Letticia de Hart

Letticia de Hart: “Vrouwen brengen meer empathie naar de IT”

Letticia de Hart timmert keihard aan de weg. Ze doet niet alleen Sales bij ilionx, ze is het gezicht van een steeds groter wordend vlog van het bedrijf. Ze wil hierin laten zien dat de IT meer diversiteit kan gebruiken.

Letticia de Hart: “Wij zijn altijd bezig met ICT en technologie. Als je in de auto zit, je telefoon opent of op werk zit. IT is een onderwerp wat mij altijd heeft geboeid vanaf jongs af aan.”

Pro vrouwen

Letticia werkte via USG People. “Ik werkte er met veel plezier, maar ik miste de binding met mensen. In de uitzendbranche gaat soms te veel over getallen leveren. Ik wilde binding. Toen ben ik de IT ingerold. De uitzendbranche was mijn comfortzone en daar wilde ik uit. Ik ging bij Neomax aan de slag. Tot mijn verbazing zag ik dat er maar één vrouw op de servicedesk werkte, hoe kan dat nou? Daar zat ik wel mee. Ik ben pro vrouwen. Het hoeft echt niet 50/50 te zijn, maar 30/70 zou al veel schelen. Daar zijn we nu nog steeds niet.”

Bij Neomax leerde Letticia de basis van IT. “Wat is Windows of Linux? Wat doen systeembeheerders? Het zijn allemaal vragen waar ik toen het antwoord op leerde. Ik kwam in contact met ilionx en was meteen om toen ik directeur Sjoerd sprak. De cultuur sprak me enorm aan.  Ik ben 34 jaar dus je pakt dan toch een heel andere rol, waarbij je veel verantwoordelijkheid krijgt. Ik zocht een rol met veel vrijheid om te doen wat ik wilde. Bij ilionx gaat het om customer intimacy en verbinden dat trok mij enorm aan. Er is ruim vertrouwen en vrijheid om te doen waar je goed in bent.”

Zo is Letticia bij ilionx begonnen. “Mijn rol bij ilionx bestaat uit sales en relatiebeheer, waarin ik klanten bind. Maar: toe n was daar corona. Ik stelde mezelf de vraag hoe ik dan toch op een andere manier in contact kon komen met mensen. Dat deed ik via LinkedIn. Natuurlijk wil je herkenbaar zijn, dus vroeg ik Sjoerd of we een vlog konden gaan maken. Het leek hem eerst wat ingewikkeld, maar ik ben begonnen met één camera en heb inmiddels mijn eigen studio met lampen en een eigen editor.”

ilionx

Het startte dus allemaal wat uit de losse pols, terwijl Letticia nu heel duidelijk de thema’s van het businessplan van ilionx volgt. “Ik praat dus met mensen over security, Salesforce en data en development. Daarnaast heb ik samen met ilionx de missie om meer vrouwen in de IT te krijgen. Ik wil mensen laten zien dat het leuk is als vrouw om in de IT te werken. Ik denk dat vrouwen iets anders brengen, zoals meer empathie en gevoel.”

MobileMobile

“Ik vind ook dat als je kijkt naar vrouwen in het algemeen, bijvoorbeeld bij ons op de werkvloer: vrouwen zijn creatiever als ze input geven. Mannen zijn meer gericht op het doen, vrouwen kijken er net iets anders naar.” Reden voor Letticia om vrouwen meer aandacht te geven in haar vlogs. Het is natuurlijk wel spannend om jezelf zo kwetsbaar op te stellen en content online te publiceren. “Ik krijg veel reacties op mijn vlogs, zowel positief als negatief. Berichten van alleenstaande moeders die zoeken waar ze moeten beginnen, maar ook mensen die minder positief zijn. Ik probeer met iedereen het gesprek aan te gaan. Ik zie het als een verlengstuk van mijn werkzaamheden.”

Van tevoren heeft Letticia echter nooit gedacht aan hoe het negatief kon zijn. “Als je dingen zegt over vrouwen in de IT, dan kun je rekenen op negatieve berichten. Die negatieve berichten probeer ik naast me neer te leggen. Ik lees het, maar als het niet netjes is, dan laat ik het en ga ik niet in discussie. Mijn ultieme doel is en blijft om te laten zien aan Nederland dat IT veelzijdig is, en divers. Het is voor iedereen, niet alleen voor mensen die codekloppen.”

Letticia de Hart

Zeker nu, want veel bedrijven zijn keihard geraakt door corona. “IT loopt. Er wordt steeds meer geld voor vrijgemaakt. We hebben echt een tekort aan mensen en mijn ultieme doel is dat mensen zien dat het leuk is om in de IT te werken. Het percentage vrouwen moet gewoon worden verhoogd.” Letticia heeft daarin soms wel haar uitdagingen. “Ik vind het soms lastig om inspiratie te vinden. Ik vind het moeilijk als er iemand tegenover me zit die op een ander energielevel zit. Dan zit ik enthousiast te zijn, terwijl een ander heel timide en zenuwachtig is. Maar ik heb recentelijk een heel tof interview gehad met Techionista en daar krijg ik dan weer veel nieuwe energie van. Gaaf dat zulke vrouwen bij mij komen.”

Letticia is heel echt: “Ik heb van vroeger meegekregen dat je altijd jezelf moet blijven. Specifiek vrouwen moeten daarbij ook op hun eigen strepen staan. Niet bang zijn, maar doen. Ik wilde dat vloggen heel graag doen, maar dat betekende wel dat ik mensen mee moest krijgen. Ik geloof in de kracht van herhaling, dus dat heb ik gedaan. Laat mij het gewoon proberen! Je ziet wat er nu van komt, zelfs bekende mensen als de dames van Technionista weten mij -en dus ook ilionx- te vinden. Uiteindelijk denk ik dat vrouwen de skills voor IT al bezitten, ze moeten alleen de drive hebben.”

Letticia de Hart is in de running om TechGirl van de Maand te worden. Eind deze maand kun je in een losstaand artikel op TechGirl je stem uitbrengen. Houd ons in de gaten!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Cookies op TechGirl.nl

Mogen wij cookies plaatsen?

Privacy beleid | Sluiten