Layla de Jong

Layla de Jong: “Mensen denken echt niet: o, daar heb je die vrouw”

Ze was een tijdje docent Engels in het buitenland, maar heeft eigenlijk altijd vooral hart gehad voor IT. “Ik was altijd degene die collega’s hielp met technische dingen. Zelfs bij het lesgeven zat ik in allerlei werkgroepen om online les te geven of bepaalde technologieën te gebruiken.” Layla de Jong doet mee aan TechGirl van de Maand.

Nadat ze iets langer in het buitenland was blijven hangen om les te geven, kwam ze drie jaar geleden terug in Nederland en dacht ze: ik wil de IT-kant op. Hoe moet ik dat doen? Layla: “Ik ben toen bij de techsupport van een klantenservice van een internetprovider gaan werken. Ik wilde het even een half jaar doen om na te denken, maar ik ben uiteindelijk langer gebleven. Wat hielp is dat ik bij techsupport zat. Ik kwam daar tijdens een grote systeemmigratie met testers in aanraking en toen dacht ik: dat sluit precies aan bij wat ik kan en wil.”

Layla de Jong

Hoewel haar toenmalige werkgever een goede optie was, hadden ze helaas besloten om developers aan te nemen in plaats van budget vrij te houden voor testers. “Toen besloot ik extern te gaan kijken, maar de pandemie stond voor de deur. Tot op een dag iemand die ik via social media kende contact opnam en zei dat er een vacature was bij een kennis van haar. Ze dacht aan mij omdat ik wel eens had gedeeld dat ik op zoek was naar een testfunctie. Ik heb op die vacature gereageerd en sindsdien werk ik bij Testspecialist.”

Testspecialist is een detacheerder, maar dan op veel kleinere schaal dan bijvoorbeeld een Deloitte. “Ik zag het traineeship bij grote bedrijven, maar het voelde niet alsof het aansloot bij wie ik ben. Ik heb bij NGO’s en overheden gewerkt, en ik wilde niet in een corporate molen belanden. Ik ben al in de dertig, dan kom ik tussen allemaal twintigers. Vandaar dat de keuze viel op een kleine consultancy, waarbij ik ook nog zelf kon bepalen welke trainingen ik mocht doen.”

Begin dit jaar begon Layla met een traineeship via Testspecialist, waar ze geheel in lijn met wat ze voor haar buitenlandtrip deed terechtkwam bij de overheid. “Ik vind het erg leuk om steeds andere opdrachten bij andere opdrachtgevers te doen. Als je steeds op dezelfde plek blijft, dan groei je niet meer door en ik wil juist zoveel mogelijk leren. Ik zit nu dus op mijn eerste opdracht en ik dacht in de intakeprocedure echt: dit is doodeng. Ze vroegen meer ervaring dan ik had en dat maakte me wel wat nerveus. Gelukkig merkte ik meteen toen ik begon met werken dat ik dit met mijn vaardigheden goed kan. Bovendien gaat kennis oppikken bij mij gelukkig snel.”

Testen

Testen, wat is er eigenlijk zo leuk aan? Layla weet het wel: “Ik denk dat ik heel erg hou van analyseren. Als ik loop op straat en ik zie een bord, denk ik altijd waarom hangt het daar, waar gaat het over? Bij technologie moet je proberen te snappen hoe de systemen werken en wat daar weer achter hangt. Waarom vertoont een systeem bepaald gedrag? Collega’s die bijvoorbeeld op de techdesk constateerden dat er iets niet werkte, gingen gewoon verder met hun dag. Ik bleef dan hangen: het hoort te werken, het werkt niet, dan moeten we toch begrijpen hoe dingen samenhangen?”

MobileMobile

Layla ziet dat ook als een grote plus: “Je moet ook een bepaalde nieuwsgierigheid hebben voor dit werk. Er zijn veel mensen die niet zo goed zijn met computers en heel passief reageren. Ze durven nergens op te klikken. Toen ik 16 was haalde ik al computers uit elkaar en was ik met HTML aan de slag. Ik durfde ook te kijken wat er zou gebeuren. Testen is heel leuk, je kunt meerdere kanten op. Ik heb interesse om nog dieper de technische kant op te gaan, bijvoorbeeld testautomatisering. Omdat ik communicatief vaardig ben, wordt er echter ook wel eens anders naar me gekeken. Er wordt me vaak gevraagd of ik geen business analyst wil worden, maar ik neig dus zelf meer naar inhoudelijk dieper gaan. Ik ben benieuwd waar ik over een paar jaar sta.”

Tips voor wannabe-testers

Tips voor vrouwen die ook tester willen worden heeft Layla wel: “Ik denk vooral dat mensen denken dat het veel ingewikkelder is dan dat het werkelijk is. Ze denken dat ze code helemaal moeten begrijpen, of alles al moeten weten voordat ze het kunnen doen. Met testen is dat juist niet zo. Je moet inzicht en analytisch vermogen hebben en van jezelf weten dat je snel kan leren wat er op je af komt. Zorg dus dat je dat vertrouwen hebt en ga ervoor als je denkt dat je het kan. Het maakt ook echt niet uit welke programmeertalen je kent, er wordt steeds weer met andere systemen gewerkt.”

Dat tech een mannenwereld lijkt, daar heeft Layla verder weinig last van. “Het wordt me vaak gevraagd, maar ik ervaar dat mensen dat vooral in hun hoofd spannend vinden dan het werkelijk is. Ik heb niet het gevoel dat mensen denken: “Oh, daar heb je die vrouw”. Soms werk je wel eens met mensen die je kennis en kunde onderschatten, maar of dat helemaal ligt aan het feit dat ik een vrouw ben, dat weet je natuurlijk nooit helemaal zeker. Maar het is zeker niet iets dat elke dag speelt, het valt mij in ieder geval niet op.”

Layla is in de running om TechGirl van de Maand te worden. Je kunt aan het einde van de maand je stem uitbrengen op Layla of één van de andere kandidaten hier op TechGirl.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.