jezelf ineens in een ruimte ziet?

De tentoonstelling van Dries Depoorter is nog tot 30 juli 2017 te zien bij Tetem.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.