Recap Apple Event 2021

Macbook Pro met M2 pro (2023) vs Macbook Pro met M1 Pro (2021)

24 Januari heeft Apple de nieuwe Macbook Pro M2 Pro uitgebracht. Hiermee is er een update gekomen voor de MacBook Pro M1 Pro, die eind 2021 is uitgebracht. In dit artikel leg ik de verschillen uit en onderzoek ik of de wijzigingen het prijsverschil waard zijn. Lees je mee?

Ontwerp

Aan het uiterlijk en de afmetingen van de MacBook Pro (zowel de 14-inch als de 16 inch) zijn geen wijzigingen aangebracht. In 2021 heeft Apple al een aantal grote veranderingen doorgevoerd aan de Macbook Pro. Belangrijke wijzigingen zijn een nieuw scherm, ProMotion, de verwijdering van de Touch Bar en de toevoeging van een hele reeks poorten (waar ik persoonlijk erg blij mee ben). ProMotion laat animaties op je scherm er beter uitzien dankzij de schermtechniek die zorgt voor een hoge refresh rate. Zowel de Macbook uit 2021 als de versie van dit jaar beschikken over een mini-led liquide Retina XDR-display met een resolutie van 3024×1964 voor de 14-inch en 3456×2234 voor de 16-inch.

Inhoud

De nieuwe Macbook Pro M2 met M2 Pro chip is op een aantal punten verbeterd in vergelijking met het M1 Pro model uit 2021:

  • tot 12-core CPU
  • tot 19-core GPU
  • Tot 32 GB centraal geheugen
  • Wifi 6E ondersteuning
  • Advanced HDMI: supports 8k displays
  • Bluetooth 5.3
  • 1 uur extra batterijduur
  • M2 Pro chip
  • MagSafe-kabel uitgevoerd in dezelfde kleur als de behuizing

De extra batterijduur en de bijpassende MagSafe kabel zijn natuurlijk fijn, maar vooral de upgrade naar de M2 Pro processor kan een goede reden zijn om te kiezen voor de nieuwste Macbook. Dankzij de M2 Pro processor zijn de prestaties tot 20 procent beter. Door de geheugenbandbreedte van 200 GB/s en tot 32 GB aan centraal geheugen is het mogelijk om snel aan grote projecten te werken en meerdere professionele apps tegelijk te gebruiken zonder dat je Macbook in de problemen komt. Dankzij de media-engine van de M2 pro kan je ook video’s sneller afspelen terwijl het coderen weinig energie kost.

Dit klinkt allemaal erg interessant! Houd er wel rekening mee dat je de verschillen alleen merkt als je echt het maximale uit de processoren haalt en niet het instapmodel aanschaft. Je zal toch wel een aantal upgrades moeten doen, waardoor je al snel een hoop extra geld neerlegt. Maar ook bij het instapmodel heb je natuurlijk wel de extra batterijduur (je kan er 18 uur mee doen!) en andere kleine voordelen ten opzichte van de M1 Pro chip.

Prijs

De Macbook Po M1 Pro is helaas niet meer te koop bij Apple. Gelukkig kan je nog deze nog wel bij genoeg goede derde partijen aanschaffen. De Macbook Pro M2 Pro wordt ten tijde van het schrijven van dit artikel verkocht vanaf €2446,-. Dit is een prijsverschil van meer dan €200,- ten opzichte van de Macbook Pro met M1 pro chip uit 2021.

Conclusie

Heb je al een Macbook Pro met M1 Pro chip, dan zou ik niet snel voor een upgrade gaan. De verschillen zijn dermate klein dat dit niet nodig is, tenzij je een hele krachtige laptop wil (met de extra upgrades). Bezit je een andere computer of een oudere MacBook dan kan het zeker interssant zijn om te kiezen voor de nieuwe MacBook Pro. Voor je kiest: kijk wel goed naar wat je ermee van plan bent. Gebruik je zware programma’s, teken je in 3D, ben je veel bezig met videobewerking of Photoshop? Dan is het zeker geen gekke keuze. Ga je jouw MacBook eerder voor ‘normale’ taken gebruiken? Dan raad ik aan toch te kijken naar de goedkopere Macbook Air met M2-chip.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.