Een tijdje geleden zag ik een filmpje van een experiment in de straten van een grote stad. Een koffiestalletje was opgezet, maar de prijzen voor een kopje koffie waren toch wel wat anders dan normaal. Gewoon een kopje koffie? Dan willen we eerst even een kijkje nemen in de foto’s op je smartphone. Cappuccino? Dan willen we toestemming om continu je locatie te mogen tracken.

Wait, what?

Je vraagt je misschien af waarom dit verhaal zo relevant is. Natuurlijk ga je niemand in je persoonlijke foto’s laten kijken voor een stom kopje koffie! Maar, waarom doen we dit dan wel bij het installeren van apps op onze smartphones? Het punt van het experiment was om te laten zien dat het eigenlijk helemaal niet zo normaal zou moeten zijn om apps toestemming te geven voor zulke privacygevoelige zaken. Dat zou je namelijk voor een kopje koffie ook niet zomaar doen, toch?

Waarom doen we het dan?

Wanneer je gratis apps installeert, wordt er eerst toestemming gevraagd of de app toegang mag krijgen tot jouw foto’s, je locatie, je contacten en ga zo maar door. Veel mensen lezen die boodschap niet eens meer, want zonder het accepteren krijgen we geen toegang tot de app zelf. Het werkt net als toestemming bij cookies; we lezen de boodschap niet meer, omdat we zo snel mogelijk gebruik willen maken van de service van de app. Je kan je afvragen of de toestemming die gegeven is nou wel echt ‘vrij’ verkregen is.

Okay, guilty… en nu?

Ik moet zeggen dat ik hier ook regelmatig schuldig aan ben. Je denkt, ach, hoe erg kan het nou zijn? Maar wanneer je erover nadenkt, is het toch best eng dat een dienst bij al jouw persoonlijke gegevens kan, en zelfs 24/7 kan achterhalen waar jij je bevindt. Het klinkt misschien een beetje voor de hand liggend, maar lees in het vervolg eens goed na waar je precies toestemming voor geeft. Is het echt nodig voor het functioneren van de app dat deze app toegang krijgt tot jouw foto’s? Misschien bestaat er wel een soortgelijke app die toegang eist tot minder persoonlijke gegevens en kan je die beter installeren.

Geef jij eigenlijk wel bewust apps toestemming voor toegang tot je gegevens?

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.