katrin

Katrin Semlianoi: “We leven in een tijdperk van informatie-overload”

Onze potentiële TechGirl van de Maand Katrin Semlianoi houdt enorm veel van technologie. Als ze niet sleutelt aan haar Volkswagenbus of advies geeft aan Solar Team Twente, dan is ze marketing-communicatieadviseur op de Universiteit Twente. “Techniek en technologie zit in alle aspecten van ons leven verwoven, daarom speelt technologie ook een rol in de ‘niet-technische’ opleidingen.”

Nadat ze zelf communicatiewetenschappen studeerde aan de Universiteit Twente, is ze er gebleven. Het klinkt niet logisch: communicatie studeren op een Technische Universiteit, maar voor Katrin is dat het wel. “Ik ben in het dagelijks leven bezig met: hoe zet je een opleiding in de markt? Dat klinkt niet heel technisch, zeker niet als je hoort dat ik dat doe voor de niet-technische opleidingen.”

“Echter heeft technologie er juist alles mee te maken. Tech is een toevoeging voor de student én de maatschappij. Onze universiteit heeft als toegevoegde waarde dat je ook daarop wordt voorbereid.”

Volkswagenbusje

Om even lekker te ontspannen is Katrin aan een tof project begonnen. Samen met haar partner is ze een oud Volkswagenbusje aan het repareren. Dit jaar hebben ze zelf de motor eruit gehaald en helemaal gereviseerd. “Dat was wel even spannend, maar toen we hem er weer helemaal in hadden deed hij het weer! Ik koester een grote passie voor het zelf doen en leren. Ik weet er niets van, maar met zo’n oude bus kun je perfect zelf aan de slag. Het is heerlijk om te knutselen. Je bent overdag zoveel met je hoofd bezig en kan ‘s avonds of in het weekend de handen uit de mouwen steken.”

“In zo’n oud busje kan het ook allemaal, omdat er minder technologie bij komt kijken maar wel veel techniek. Ik gebruik bovendien wel technologie om het te leren: op YouTube zoek ik video’s op die me laten zien wat ik moet doen. Dat werkt heel goed! Je kunt bijna alles zelf doen. Ik hoop dan ook uiteindelijk een langere trip te maken met het busje, maar dat klussen blijft natuurlijk een doorgaand iets. Je moet hem blijven onderhouden. Uiteindelijk willen hem laten spuiten, dat kunnen we bijvoorbeeld niet zelf.”

Solarteam

Inmiddels is Katrin ook al tien jaar verbonden aan Solar Team Twente van de Saxion en Universiteit Twente. “Een groot verschil met de Volkswagen, want dit draait juist om de innovatiekant van techniek. Ik was als student zelf deel van het solarteam, maar nu bekijk ik het van de andere kant. Nu doe ik dat echt vanuit mijn communicatie-marketingvak en kijk ik hoe we zoveel mogelijk mensen kunnen enthousiasmeren voor techniek. Ik help het managementteam en het communicatieteam. Dat is erg interessant, want het kan laten zien wat techniek kan toevoegen in de toekomst. Ik kijk teksten na of ik adviseer mensen hoe je mooi kunt laten zien wat je doet. Je moet alleen niet alles weggeven, want je wil ook niet de concurrent te veel wijsmaken. Daarnaast help ik met het verbinden van high tech-bedrijven aan dit project.”

Naast al die automotive activiteiten, heeft Katrin ook gewoon nog een fulltime baan als marketing-communicatieadviseur op de uni. “Ik heb geen technische opleiding gedaan. Ik zou nooit het nieuwe ding bedenken of uitvinden wat de wereld gaat veranderen -en we moeten wel de wereld verbeteren-, maar ik kan wel de mensen bereiken die dat wel kunnen. Mijn hoofdmotivatie is om met mijn skills mensen te bereiken die het kunnen, iedereen moet zijn steentje bijdragen.”

Informatie-overload

Ze heeft veel passie voor haar job en voor tech, maar wat zijn de grootste uitdagingen van Katrin Semlianoi? “Dat is hoe kunnen we die mensen bereiken? Mensen worden elke dag overspoeld met triggers en informatie, we leven in een tijdperk van informatie-overload. Je moet op het juiste moment de juiste mensen bereiken. Op dit moment werken we aan een nieuwe campagne, een heel spannend iets waar ik erg veel zin in heb!”

Privé heeft ze ook een uitdaging dit jaar: “Met de bus heb ik mezelf voorgenomen dat dit jaar de remmen worden vervangen, wel met supervisie. Tot nu toe waren de klussen vooral het meedraaien. De remmen wil ik zelf doen. Daarnaast hoop ik bij het solarteam mijn kennis breder te delen met de andere Twentse studententeams. Er is bijvoorbeeld ook een Green Team en een solarboot. Technologie is niet zo expliciet in mijn leven aanwezig als je zou verwachten, maar het is in alles toch verweven. Ik hoop anderen te inspireren ook meer met technologie te gaan doen, want het hoeft echt niet te betekenen dat je een techneut moet zijn.”

Nieuwsgierig naar haar busje? Volg dan Wheels of Happiness op Instagram. Je kunt op Katrin stemmen voor TechGirl van de Maand als aan het einde van deze maand de stemronde weer opent. 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Ook interessant
mecha
Help: eerste robotaanval is een feit

Cookies op TechGirl.nl

Mogen wij cookies plaatsen? Zo nee - verander dan je cookie settings.

Privacy beleid | Sluiten