Lotte van Dasler

Lotte van Dasler: “Klimaatdoelen voor 2030? Dat is echt niet snel genoeg”

‘Auto’s op zonne-energie, dat weten we nu wel. Weet je wat we doen? We maken een rijdend huis op zonne-energie.’ Dat is heel kort door de bocht wat er omging in het Solar Team Eindhoven. Potentiële TechGirl van de Maand Lotte van Dasler vertelt er meer over.

Eerst de feitjes: Solar Team Eindhoven bestaat uit studenten van de TU Eindhoven die hun studie voor anderhalf jaar on hold zetten om in de praktijk een bepaalde functie uit te oefenen binnen het team. Het huidige Solar Team bestaat uit 22 mensen: een groot gedeelte is engineer, maar Lotte is bijvoorbeeld aangetrokken om wat meer de regel- en communicatietaken op zich te nemen.

“Ik ben iets later aangesloten, dus ik doe het in totaal een jaar. Het Solar Team is echt een fulltime baan: je zet je studie op stop en je focust je op dit project. We maken ook wel lange dagen: sommige werkweken zijn zestig tot tachtig uur. Ik had net een half jaar mijn master gedaan toen deze vacature op mijn pad kwam. Het sprak me heel erg aan. Ik begon in februari, toen we nog flink met corona zaten. Ik wilde mijn studie in het buitenland doen, maar dat ging niet. Ik ben heel blij dat ik hiervoor heb gekozen. Je krijgt zoveel vrijheid.”

Organiseerwerk

Iedereen in het team is tussen 20 en 23 jaar, dus het is een groep jonge mensen. “Ik leer zoveel. Ik studeer biomedical engineering en dit is wel heel wat anders. Overdag doe ik meestal mijn organiseerwerkzaamheden en ‘s avonds help ik dan als ze handjes nodig hebben. Dat is erg leuk om te doen, omdat we zoveel vrijheid krijgen. Tegelijkertijd krijgen we ook veel verantwoordelijkheid, waardoor we het project echt naar onze hand kunnen zetten.”

Lotte geniet er vooral van dat ze haar handjes kan laten wapperen. “Mijn studie is best veel boekenwerk, maar dit is echt de praktijk. Ik miste juist dat praktische in mijn studie en ik vind organiseren heel erg leuk. Ook is de opzet van het project nu heel nieuw en verfrissend. Normaal gaat ons team naar Australië voor de race, maar nu hebben we een nieuw concept gemaakt dat niet echt in een race past, dus reizen we door Europa. Ik geloof echt dat je met technologie en techniek alles kan maken: de limitatie ben je alleen zelf.”

Rijdend huis

Inspireren en innoveren

De reden om voor een huis te kiezen in plaats van een auto, was voor de studenten heel logisch. “Het Solarteam wil inspireren en innoveren. Als we weer een gezinsauto op zonne-energie zouden maken, dan doen we dat niet. We kunnen dan wel met kleine innovaties komen, maar het uit een eerder team ontstane Lightyear is inmiddels de eerste zonne-auto voor de consument aan het maken. Daarom wilden wij het anders aanpakken.”

De studenten lieten zich inspireren door de klimaatverandering. “Er zijn allemaal klimaatdoelen gesteld voor 2030, 2050, maar die transitie gaat niet snel genoeg. We willen een oplossing bieden waarmee je kan laten zien aan mensen dat de toekomst al hier is. We willen het juist versnellen. Waarom kunnen 22 studenten iets in één jaar maken, maar kunnen mensen met veel meer macht en power dat niet?”

Een huis op wielen, dat is wel een beetje gek. “De reacties zijn geweldig. Mensen vinden het een vet ding, zo futuristisch. Er wordt ook gevraagd wanneer het op de markt komt. Al is het waar we nu zijn in Frankrijk en Spanje soms wel moeilijk de boodschap van duurzaamheid over de bühne te krijgen in een andere taal.” Dat hoeft ook niet per se, want ook los van het duurzaamheidsdilemma is het rijdende huis op zonne-energie een topprestatie. De studenten hebben het huis in minder dan een half jaar gebouwd.

Een rijdend huis

Na dit project gaat Lotte door met haar studie. “Ik zou uiteindelijk graag de spil willen zijn tussen arts en engineer. Ik begrijp de programmeercode en ik kijk wat de arts wil qua biologische processen. Dan kan ik de behoefte van de arts vertalen naar de engineer en andersom. Ik wil vooral heel graag iets voor de mensheid doen en dan wel op technologievlak.”

Overweeg je je aan te sluiten bij het Solarteam? “Wat je vooral nodig hebt is liefde, passie en wilskracht. Het is een intens project, maar ik ben zo dankbaar dat ik er deel van uitmaak. De beste manier om de toekomst te voorspellen, dat is om hem zelf te creëren. Dat betekent wel dat je lange werkweken maakt, maar je leert zoveel. Niet alleen praktisch, maar bijvoorbeeld ook hoe een kleine start-up werkt.”

Lotte van Dasler is in de running om TechGirl van de Maand te worden. Houd TechGirl.nl in de gaten voor het live gaan van de stemronde.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.