Vlog: Loopanalyse! Analyseer jouw looppatroon

The sun is out! Het is heerlijk lenteweer en de zomer is in aantocht. En ja, dan komt ook een summerproof body weer om de hoek kijken! Een beetje beweging kan geen kwaad. En zeg nou zelf, sporten in de zon is toch heerlijk! TechGirl Stephanie wilde het sporten goed aanpakken en besloot om te starten met een loopanalyse bij Kievit Sport, zodat ze de juiste sportschoenen kon aanschaffen!

Waarom een loopanalyse?

Tijd voor de analyse. In sportkleding meld Stephanie zich bij Kievit Sport. Daar brengen ze met marker tracking, high-speed camera’s en drukmetingen jouw looppatroon in kaart. Met een loopanalyse bepalen ze welke schoeneigenschappen het beste bij jouw lichaam en jouw bewegingen passen. Door goede schoenen te dragen tijdens het sporten verklein je de kans op blessures, zoals pijn in je knieën of pijn in je kuiten.

Hoe wordt jouw looppatroon geanalyseerd?

Ga jij voor een loopanalyse? Dan wordt er gekeken naar jouw looptechniek en de beweging van jouw lichaam. Als eerste wordt gekeken naar jouw landing. Wikkel jij je voet goed af? Zijn er bepaalde drukpunten of juist punten van jouw voeten die amper de grond raken? Ook wordt er gekeken naar de lengte- en breedteverhouding van jouw voeten, zodat duidelijk wordt of je brede of juist smalle voeten hebt.

Maar hoe werkt die analyse dan? Je moet op blote voeten meerdere keren over een pressure-plaat lopen die perfect laat zien hoe jouw voetbeweging is. Loop je vooral op je tenen of juist meer op je hielen? En welke delen van jouw voet raken de grond het meeste? Met kleuren van wit tot rood zie je op een groot scherm duidelijk hoe jij je voeten gebruikt en jouw stappen zet.

Tijd voor de volgende stap. Op naar de loopband! Daar worden er verschillende sensoren op je lichaam geplakt (marker tracking) voordat je de loopband op stapt. Meerdere high-speed camera’s filmen jou vanuit verschillende hoeken en brengen jouw bewegingen in kaart zodra de loopband wordt aangezet en jij gaat lopen.

Dit systeem, Qualisys, komt uit Zweden. Het systeem staat bij Kievit als enige in Nederland. Het is een motion capture systeem, dat voornamelijk gebruikt wordt voor wetenschappelijk onderzoek.

Er wordt gekeken naar:
– Type landing
– Armbeweging
– Algehele loophouding
– Standfase
– Zwaaifase
– Core stability
– Pronatiegraad

Wat heb ik aan die loopanalyse?

Klaar op de loopband? Dan is het tijd voor de analyse van jouw looppatroon. Op een groot scherm zie je hoe je loopt en dan met name hoe bijvoorbeeld jouw knieën, enkels en heupen bewegen tijdens het rennen. Beweeg je veel met je heupen of juist weinig? Buigen je enkels naar binnen? En zwaai je veel met je bovenlichaam of juist niet? Ga je ver omhoog bij iedere pas en maak je te grote passen of juist te kleine?

De analyse brengt alles in kaart zodat je een passend advies krijgt voor jouw loopbeweging. Alles wordt geanalyseerd zodat jij een passend advies krijgt voor het type loopschoen dat het beste past bij jouw lichaamsbeweging en voeten.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.