Soms springt een potentiële TechGirl van de Maand in het oog door een geweldig Instagramaccount. Dat is zeker het geval bij Liset Verschoore, die met De Digitale Salon alles uit het internet en technologie wil halen. “We kunnen niet meer zonder, waarom zou je er niet alles uithalen?”

Liset runt de website DeDigitaleSalon.nl, maar dat is niet haar hoofdfunctie. Ze is in het dagelijks leven Senior Adviseur en Projectleider op het gebied van innovatie, ICT, data science en eParticipatie bij de Rijksoverheid. “Ik wilde echter graag een eigen online plek creëren waar ik mijn liefde voor technologie kon delen en daarmee proberen ook andere vrouwen hiervoor te interesseren.”

In de watten gelegd

Op haar website deelt Liset nieuwe, handige apps en geeft ze techtips. Ze maakt ook zelf tutorials voor foto- en videobewerking. “Ik deel ook persoonlijke berichten. In een salon word je altijd in de watten gelegd en ik hoop dat ook met mijn website te bereiken: het moet pure ontspanning zijn om een bezoek te brengen. Het is voor mij nu vooral een hobby en ik vind het gaaf om te zien hoe mijn digitale kanalen groeien. Ik hoop er in 2019 een onderneming van te maken.”

Liset is een echte self-thought TechGirl: “Vanaf jongs af aan begon de interesse in technologie. In tegenstelling tot veel andere kinderen had ik al een computer met internet op mijn kamer toen ik op de basisschool zat (thank you mom & dad). Ik spendeerde uren achter mijn pc: van het spelen van games, chatten op ICQ tot aan photoshoppen en websites bouwen (zoals ook klikbare CU2 profielen, wie weet dat nog?). Zo heb ik zelf HTML leren schrijven op heel jonge leeftijd en doordat ik al vroeg met computers om leerde gaan deins ik nu voor niks terug. Wat ik zo tof vond aan technologie is dat je door middel van het internet een grote bron aan informatie hebt, je kunt met behulp van het internet jezelf van alles aanleren.”

Wat bijvoorbeeld niet veel volgers van haar zullen weten, is dat ze technisch goed onderlegd is en kan coderen. “Ik gebruik veel verschillende soorten softwareprogramma’s voor mijn werk. Na veel webdesignprojecten waarin ik met veel verschillende CMS-systemen heb leren werken, richt ik mij nu vooral op data science. Ik werk met programma’s als R, Python en SAS. Daarnaast gebruik ik natuurlijk veel klassieke tools die iedereen wel kent en software die beschikbaar is in de Cloud. Thuis werk op het liefst op mijn Macbook, op het werk gebruik ik een laptop van Fujitsu.”

Micro-influencers

Een hippe dame dus, maar wat zijn volgens Liset nou de trends op Instagram? “Ik vind het heel cool dat ‘vintage’ helemaal hot is. Schokkerige gif-animaties, geel met zwarte letters, lelijk afgeknipte foto’s die nu ineens (weer) mooi zijn, het oude met het nieuwe combineren, I like that! Op Instagram merk ik dat veel mensen klaar zijn met alles dat ‘fake’ is. Ik verwacht ook dat micro-influencers daardoor in 2019 belangrijker gaan worden op social media.”

Liset verwacht ook dat we in 2019 wat bewuster worden. “Voor mijn werk verdiep ik mij veel in social media en naast hele goede kanten heeft het ook minder leuke kanten. Denk maar eens aan alle negatieve reacties die worden achtergelaten en het fakenews dat er verspreid wordt. Iedereen kan een podium krijgen en dus ook mensen met slechte bedoelingen. Bovendien moeten we allemaal veel van onze privacy inleveren om van dit soort platforms gebruik te kunnen maken, ik verwacht dat in 2019 daar meer bewustzijn over komt en hoop dat we (als samenleving) iets kunnen doen aan deze ongelijke machtsverhoudingen met grote organisaties als Facebook.”

Wil je ook de IT in, dan heeft Liset advies voor je. “ICT is zo uitdagend, groots, je kunt er alle kanten mee op. Er zijn talloze verschillende functies en banen. Volg je dromen, ga aan de slag en probeer dingen uit! Als ik een programma of computertaal nog niet ken, dan ga ik me daar in verdiepen en er mee aan de slag. Deze werkhouding heb ik al heel mijn leven en daardoor heb ik al veel bereikt.“

Aan het einde van deze maand kun je weer stemmen op wie er met de titel TechGirl van de Maand vandoor gaat. Waarom moet je op Liset stemmen? Dat vertelt ze je zelf: “Niks moet! Eén van mijn motto’s op internet is: Community over competition. Ik voel mij heel vereerd dat ik voor techgirl.nl ben geïnterviewd. Als mijn verhaal je aanspreekt, stem dan zeker op mij, maar lees ook de verhalen van de andere vrouwen die deze maand meedoen!”

3 reacties

  1. Maisha

    Wat een leuk artikel! Ik ben zelf werkzaam in de techniek als chemisch ingenieur, waar ik ook een hoop gebruik maak van online info en tutorials om bijvoorbeeld processen te simuleren, maar ik wil graag de IT in. Welke programmeer taal zou je aanraden om mee te beginnen? En heb je nog tips voor goede online resources?

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.