TechGirl Podcast - Kaya Weers

Kaya Weers: “Onze app vermindert het papierwerk bij de politie”

Welkom bij dit eerste interview in de TechGirl Podcast reeks! Vandaag spreken we met Kaya Weers; ze werkt bij Ordina en wordt nu ingehuurd om aan een heel tof project te werken bij de politie. Kaya: “Het is het grootste project dat momenteel bij de Nederlandse overheid speelt.” Het hoe en waarom – dat hoor- en lees je in onderstaand verhaal.

“Het idee is dat de agent op straat wordt geholpen bij de registratie van bijvoorbeeld een winkeldiefstal”, aldus Kaya. “Als iemand aangehouden wordt, dan kost het heel veel tijd om in allerlei systemen informatie te verwerken. Dat moet ook op allerlei verschillende manieren. Een deel moet zelfs worden geprint en door de winkelier worden ingevuld, en dan moeten de agenten weer terug om de informatie te verwerken op het bureau. Dat kost uren tijd voor soms een relatief klein vergrijp.”

Gelukkig is daar nu een betere oplossing voor ontwikkeld door zo’n 15 verschillende teams. “We maken de RAPP-app, wat staat voor Registratie Applicatie Politieprocessen. Ze kunnen hiermee meteen de registratie doen op locatie. Er wordt na het invullen meteen een digitaal proces-verbaal gegenereerd en allerlei stappen die normaal veel tijd en beweging kosten, worden nu grotendeels geautomatiseerd gedaan op één plek. Met als gevolg dat agenten meer op straat kunnen zijn: niemand houdt van administratieve rompslomp en een agent al helemaal niet. Die hebben ervoor gekozen om hands-on burgers te helpen.”

RAPP-app voor politie

Winkeldiefstal schijnt het meest voor te komen. Daarom is het team eerst daarmee bezig. Uiteindelijk wordt het gebruikt voor veel facetten van het politiewerk. Kaya: “Het zou geloof ik wel een derde van de tijd schelen. Er is zoveel winst te halen en er zijn veel verschillende takken binnen de politie, waarvoor we RAPP ook willen uitbreiden. We werken hiervoor samen met experts uit het veld. Dat is heel belangrijk, want we moeten zorgen dat de procedures kloppen en advocaten dit bijvoorbeeld niet kunnen aanvechten. Bovendien is het voor mij heel leerzaam om een goed beeld te krijgen van hoe het in zijn werk gaat, wat mede kan door de hulp van deskundigen. De product owner is bijvoorbeeld ook een politieagent.”

Hierdoor kan de app steeds verder verbeteren. “Door corona heb ik helaas niet een paar uur met een agent kunnen meelopen om de app te testen, maar omdat we in het team agenten hebben, kunnen we direct horen hoe het in het veld werkt. Misschien denken wij dat iets allang goed is, terwijl een agent dan toch tegen problemen aanloopt. Ik vind het heel belangrijk dat mijn werk echt een bijdrage levert aan de maatschappij: ik vind mijn werk veel leuker als ik ergens achter sta en het belangrijk vind. Ik vind ook de developerscultuur erg prettig. Ik heb hiervoor bij ING gewerkt en ik vind dat een superleuk bedrijf om voor te werken qua cultuur, maar een financieel product spreekt me persoonlijk weer iets minder aan.”

Devoxx4Kids

Eigenlijk wilde Kaya vroeger al bij de politie. “Ik wilde als motoragent aan het werk, maar ik ben veel te emotioneel voor zo’n beroep. Ik vond het op deze manier toch heel leuk om bij de politie terecht te komen. Ik vind het heel fijn om te voelen dat ik eraan bijdraag. Mijn enthousiasme groeit en groeit ook alleen maar.” Dat enthousiasme heeft ze ook voor Devoxx4Kids, een stichting die kinderen leert programmeren. “Het bestaat wereldwijd en ik zet me in voor de Nederlandse tak. We leren kinderen meer over programmeren om ze daar meer bekend mee te maken, dus we stellen via de stichting lesmateriaal beschikbaar. Bedrijven kunnen ook kiezen om een Devoxx4Kids-dag te organiseren, waarop ze allerlei modules kunnen gebruiken.”

Via die stichting kwam Kaya ook terecht bij Ordina, dus ze heeft veel aan deze hobby te danken. “Het is gewoon heel leuk om te zien hoe enthousiast de kinderen zijn. Niet iedereen hoeft programmeren leuk te vinden, maar er is duidelijk nog veel te winnen om programmeren en techniek bij de meiden populair te maken. We maken zelfs mee dat ouders hun zoontje komen brengen en ook een dochter mee hebben. Als we dan vragen waarom hun dochter niet meedoet, zeggen ze dat het niet voor meisjes is. Wij zijn dan stomverbaasd, want dat staat nergens: dat zijn gewoon vooroordelen. Mede daarom is het extra belangrijk om deze evenementen te blijven organiseren.”

Kaya Weers als rolmodel

Het is natuurlijk een goed streven van Kaya, maar waarom is het zo belangrijk voor haar? “Misschien komt het omdat ik zelf ook geen opleiding Informatica heb gedaan. Heel veel mensen bewandelen geen rechte weg in hun loopbaan en ik ook niet. Ik vond puzzelen en technische uitdagingen en wiskunde al heel lang leuk, maar ik was daarnaast heel creatief en hield van tekenen. Ik dacht dus dat ik IT te saai zou vinden, maar ik ben uiteindelijk multimediadesign gaan doen. Hoewel ik daar veel heb geleerd, was het het stukje techniek waar ik meer mee wilde. En ik denk dat er heel veel vrouwen en meiden zijn die het heel leuk zouden vinden, maar denken dat ze er misschien ook niet passen. Als je dat al bij kinderen kunt veranderen, dan scheelt dat hopelijk later.”

Kaya ziet daardoor ook het nut in van rolmodellen. “Ik dacht vroeger altijd dat ik geen rolmodel kon zijn, omdat ik zelf ook nog niet de wereld heb bereikt. Later realiseerde ik me dat alleen al een man en vrouw voor de klas iets zien vertellen over IT – in plaats van alleen een man – al het verschil maakt voor die basisschoolkinderen. Ondertussen leer ik zelf op dit moment meer over vooroordelen in machine learning en daar valt ook veel te verbeteren. Je hoeft ook niet eens per se op een podium te staan om je bijdrage te leveren. Je kan bijdragen aan betere software of een beter beeld van de software-industrie. Zolang je maar iets vindt waar je heel enthousiast over wordt, want dan worden dat al snel meer en meer mensen.”

Werken bij Ordina

Je hoort het: Kaya zit enorm op haar plek bij Ordina en vindt het vooral belangrijk dat ze hier het verschil kan maken. Lijkt het je ook leuk om voor Ordina aan de slag te gaan, en ben je benieuwd wat het bedrijf allemaal te bieden heeft? Bekijk dan zeker de ‘Werken bij Ordina’-pagina eens of neem contact op met Claudia van Triest om de mogelijkheden te bespreken.

De TechGirl Podcast reeks wordt mogelijk gemaakt door Ordina.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.