Maaike Siebelink

Maaike Siebelink: “Als een vrouw iets ‘een beetje’ zegt te kunnen, is ze vaak heel goed”

Ooit wilde ze niets liever dan interessante ontdekkingen doen over oude beschavingen, maar na een carrière in de archeologie besloot techvrouw Maaike Siebelink het over een andere boeg te gooien: de IT in. En dat is een keuze waar ze zeker geen spijt van heeft, nu ze als DevOps Software Engineer bij Leaseweb aan de slag is.

Als je afstudeert tijdens een bankencrisis, dan heb je het niet makkelijk. De banen liggen niet voor het oprapen en er is weinig geld om dingen te doen. Maaike Siebelink zat daar middenin. “Vooral als er gebouwd wordt, dan kom je als archeoloog in actie. Er kwamen veel ervaren mensen op de markt, maar er waren geen vacatures meer. Toen heb ik een tijdje als beleidsmedewerkers voor de gemeente gewerkt, maar op een gegeven moment begon ik ergens anders als bodemonderzoeker. Dat lag me ook niet helemaal. Uiteindelijk heb ik zelfs als voorman bij een webwinkel gewerkt in het magazijn: ik heb echt vijf banen gehad in minder dan drie jaar.”

Maaike Siebelink

Dat was niet de beste start voor Maaike, maar ze had geluk: “Ik woonde net samen en had daardoor de ruimte om te onderzoeken wat ik wilde. Een groot deel van die periode heb ik nodig gehad om te accepteren dat archeologie het niet ging worden. Mijn partner werkt in de IT en die dacht dat dat heel goed bij me zou passen. Toen ben ik online bij een Finse universiteit een vak gaan volgen: programmeren in Java, maar ik was wel bang dat ik het niet leuk zou vinden om er echt fulltime mee bezig te zijn. Ik rondde het wel af, ben gaan solliciteren en zo kwam ik in een IT-traineeship terecht bij Leaseweb, georganiseerd door Young Capital. Maar inmiddels ben ik direct bij Leaseweb in dienst.”

Maaike wilde graag lekker gaan programmeren en dat is helemaal goedgekomen. “Er valt zoveel te leren. Ik werk er al acht jaar en dat is voor IT-begrippen erg lang. Ik vind het onder andere leuk en interessant dat er 55 verschillende nationaliteiten werken. Ook heb ik ondertussen twee kinderen gekregen en dan is langer op dezelfde plek zitten ook fijn.” Hoe leuk het ook is dat Maaike nu op haar plek zit, zou ze archeologie niet nog steeds een beetje missen? “Ik dacht eerst dat ik het had losgelaten, maar als ik dan een vacature zag, dan borrelde het. Het omslagpunt kwam echter toen ik met programmeren aan de slag ging. Het zijn moeilijke puzzels om op te lossen en daar heb ik plezier in.”

Zijn er overeenkomsten tussen archeologie en programmeren? “Eén van de dingen die me aantrok aan archeologie is dat het praktisch is: je hebt intellectuele uitdagingen en die combineer je met de praktijk. Ik wil niet eindeloos stukken schrijven, ik wil resultaat: dingen maken, dingen ontdekken. Die combinatie van intellectueel en doen zit ook in programmeren: enerzijds ben je aan het programmeren, anderzijds ben je met mensen bezig om processen te vertalen. Vooral dat laatste vind ik erg leuk. Je hebt allemaal losse feitjes en die breng je samen tot één groot verhaal.”

Droom opgegeven?

Heeft Maaike haar droom opgegeven? “Ik heb het wel moeilijk gevonden als ik met mensen uit de archeologie sprak. Zodra ik zeg dat ik in de IT werk, krijg je dan een sneue blik, terwijl ik voor mijn gevoel een plek heb gevonden waar ik heel goed pas. Je ziet mensen denken: die heeft haar droom opgegeven, maar zo ervaar ik het helemaal niet.” Dat komt onder andere omdat ze binnen Leaseweb wel een vliegende kiep is. “Omdat ik er al lang zit, kan ik ook tijdelijk in andere teams zitten om te helpen zodat anderen konden worden ingewerkt. Ik ben ook betrokken bij het aannemen van nieuwe mensen.”

Deze TechGirl van de Week zit dan ook vaak bij sollicitatiegesprekken. “Ik weet vrij goed wat er binnen Leaseweb speelt en ik vind het leuk om zo ook bij te dragen. Niet alleen programmeren, maar ook mensen mentoren: alles wat er gebeurd toch weer samenbrengen in één verhaal.” Tegelijkertijd is er ook uitdaging: “Je kunt niet alles weten en ik heb wel last van een impostersyndroom: ik vind het lastig om up to date te blijven van alles wat er technologisch gezien kan. Maar ja, het is in deze wereld heel normaal dat je niet alles weet: dat hoort erbij.”

Vrouwen op sollicitatiegesprek

Bij die sollicitatiegesprekken, kijkt Maaike dan volop naar techvrouwen? “Als er vrouwen solliciteren zijn we heel blij, het blijft een uitdaging, maar mochten twee kandidaten echt hetzelfde zijn qua kunnen en geschikt zijn, dan kies ik niet man of vrouw, dan moet je ze in de IT gewoon allebei kiezen. Ik merk wel een verschil tussen hoe mannen en vrouwen zich gedragen in sollicitatiegesprekken. Zit ik met mannelijke collega’s, dan denken ze al snel dat vrouwen niet genoeg weten, maar ze zien niet dat vrouwen vaak bescheidener zijn. Als een vrouw zegt dat iets een beetje kan, dan is ze waarschijnlijk heel goed. Als een man het zegt, dan heeft hij de Wikipedia-pagina er waarschijnlijk van gelezen. Dat inzicht hebben wanneer je sollicitatiegesprekken voert is heel belangrijk. Mannen hebben de neiging er zelfverzekerder in te gaan en dat zouden meer vrouwen ook kunnen gebruiken.”

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.