plantjes apps

Laat je planten schreeuwen (of zingen) om water

Die planten van mij. Als de blaadjes slap gaan hangen, dan is het weer tijd om ze water te geven. Meestal is dat dan net op tijd, maar soms ook net te laat. En dan is het tijd voor een nieuw plantje. En ik ben niet de enige die worstelt met planten.

Renske de Greef, columniste van NRC, had een lijstje van 7 uitvindingen waarvan ze hoopte dat die in 2018 gedaan worden. Eén van die uitvindingen: ‘Een apparaat dat de vochtigheid van de potgrond meet en dit vertaalt naar een mensenstem. Zodat planten zelf kunnen aangeven of ze dorst hebben of juist verzuipen. Meerdere stem opties, zoals bijvoorbeeld Anouk, Kermit de Kikker en Bram Moszkowicz.’

Wetenschapper Rolf Hut van TU Delft wist wel raad met de wens van Renske. Hij zegt dat alles wat deze uitvinding nodig heeft, al bestaat. Hij combineerde bestaande elementen tot een apparaatje dat je echt kan gebruiken en dat zingt als je plant water nodig heeft. Of juist verzuipt. Hoe cool is dat!

Je hebt nodig:

Even over Arduino
Arduino is een combinatie van hardware en software. En het is zo gemaakt dat je eenvoudig kan knutselen met elektronische componentjes. De basis is een Arduino-board. Daarop zit een aantal componenten, zoals een microcontroller. Verder heeft elk board in- en uitgangen die je via draadjes met sensors, motors, ledlampjes of luidsprekers etc. kunt verbinden om je eigen project te maken, zoals de pratende plant (of de Netflix personal trainer waar we eerder over schreven).  Om je project te laten werken, moet je wat programmeren. In de bibliotheek en op internet vind je cursussen Programmeren met Arduino. TechGirl van de maand Noraly Bovenmars maakt er zelfs haar werk van.

En dat ziet er dan zo uit:

Eitje toch? Hup! Aan de slag!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.