vrouwelijke collega's aan het werk

Kamiela Vallenduuk: “Ervaring of opleiding maken niet uit, het gaat om motivatie”

Ze is UX designer, maar ze heeft daar bepaald niet de opleiding voor gedaan. Kamiela Vallenduuk is niet iemand die al vanaf kleins af aan wist dat ze de tech in wilde, maar net als veel mensen die in deze sector werken rolde ze erin. “Er wordt vaak gedacht dat het allemaal draait om ervaring of opleiding, maar we hebben op mijn werk bij Humanoids ook mensen met een psychologiediploma op zak die in de IT werken.”

Kamiela zelf heeft ook een a-typisch pad afgelegd. Ze begon 9 jaar geleden met een communicatie-opleiding. “Het leek me een goed idee om richting communicatie en marketing te gaan. Het was ook een leuke opleiding, maar ik vond het een beetje te open. Communicatie is heel breed en ik miste inspiratie van hoe ik dit concreet kon maken. Later in de opleiding begon ik te twijfelen of ik er wel bij paste, maar na veel stages ontdekte ik dat ik grafisch design heel interessant vond.”

New Media Design

Dat besloot ze als freelancer op te pakken naast haar opleiding. “Toen ben ik daarna een master gaan doen in New Media Design. Dat gaat over hoe design en interactie tussen mens en technologie werkt qua psychologie. Het is heel relevant voor wat ik nu doe. Ik ben afgestudeerd en kwam terecht in een project over cybersecurity en accessbility via het traineebureau van mijn opleiding. Ik deed projectleiding voor de Nederlandse provincies en de digitale producten die zij aanbieden. Dat was vooral gericht op mensen met een beperking: hoe gebruiken zij applicaties? Het werd echt mijn passie hoe je dat gebruik kon verbeteren.”

Kamiela zag alles samenkomen in UX design. “Je ontwikkelt dingen voor allerlei soorten mensen. Mensen die niet kunnen zien bijvoorbeeld, mensen zoals jij en ik. En ik vind het heel erg leuk om van niks iets te maken. Uiteindelijk is het eigenlijk jammer dat ik niet de opleiding Communication and Multimedia Design heb gedaan, die naast mijn opleiding Communication zat. Ik hoorde destijds wel eens van mensen op die studie wat ze deden, en dat trok me wel.”

Maar die opleiding deed ze niet, en toch is ze in dit wereldje terechtgekomen. “Door stages in het vakgebied rol je er snel in. Bij Humanoids, waar ik nu werk, kijken ze wel naar je achtergrond, maar het is niet erg als het niet precies aansluit. Als je hier solliciteert, dan vragen ze wat je hebt gedaan, in de vorm van een portfolio. Mijne was destijds nog niet zoals ik zou willen, maar het was genoeg om hier binnen te kunnen komen.”

Humanoids

Kamiela kwam bij Humanoids terecht omdat ze het op internet tegenkwam wanneer ze naar UX designfuncties zocht. “De vacature sloot aan bij wat ik zou willen, maar ik was destijds nog niet met mijn studie klaar. Toen ik eenmaal wel klaar was, was die vacature er niet. Balen, want ik wilde daar graag werken. Gelukkig is het me wel gelukt door gewoon contact op te nemen. Ik werk er nu 1,5 jaar en heb het enorm naar mijn zin. Het is een jong bedrijf met een open cultuur, er werken veel jonge mensen en het is informeel. Of je werkt op een project binnen het bedrijf, of je zit gedetacheerd. Ik zit nu gedetacheerd bij de Rabobank, en daarvoor zat ik bij de Belastgindienst.”

Kamiela vindt het leuk om zo bij veel verschillende bedrijven binnen te kunnen kijken. “Het leuke is dat je ook vaak met iemand anders van Humanoid gedetacheerd zit. Vaak met een developer. Hierdoor leer je elkaar best wel goed kennen. Het is toch wat makkelijker als je bekende gezichten ziet. Bij de Belastingdienst deed ik een project om bepaalde dingen die je eerder alleen op papier kon regelen digitaal te kunnen aanpakken. Zo werkte ik bijvoorbeeld aan een gedeelte waarin burgers die belasting op hun zonnepanelen wilden terugkrijgen te helpen, maar ook zakelijk heb ik dingen gedaan rond bijvoorbeeld milieubelasting. Het is interessant om te ontwerpen vanuit de gebruiker. Wat weten ze al, hoe gaan ze om met digitale producten, wat voor taal moet je gebruiken?“

Creatieve oplossingen

Creatieve oplossingen bedenken, dat doet ze graag. Al zou ze dat wel liever vaker met andere vrouwen doen. “Ik denk dat in UX design wel veel vrouwen werken, maar het developmentvakgebied blijft toch overheersend man. Ik zit bij de Rabobank nu in een team met 10 mensen: 8 mannen en 2 vrouwen. Ik vind het niet vervelend om met mannen te werken, maar in de tech missen we wel vrouwen. Ik wil er graag meer bij. Ik hoop dat vrouwen weten dat ze niet een keiharde techstudie op zak moeten hebben. We hebben vrouwen rondlopen die psychologie hebben gedaan. Niet iedereen bewandelt hetzelfde pad en daar mag wel wat meer ruimte voor zijn. Ik ben ook wel voor een quotum, dat je het even stimuleert en dat later los kan laten.”

Haar advies aan andere vrouwen is dan ook dat ze zich vooral niet moeten laten beperken. “Ik heb er veel aan gehad om kleine stapjes te zetten en te onderzoeken wat ik tof vind. Er zijn veel tools online en daar kun je gewoon mee beginnen, dan krijg je vanzelf een beeld van wat je leuk vindt. Je hoeft niet meteen een baan te starten in de sector: er zijn genoeg kleine tools om je te helpen met onderzoeken of je het leuk vindt. Mijn collega’s komen uit allerlei hoeken: financiën, hypotheken, maar zij vonden toch hun weg naar de techsector. Dan merk je dat tech zo samenhangt met alles. Tech is een knooppunt waar alles mee samenkomt. Je komt er wel, je moet er gewoon mee beginnen, dat is alles.”

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.