LOQED slim slot

LOQED review: stijlvol en smart slot

Ken je dat? Je bent te laat voor een afspraak en pakt snel je spullen, rent de deur uit en gooit de deur achter je dicht en dan kom je erachter…. De sleutels liggen nog binnen. Dat en vele andere problemen met je voordeur zijn vanaf nu verleden tijd. Sterker nog, voor het slimme slot van LOQED dat wij getest hebben, héb je niet eens een sleutel meer van je voordeur.

LOQED is een Nederlands merk dat zelf beweert het meest veilige slimme slot te hebben dat er op de markt is. Dat komt aan de manier van encryptie die het gebruikt en de SKG drie-sterrencertificatie. Wat LOQED zo anders maakt is dat de module het hele sleutelgat vervangt. In plaats daarvan heb je een klein ovaal schermpje (aan de buitenkant) dat herkent wanneer je aan komt lopen. Hij toont dan de tekst “touch to open” en vervolgens ben je met een ‘druk’ op de knop binnen. Ook kan je jezelf binnenlaten met de LOQED-app of met een 6-cijferige pincode.

De installatie

Zodra je de LOQED-app opent, vraagt het je of je het slot al fysiek geïnstalleerd hebt. Bij een “ja” gaat hij meteen over naar het instellen (handig als je het slot laat installeren door een slotenmaker) en bij een “nee” neemt de app je door het hele proces met behulp van foto’s. (Via de Youtube pagina van LOQED vond ik het zelf nog een stuk makkelijker).

Je vervangt tijdens de installatie de oude cilinder voor een cilinder vanuit het pakket. Ook wordt je hele binnenbeslag vervangen door een hele module van LOQED (buiten verandert er qua looks niets, behalve dat eerder genoemde schermpje waar je oude sleutelgat zat). De gehele installatie duurde bij mij ongeveer 30 minuten en vergde een beetje technisch inzicht.

Dit omdat de afstand tussen de klink en de cilinder nogal kan variëren. Gelukkig biedt het slot genoeg ruimte in de binnenmodule om je te voorzien van verschillende hoogtes om de motor te monteren. Klinkt heftig, maar hij klinkt niet als een Harley hoor. Daarnaast heb je een draadloze bridge die ervoor zorgt dat het slot verbonden is met je wifi. Het slot zelf heeft 8 AA-batterijen (die worden meegeleverd) die je ongeveer 9 maanden tot een jaar vooruit moeten helpen.

LOQED slim slot

LOQED-app

Na de fysieke installatie gaat de app over naar het instellen van het slot, zo geef je hem een naam en laat je het slot zichzelf kalibreren. Bij de kalibratie draait het slot zichzelf helemaal op slot en daarna weer helemaal open zodat hij weet hoeveel slagen er nodig zijn. Vervolgens heb je de optie om naast “hoofdsleutel” (jouw smartphone) meerdere gastsleutels te versturen. Degenen die deze sleutels gebruiken hebben ook de LOQED-app nodig.

Ook is het mogelijk om een 6-cijferige pincode in te stellen of zelfs tijdelijke pincodes aan te maken die het alleen om bepaalde tijden doen (denk aan een schoonmaker bijvoorbeeld). Let wel op, bij het instellen van een pincode vervalt de SKG drie-sterrencertificatie. Er is daarnaast zelfs een mogelijkheid om de deur voor iedereen vrije toegang te laten verlenen (denk aan een feestje of een open house).

LOQED slim slot

Binnen en buiten

Het mooie aan dit slimme slot is dat ik er eigenlijk helemaal geen omkijken naar heb: het werkt gewoon. Ik heb niet een keer gehad dat het slot mij niet zag aankomen en dat ik voor een dichte deur stond. Als ik thuis aankom, dan kan ik mijn telefoon in mijn zak laten zitten, en ik ben met één druk op de knop binnen. Ik vind het wel fijn dat er een handeling voor nodig is, want wanneer je alleen langs je huis rijdt, dan wil je niet dat je deur ineens wijd openstaat.

Het slot heeft een binnen- en een buitensensor. Mocht je bijvoorbeeld een keer door de achterdeur naar binnenkomen dan weet het slot dit. Hij erkent dat je telefoon ‘achter’ het slot is, en blijft op slot. Wetende dat hij voor jou geen ‘touch to open’ aan de buitenkant hoeft te tonen -je bent immers al binnen-, doet hij dat ook niet.

MobileMobile

Er zit echter wel een regel aan de Touch to Open: je moet minimaal 10 minuten lang meer dan 500 meter van je huis geweest zijn. Als je dus met de kinderen in de speeltuin voor de deur wilt spelen, de hond even een rondje uitlaat, de post uit de brievenbus haalt of iets uit de auto moet pakken, dan blijft het slot dicht en kan je niet met een enkele touch naar binnen. Je kan uiteraard wel via de app of je pincode de deur open doen.

LOQED slim slot

Een veilig gevoel

Veel functies van dit slimme slot dragen bij aan een veilig gevoel. Zo heb ik bijvoorbeeld ingesteld dat mijn deur ’s avonds automatisch op slot gaat en de volgende ochtend weer open. Ook het verwijderen van uitgegeven sleutels is heel makkelijk te doen. Voorheen als je je sleutelbos verloor, dan moest je voor de veiligheid een nieuw slot in de deur zetten. Dat is nu niet meer nodig, want je kan de sleutel verwijderen als iemand zijn/haar smartphone verliest.

Ook zegt het bedrijf gebruik te maken van dezelfde 256-bit encryptie die door banken wordt gebruikt. Zelfs als kwaadwillenden het schermpje van je voordeur zouden stukmaken, dan nog komen ze nog niet makkelijk binnen, want achter het scherm zit boorbescherming voor de cilinder. Zelf kan je overigens wel nog naar binnen zonder het schermpje, maar dan met behulp van de app.

Als je smartphone leeg is, dan kom je binnen via de pincode -mits je die hebt ingesteld-. Zelfs als je slot zelf helemaal leeg is, kan je een 9-volt batterijtje tegen je slot aanhouden en op de noodstroom alsnog je deur openmaken via de code of via de app. Wel daarna meteen je batterijen vervangen (!).

LOQED slim slot

Conclusie

LOQED heeft echt een uniek product. Het is het eerste sleutelloze slimme slot mét SKG drie-sterrencertificering. Alleen is het wel jammer dat die certificatie vervalt als je gebruikmaakt van de pincode (let hier op met eventuele verzekeringsvoorwaarden).

Het slot is degelijk met mooi zwaar binnenbeslag bestaande uit een strak uitziende klink en  draaiknop van metaal. Een paar verbeterpunten zijn er natuurlijk ook. Bij mij maakt het slot best wel herrie (nog steeds: geen Harley, maar wel genoeg om toch een wat onaangenaam gevoel te kunnen geven aan gasten). Nog een paar puntjes: de app kan visueel een stuk mooier en helaas is er ook nog geen integratie met de bekende smarthome assistenten.

Sleutelloos leven komt wel met een prijskaartje, want je bent zo’n 350 euro kwijt aan dit slimme slot. Daarvoor krijg je echter wel een stevig uitziend, stijlvol slot dat met zijn slimheid enorm kan helpen om je smartphone nog handiger voor je te maken dan hij al is.

LOQED slim slot
Pluspunten
Het werkt gewoon
Ziet er stevig uit
Stijlvol, functioneel ontwerp
Makkelijk in gebruik
Minder positief
Vrij flink prijskaartje
3-sterrenclassificatie werkt niet onder alle omstandigheden
8.5

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.