Het is hier inmiddels traditie om met Oud op Nieuw lekkere hapjes en drankjes op tafel te zetten. Uiteraard mag er best een oliebol tussen liggen, maar na twee a drie oliebollen gaat er ook wel iets anders in. Daarom speciaal voor jullie een aantal lekkere recepten die met de juiste technische keukenhulpjes zo op tafel staan!

Brood

In mijn keuken heb ik een ontzettend handige broodbakmachine staan. Ik vind het heerlijk om vers gebakken brood te eten en het liefst met een lekkere tapenade erbij. Dit is een recept voor abdijbrood heerlijk bruin brood wat met een broodbakmachine makkelijk te bereiden is.

Benodigdheden:
340 ml water
20 gr. Boter
10 gr. Suiker
8 gr. Zout
200 gr. Witte bloem
350 gr. Abdijbloem (bijvoorbeeld abdij speltmeel van AH)
10 gr. Gedroogde gist (pakjes snelgist)

Materiaal:
Broodbakmachine
Keukenweegschaal

Bereidingswijze:

  • Voeg de ingrediënten in de volgende volgorde toe aan de broodbakmachine: Eerst water, boter, suiker en zout.
  • Strooi hierover de witte en abdijbloem, maak een kuiltje en strooi daar de gist in.
  • Zet de broodbakmachine op stand 1 (normaal) en haal het brood meteen uit de vorm als deze klaar is.
  • Laat het brood afkoelen op een rooster.
  • Tijd voor het voorbereiden ongeveer 10 minuten en het bakken afhankelijk van jouw broodbakmachine +/- 3 uur.

Tapenades

Je hebt dus net heerlijk brood gebakken daar wil je uiteraard ook wat lekker op kunnen smeren! Ik heb dit jaar aan de kerstman een staafmixer met hakmolen gevraagd en gelukkig was ik heel lief geweest dit jaar en heb ik er een gekregen. Belangrijk hierbij is dat je een krachtige staafmixer hebt, ik heb er een van 700 watt zodat ik ook noten kan hakken. Hieronder een aantal recepten van lekkere tapenades op brood die met een staafmixer zo in elkaar gezet zijn. Wat Jamie in 15 minuten kan lukt mij in 14 minuten dankzij de staafmixer met hakmolen. 😉

– Tapenade van zongedroogde tomaatjes –
Benodigdheden:
100 gr gedroogde tomaatjes op olie
1 teentje knoflook
25 gr walnoten
8 basilicumblaadjes
1 eetlepel citroensap
2-3 eetlepels olijfolie
Peper en zout

Bereiden:

  • Doe de tomaatjes, knoflook, walnoten en basilicum in het hakbakje van de staafmixer en maak het fijn, je kan ook de keukenmachine gebruiken wanneer je deze hebt.
  • Giet tijdens het mengen/hakken van het prutje de olijfolie er langzaam bij tot het een plakkerige grove massa is. Proeven is essentieel, voeg er eventueel nog wat zout en peper voor extra smaak aan toe.

– Rucolapesto –
Benodigdheden:
20 gr pijnboompitten, geroosterd.
50 gr rucola
25 gr geraspte Parmezaanse kaas
25 gr gepelde pistachenootjes
4-5 eetlepels olijfolie
Peper en zout

Bereiden

  • Pak de keukenmachine of hakmolen van je staafmixer er weer bij doe de pijnboompitten, rucola, Parmezaanse kaas en gepelde pistachenootjes erin en meng het goedje tot een grove massa.
  • Giet er langzaam de olijfolie bij zodat het goedje aan elkaar blijft plakken en het een egale smeuige pesto is geworden en voeg eventueel wat zout en peper toe.

Amuse

Dan als laatst nog twee heerlijke amuses die ontzettend in smaak vielen tijdens ons kerstdiner. Mijn zusje houdt normaliter absoluut niet van vis en zelfs mijn vriend kan soms argwanend kijken wanneer ik hem vis voorschotel. Toch ging ik eigenwijs aan de slag met o.a. een visrecept als voorgerecht en kreeg ik teleurgestelde blikken van zowel mijn vriend als zusje toen hun amuse portie op was.

– Cocktail van varkenshaasje –
Benodigdheden:
300 gr varkenshaasje (75 gram per persoon)
een blikje vruchtencompote
4 eetlepels mayonaise
1 eetlepel ketchup
1 theelepel scherpe mosterd
2 eetlepels rum (of cognac of whisky)
peper & zout
optioneel: vier kerstomaatjes (cherry tomaatje)

Voorbereiden:

  • Wrijf het varkenshaasje in met peper en zout en bak het in 15 tot 20 minuten rondom bruin in olijfolie.
  • Laat het blikje ondertussen vruchtencompote uitlekken

Bereidingswijze:

  • Zodra het varkenshaasje is gebakken laat je het 10 minuten rusten om het vervolgens in kleine blokjes te snijden. Doe de stukjes vlees in cocktail of amuze glaasjes.
  • Verdeel hierna de uitgelekte vruchtencompote over de glazen.
  • Maak een sausje door de mayonaise, (curry)ketchup, mosterd en rum te mengen en verdeel deze over de glaasjes.
  • Garneer eventueel met een doormidden gesneden kerstomaatje, persoonlijk had ik dit weggelaten tijdens ons kerstmaal.

– Gerookte Forelfilet amuse salade –
Benodigdheden:
1 pakje gerookte forelfilet
1/2 komkommer
1 eetlepel balsamico
1 eetlepel honing
3 lekkere tomaten
peper en zeezout uit de molen
1 bosui
Olijfolie
3 zoetzure augurkjes
Mayonaise

Voorbereiding:

  • Snijd de forelfilet in kleine blokjes en verdeel dit over 6 glaasjes en zet het op een koele plek.
  • Was de komkommer en verwijder het zaad, snijd de komkommer vervolgens in een grote blokjes als de forelfilet.
  • Vermeng de komkommer met de eetlepel balsamico en honing en zet het weg in een plastic bakje.
  • Halveer de tomaten, verwijder het vruchtvlees en snijd ook dit in kleine blokjes.
  • Vermeng de tomaten met wat zout en peper en zet dit even weg.
  • Snijd het onderste deel van de bosui in kleine ringetjes en vermeng het met de olijfolie en zet dit even koel weg.
  • Snijd de augurkjes in kleine blokjes en bewaar dit ook in een plasticbakje.

Bereidingswijze:

  • Vlak voor het serveren pak je de amuse glaasjes en maak je laagjes van komkommer,tomaat, bosui, augurkjes en druk je dit zachtjes aan eindig met de paling.
  • Doe hierboven op een klein toefje mayo en smullen maar!

Zo zie je maar met de juiste keukenhulpjes en lekkere recepten heb je snel de lekkerste hapjes op tafel staan. Geniet van de culinaire avond en alvast een gelukkig Nieuwjaar!

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.