Vanmiddag kwam ik in de stad een stand van de brandweer tegen. Daar nodigden ze me uit om zelf te ervaren hoe het is om in een brandend huis te zitten en te ontsnappen. Dit deden ze door middel van Virtual Reality brillen en de Brandweer VR-app. En dat ontsnappen bleek nog behoorlijk lastig te zijn…

Je wordt wakker in je slaapkamer, omdat je vrouw in paniek is, want ze ruikt en hoort vreemde dingen. Dan heb je gelijk de keus of je 112 belt of zelf gaat kijken. Ik stormde gelijk de gang op om zelf te gaan kijken. Daar zag je dat onderaan de trap een vlammenzee was. Vervolgens kreeg je de keus of je naar beneden gaat om te proberen te vluchten of naar de kamer gaat van je kind.

En zo ga je het hele huis door en krijg je telkens twee keuze voorgeschoteld. Ik maakte een paar keer een verkeerde keuze en dan wordt het beeld zwart en vertelt een brandweerman dat jij en je gezin het helaas niet overleefd hebben. Dat voelt heel erg naar, maar maakt wel dat je het nog een keer wil proberen en ze wel wil redden. De hele sfeer in de ‘game’ is benauwend en paniekerig, maar ik kan me voorstellen dat zo’n situatie in het echt nog tien keer zo erg is.

Na vier keer dood te zijn gegaan, had ik eindelijk de goede volgorde te pakken en heb ik mijn gezin gered. Door deze experience heb ik nu een aantal dingen geleerd die ik anders echt niet had geweten. De brandweer probeert met deze VR-game mensen bij te brengen wat ze moeten doen in geval van brand. Zo hopen ze dat ze meer mensen levend uit een brandend huis kunnen halen.

Thuis brandweer VR-game proberen

Ben je benieuwd geworden naar deze VR-game van de brandweer? Of wil je ook wel wat bijleren over tips bij brand? In de App Store (iOS) en Google Play Store (Android) is de app Brandweer VR te downloaden. Hierin kan je deze situatie ook ervaren. Wat je wel nodig hebt, is een VR-bril. De brandweer gaf mij er gelukkig een, zodat ik mijn ouders en vriend het ook kan laten spelen.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.