Maha Ech-Chefaa: “Je moet weten dat je je dromen kunt najagen.”

Onze potentiële TechGirl van de Maand wist al vroeg dat ze meer met technologie wilde en zorgt er nu voor dat andere Marokkaanse dames daar ook de handvatten voor krijgen. Maha Ech-Chefaa is een echt tech rolmodel. “Ik haal veel kracht uit mijn familie.”

Maha Ech-Chefaa is een drukke dame. Ze is de CEO voor de ngo Enactus in Marokko én ze werkt voor Leeha, dat ze zelf in 2014 is gestart als platform om vrouwen in Marokko empowerment te bieden. “Enactus is een community van studenten, academici en ceo’s die samenwerken om ondernemers handvatten te bieden en levens te veranderen. In Marokko hebben we 5500 universiteitsstudenten van allerlei achtergronden die werken aan gemiddeld 200 projecten per jaar.”

Liefde was er altijd al

Maha is daar niet zomaar bij gekomen, ze heeft altijd al een liefde voor tech gehad. “Ik ben altijd al nieuwsgierig geweest en zeker als het gaat om de kracht van technogie. Die nieuwsgierigheid is op de universiteit in een passie omgezet toen ik mezelf leerde coderen, websites maken en databases beheren. Mijn eerste job was dan ook die van web contentmanager.”

Een interessante keuze, want Maha wist nog niet zo goed wat te doen. “Na de hogeschool had ik geen idee wat goed bij me paste. Ik heb me ingeschreven voor allerlei scholen en universiteiten en dat was een aardige uitdaging. Ik was aangenomen op een school voor Informatiewetenschappen en daar heb ik vanalles geleerd over IT.”

Toch was het na die school en die eerste job niet genoeg voor Maha. “Ik vond mijn eerste baan tof, maar ik had de sterke wil om mezelf meer uit te dagen. Daarom ben ik in het buitenland gaan studeren. Maar ja, toen werd het 2009, een crisisjaar, waarbij ik zes maanden lang in zowel Frankrijk als Marokko heb gesolliciteerd. Uiteindelijk kon ik Webconsultant/projectmanager worden in Marokko bij een bekende IT-organisatie en daar was ik enorm blij mee!”

Leeha

Uiteindelijk bloeide Maha in 2012 helemaal op toen ze meer haar persoonlijke visie en gemeenschapsgevoel toeliet. “Ik leerde nieuwe vaardigheden, reisde meer, ontmoette mensen en zo ontstond in 2014 Leeha. Ik had het niet kunnen doen zonder de ondersteuning van mijn moeder en zussen. Uiteindelijk kreeg ik een paar maanden later het perfecte job offer: bij Enactus als programmamanager werken in Marokko. Het was een spannende keuze vanuit mijn vaste baan, maar ik ben er zo door gegroeid. Ook in mijn baan: sinds januari ben ik gekozen als directeur van Enactus Marokko, een team van 13 mensen, waarvan 7 vrouwen.”

Maha heeft niet het gevoel dat vrouwen achterblijven in IT. “Over het algemeen is er veel veranderd de laatste jaren. Vrouwen en meisjes hebben veel meer mogelijkheden. Er is nog wel ruimte voor verbetering, en ik denk dat we daarin echt mannen moeten opzoeken al bondgenoten. Ik ben zo blij met mijn baan, waarin ik elke dag weer de jeugd kan helpen te ondernemen in technologie. En ze zo hopelijk kansen bieden die ze anders niet kregen.”

Je kunt je dromen waarmaken

Had Maha die kansen zelf wel, toen ze opgroeide in Marokko? “Ik ben gelukkig opgegroeid in een liefhebbende familie, waardoor ik echt kon ontdekken wie ik ben. Een van mijn grote inspiraties is mijn oudere zus, die IT studeerde en hierin een carrière heeft. Het is mogelijk om een droom waar te maken. We moeten gewoon realiseren waarom we het willen, bedenken wat ons doel in het leven is en een support system om je heen bouwen met mensen die je toejuichen als je je ‘gekke’ dromen wilt najagen.”

Maha is in de race om TechGirl van de maand te worden. Houd TechGirl in de gaten, over een paar weken gaat de stemronde open.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Ook interessant
TechGirl van het Jaar Event
TechGirl Event. Wat hebben we voor jou in petto?

Cookies op TechGirl.nl

Mogen wij cookies plaatsen? Zo nee - verander dan je cookie settings.

Privacy beleid | Sluiten