Onze TechGirl van de Week is Marina Wissink (24). Ze is Business Analist, waarvan jij misschien totaal geen idee hebt van wat dat is. “Als junior business analist stel ik bijvoorbeeld requirements op van nieuwe IT-systemen. Hiervoor ga ik in gesprek met collega’s, over wat hun verwachtingen en eisen zijn van het nieuwe systeem. Aan de andere kant schakel ik met de IT kant om te peilen welke mogelijkheden we allemaal hebben.” Een schakel tussen diverse afdelingen dus, maar hoe word je dat?

De IT-wereld in

Na een studie Master Biomedical sciences: Neurobiology te hebben gedaan, kon Marina een PhD gaan doen. Alleen… dat lag haar niet zo. “Ik wilde niet meer in de onderzoekswereld werken. Daarom ben ik gaan kijken wat er nog meer bij mij past en kwam zo uit bij de IT-wereld. Tijdens mijn master had ik wel kennis opgedaan van programmeren en was ook vaak bezig met verbinden van twee wereld: de biologie en de psychologie. Daarom kwam ik uit bij het beroep business analist, want daarin moet je ook continue schakelen tussen verschillende werelden.”

“Via een Traineeship van YoungCapital ben ik bij Achmea geplaatst, waar ik nu werk als junior Business analist en junior IT-project leider. Ik werk aan het AVG-project voor meerdere labels. Ik ga dan na: hoe zit het in onze IT-systemen verwerkt? Waar moeten er stappen gezet worden om te voldoen aan de nieuwe wet?”

Social skills

“Digitale vaardigheden zijn belangrijk als business analist. Het belangrijkste is dat je kennis hebt van alle gebieden binnen de IT: van ontwikkeling tot test. Anders weet je niet waar je rekening mee moet houden als je requirements opstelt. Daarnaast zijn social skills ook heel belangrijk. Een groot gedeelte van de dag zit ik in vergadering en moet je dus goed met andere mensen kunnen omgaan en goed kunnen inschatten. Dit sociale contact moet je ook echt leuk vinden, anders heb je geen plezier in het werk dat je doet.”

Goed bezig

Hoewel Marina nog niet lang bij het AVG-project betrokken is, zijn mensen wel dik tevreden over haar. “Van meerdere mensen heb ik gehoord dat ze tevreden zijn over mijn geleverde werk en mijn houding en dit is natuurlijk heel erg fijn om te horen. Binnenkort zal ook de leider van het AVG-project op vakantie gaan en ik zal het werk tijdelijk van hem overnemen. Dat vond ik ook een groot compliment, aangezien ik nog maar een paar maanden aan dit project werk.”

Tot slot heeft Marina een tip voor andere TechGirls die het lastig vinden om een carrièreswitch te maken net zoals die van zichzelf: “Veel mensen waren verbaasd dat ik zo’n carrière-switch heb gemaakt en verklaarden me voor gek om een PhD “weg te gooien”. Als ik een PhD was gaan doen, denk ik niet dat ik er vrolijker op was geworden en alleen maar ongelukkig was geworden. Terwijl ik nu als business analist veel beter in mijn vel zit. Ik denk dus dat het belangrijk is dat je doet wat JIJ denkt dat bij je past en je niet laat leiden door wat anderen denken.”

Dit artikel verscheen in de wekelijks terugkerende reeks van TechGirl van de Maand. Wil je ook dat Marina dé TechGirl van mei wordt? Stem dan vanaf 28 mei op haar.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.