Lauren strapagiel

Lauren Strapagiel van Buzzfeed: “Je werk moet niet je identiteit zijn”

Mensen bellen die viral gaan – het is een razend interessante baan, al zit niet iedereen op al die aandacht te wachten. Onze potentiële TechGirl van de Maand, Lauren Strapagiel, heeft de taak om dit voor Buzzfeed te doen. “De stem van Buzzfeed spreekt me enorm aan: dit is hoe ik het internet gebruik.”

De Canadese Lauren Strapagiel is in Canada naar de School voor Journalistiek gegaan, want ze wist al vroeg dat ze de journalistiek in wilde. “Ik ben in 2011 na school bij The Huffington Post gaan werken en verliet het in 2015 om te starten bij Buzzfeed. Ik heb altijd heel veel van Buzzfeed gehouden, omdat de toon heel erg bij me past. Bovendien is het een leuke mix van hard nieuws met entertainment. Buzzfeed bewijst dat dat naast elkaar kan bestaan.”

Internetcultuur

De focus van Lauren is internetcultuur. “Wat gebeurt er op TikTok, hoe gaat het met de moderatie op Instagram? Ik duik dieper in trends die viral gaan. Waar ik vooral veel op zit, is wanneer een tweet of video viral gaat. Ik ga dan het verhaal erachter halen. Ik bel ze op en dat is eigenlijk altijd leuk. Mensen zijn enorm verrast, want viral ga je niet bewust, dat gebeurt altijd puur op geluk. Mensen geloven ook vaak niet dat het zo is, tot je het ze laat zien.”

Natuurlijk gebeurt het ook dat mensen viral gaan om minder leuke redenen. “Soms komen mensen in de problemen met viral gaan omdat ze bijvoorbeeld iets racististisch of homofobisch zeggen. Ik had een keer een vrouw in New York die viral ging omdat ze dacht dat een man haar aan het bekijken was, terwijl hij gewoon vogels keek. Dat zijn de minder leuke gesprekken, omdat mensen er niet op zitten te wachten dat je achter het verhaal aan gaat. Dat is wat mij ook zo boeit aan internetcultuur: mensen hun verantwoordelijkheid laten nemen.”

Verschillen tussen Amerika en Canada

Lauren ziet ook wel een cultuurverschil. Ze werkt weliswaar voor het grote Amerikaanse Buzzfeed, de manier waarop Canada kijkt naar Amerikaanse cultuur is soms heel verschillend. “Je schrijft over Amerikaanse dingen en daardoor zie je de verschillen extra goed. Er zijn in Amerika bijvoorbeeld positieve verhalen over mensen die dan crowdfunden voor iemand die een bepaalde operatie nodig heeft. In Amerika zien ze dat als hartverwarmend, maar in een land als Canada met een goed zorgstelstel wordt dat vooral gezien als verdrietig.”

Ook ziet Lauren dat Amerikaanse tieners heel graag beroemd willen worden. “Ze willen TikTok-sterren worden, of op een andere manier beroemd op het internet. Dat is iets wat meerdere generaties nu zelfs hebben. Terwijl veel mensen die viral gaan er echt niet zoveel geld mee verdienen. Mensen willen altijd meteen weten hoe ze er geld uit kunnen slaan, maar een viral moment is gewoon een heel kortstondig moment en daar ga je in de meeste gevallen geen internetcarrière uithalen.” 

MobileMobile

Lauren is razend nieuwsgierig naar wat het internet gaat brengen. Hoewel ze zelf eigenlijk liever langere artikelen schrijft waarin ze in een bepaalde trend duikt, doet ze een groot deel van de dag wel kleinere stukken over mensen die viral gaan. “Ik ben graag bezig met de vraag waarom iets op dit moment gebeurt in onze cultuur: waarom is het juist nu populair? Zo zie je bijvoorbeeld dat tijdens de pandemie op TikTok het kijken naar boerderijfilmpjes ineens veel meer voorkwam. Een vrouw met een stel lama’s had ineens veel meer bekijks, omdat mensen daardoor even weg konden zijn van de paniek en depressies die volgden uit het thuis moeten blijven en de sterfgevallen. Kijken naar zo’n boerderij is dan een mooie manier om daar even van te ontsnappen.”

Buzzfeed

Als je ook zo’n baan wil als Lauren, dan moet je uiteraard vooral een soort internetverslaving hebben: je bent immers constant bezig met wat er hot is en dat kan van het ene op het andere moment weer verdwijnen. “Mensen hebben natuurlijk niet allemaal hun telefoonnummer op internet staan, dus soms moet je echt even je detectivejas aanschieten en het hele internet afspeuren naar die informatie. Het is tof om social media hier bijvoorbeeld voor in zetten.” Toch is Lauren ook wel eens offline. “Ik hou ervan om te knutselen. Het is wel nodig soms om even pauze te nemen en iets met je handen te doen, want je brein heeft soms een korte vakantie nodig van al die schermen.”

Soms is het moeilijk om bij te blijven. “Ik ben nu allang geen tiener meer, maar je moet wel veel onderwerpen volgen die tieners nu interessant vinden. Soms is het moeilijk om je daar goed in te verplaatsen, dus een netwerk met mensen die wel in die leeftijdscategorie zitten, kan enorm helpen. Een ander advies dat ik graag overdraag, is dat je moet oppassen dat je werk niet je identiteit wordt. Het voelt heel krachtig en motiverend dat je journalist bent, maar je bent wel meer dan dat. Anders, als je dan een foutje maakt, dan neem je dat heel persoonlijk. Journalistiek is mijn werk, maar als persoon kan ik veel dingen zijn.”

Lauren heeft ook wel eens last van mensen die haar online lastigvallen. “Soms gebeurt dat, maar ik delete het eigenlijk niet. Ik ga alleen niet terugtweeten en zal een tijdje even niet naar de app gaan. Mensen vinden het leuk of goed om terug te praten tegen trollen. Dat vind ik knap, want ik ben daar vaak te gevoelig voor. Het is goed om te zien wanneer vrouwen elkaar hierin steunen, want het is zeker in de techwereld nog steeds vaak een kwestie van discriminatie, racisme en seksisme en daar moeten we ons wel tegen verweren.”

Lauren Strapagiel is in de running om TechGirl van de Maand te worden. Laat later deze maand je stem achter op TechGirl.nl!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.