Je hoeft echt na je middelbare school niet meteen achter een computer plaats te nemen en code te kloppen. Onze TechGirl van de Week Kirsten de Haas deed een heel andere studie voordat ze haar droom om ontwikkelaar te worden besloot na te jagen. Sterker nog, ze heeft nog een periode gereisd na haar studie, en solliciteerde vanuit een hangmat in Brazilië naar een plekje op de opleiding full-stack developer. Met succes!

Van backpacken naar BSSA

“Nadat ik klaar was met mijn master in bedrijfskunde zag ik er nog erg tegenop om te gaan beginnen met werken en wist ik ook niet wat voor functie het beste bij mij zou passen. Ik ben eerst een halfjaar gaan backpacken door Zuid-Amerika. Voordat ik wegging heb ik een informatieavond van BSSA (B Startup School Amsterdam) bijgewoond. Ik had al eerder van dit concept gehoord en was heel enthousiast. BSSA is een initiatief om afgestudeerden zonder baan en de grote vraag naar IT-talent bij elkaar te brengen. Dit doen ze door samen te werken met verschillende internationale scholen. Mijn interesse was vooral gericht op de New York Code + Design Academy die een course in Full-Stack Web Develop aanbiedt.”

Niet dat Kirsten totaal niet wist wat ze wilde: ze had altijd al een hang naar IT. “Als ik terugkijk hoe ik was als jong meisje denk ik dat ik computers altijd wel interessant heb gevonden. Wanneer er thuis een computer stuk was, was ik degene die probeerde het probleem op te lossen. Op de middelbare school heb ik informatica gevolgd, wat één van mijn favoriete vakken was. Toch was mijn interesse in tech niet zo groot dat ik heb gekozen voor een technische opleiding. Pas toen ik aan het eind van mijn masterstudie hoorde over BSSA en de mogelijkheid om via NYCDA web development te leren was mijn interesse echt gewekt.”

Dat is geen opleiding voor iedereen: “Om te kijken of iedereen wel echt gemotiveerd is, is er gevraagd om een aantal opdrachten voorafgaand aan de course online te doen. Omdat ik aan het reizen was, heb ik deze opdrachten vanuit een hangmat in Brazilië gedaan. Ik was nog geen week terug in Nederland toen ik begon aan de course. Het leuke was dat mijn klas bestond uit mensen van allerlei studierichtingen: zo hadden we een professionele fluitist in de klas, een kok en designer, een lerares en nog veel meer. In drie intensieve maanden werden we klaargestoomd om de basics van zowel back end als front end web development te leren.”

Full-stack developer

Kirsten werd opgeleid tot full-stack developer, maar ze is visueel ingesteld en merkte daarom al snel dat front-end vooral haar interesse had. “Ik vind het fijn om meteen op het scherm dingen te zien gebeuren als ik iets verander, wat ik minder heb bij back end. Ik ben nu vooral bezig met Javascript, CSS, HTML en PHP.” Haar BA in International Business Administration en Master in Businnes Administration gebruikt ze vooralsnog weinig. “Beide zijn denk ik niet heel relevant voor mijn huidige baan. Toch hoop ik in de toekomst wel iets te hebben aan mijn bedrijfskundige achtergrond, een functie die een overlapping heeft tussen business en IT lijkt mij een leuke uitdaging.”

Inmiddels heeft Kirsten een mooie baan gevonden in de IT. Nadat de course was afgelopen heb ik bij verschillende bedrijven gesolliciteerd en uiteindelijk binnen een maand een baan gevonden! Ik werk nu als junior Front End Developer bij Flinders, één van de snelstgroeiende e-commerce/woonwinkels bedrijven van Nederland. Het fijne is dat ik hier heel veel vertrouwen krijg. Ik ben nu bezig om de website te redesignen. Een heel interessant en uitdagend project!”

Kirsten heeft grote plannen met haar kennis. Ze houdt die het liefst niet voor zich: “Het lijkt mij geweldig om mensen die een interesse in IT hebben, maar niet de middelen om zich om te scholen, te helpen door mijn kennis te delen. Je hoeft geen genie te zijn om een developer te worden en aangezien er een groeiende vraag is naar developers hoop ik veel mensen op die manier aan een baan te helpen. Ik zou mensen die de IT-kant op willen vooral adviseren om gebruik te maken van de kennis en tutorials die online staan. Op webites als Codeacademy en Codeschool kun je op een laagdrempelige manier kennis maken met verschillende talen en kijken of het echt iets voor jou is.”

Kijk in je vriendengroep

“Mocht je dan nog steeds enthousiast zijn dan zou ik kijken of er ergens een soortgelijke course bij NYCDA gegeven wordt. Zo niet dan kun je jezelf uitdagen en beter maken door verschillende projecten te gaan doen. Misschien is er iemand in je vriendengroep die je kunt helpen met het maken van een website of kun je webapplicaties gaan maken. Dit zal wat tijd kosten, maar met hulp van Google kom je een heel eind. Ik denk namelijk dat het niet per se nodig is om klassikaal een course in web development te volgen, maar dat het heel goed mogelijk is om het jezelf aan te leren.

Tot slot heeft Kirsten ook nog een boodschap voor TechGirls-in-de-dop: “Wat ik vooral hoop, is dat jonge meisjes niet denken dat zij geen developer kunnen worden omdat het vooral een mannenbaan is. Tijdens Girlsday 2017, een dag waarop meisjes langsgaan bij techbedrijven, heb ik geholpen bij de meisjes die langsgingen bij NYCDA. Ik vond het heel leuk deze meisjes te begeleiden en hoop een soort voorbeeld te kunnen zijn voor hen zodat ze zien dat ook wij vrouwen developer kunnen worden.”

Kirsten doet mee aan TechGirl van de Maand. Aan het einde van deze maand kun je op haar stemmen voor de titel TechGirl van de Maand.

5 reacties

  1. Amgelique

    Ik stem op Kirsten de Haas
    Ik vind dat ze een leesbaar duidelijk en inspirerend stukje geschreven heeft.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.