Jo Sarah

Jo Sarah: “Je brein is de software en je moet die bugs eruit halen voor je verder kunt”

Ze is artiest en heeft sinds kort de Umaversity opgericht, een online platform waar vrouwen kunnen praten over allerlei taboe-onderwerpen rondom hun lichaam. TechGirl van de Week Jo Sarah vertelt er meer over.

Umaversity is een community waarin mensen die zich identificeren als vrouw, feminine en/of een vulva hebben informatie kunnen delen, met elkaar kunnen praten, met experts kunnen overleggen en meer kunnen leren over allerlei zaken die te maken hebben met het vrouwelijk lichaam. Op de community zijn 45 culturen aanwezig en meer dan 100 experts op het gebied van vrouwelijk welzijn. 

Umaversity

“Ik ben ermee gestart omdat het me opviel dat ik zelf zo weinig over mijn lichaam wist. Ik was niet zelfverzekerd en had geen relatie met mijn vulva, wat me tegenhield op andere vlakken. Ik heb 8 tot 9 jaar research gedaan en ik voerde gesprekken met mensen uit allerlei culturen, genders, leeftijden en achtergronden. Het is een universeel probleem, dit gat in educatie en het is mijn roeping om dit gat kleiner te maken als het om vrouwenlichamen en vrouwenwelzijn gaat. Ik zag op een bepaald moment voor me hoe ik dat moest doen, namelijk door een movement te creëren die elkaar opvangt en empowered, en dat ben ik toen gestart,” zegt Jo Sarah.

Met succes. “Samen met mijn team merken we dat vrouwen zeggen dat ze zich veilig voelen en dat ze heel veel hebben geleerd en zich niet meer alleen voelen. Het startte offline, maar we gaan nu steeds meer online. Het is momenteel vooral nog een WhatsApp-community, maar we zijn een encyclopedie aan het bouwen en meer online mogelijkheden.” Daarnaast biedt Umaversity offline events met expert talks, panelgesprekken, workshops en kunst over bijvoorbeeld moederschap, menstruele cyclus, hormonen en seks. Het is onder andere een langetermijndoel om te zorgen dat er meer research komt in de medische wereld, die nu erg op mannen gericht is. Ik heb bijvoorbeeld PCOS, als je het googlet dan vind je nu wel iets meer, maar vroeger was het echt: ‘Je hebt cyste aan je eierstokken en je moet aan de pil’. Mede door Umaversity en de experts weet ik dat er veel meer mogelijkheden zijn. We vinden het ook belangrijk om juist niet Westerse oplossingen en kennis aan te bieden zodat vrouwen een meer holistisch en breder beeld van hun lichaam kunnen krijgen. De experts en communityleden delen allerlei wijsheden en het is aan mensen zelf om te bepalen wat voor hen werkt.”

Uiteindelijk vindt Jo Sarah het vooral belangrijk dat de schaamte verdwijnt. “Vrouwen hebben zoveel pijn in hun leven, krijgen zoveel verkeerde diagnoses: dit komt mede door een gebrek aan educatie en onderzoek naar vrouwenlichamen. Gelukkig komt er de laatste jaren hier wel steeds meer aandacht voor. Daarnaast is taboes doorbreken belangrijk, zoals miskramen, abortie, intersex zijn en postpartum zorg.” Maar goed, hoe heeft Jo Sarah het aangepakt: beseffen dat je educatie nodig hebt is immers wat anders dan een community starten. “Ik heb zelf veel gebouwd, maar ik doe het niet in mijn eentje. Ik heb een team en een groep ambassadeurs. We kozen voor een WhatsApp-community omdat WhatsApp in Nederland veel wordt gebruikt. Binnen deze Whatsapp community hebben we ook groepen, zoals over de menstruele cyclus, hormonen en vruchtbaarheid, moederschap, genot, maar ook koppels, PCOS, endometriose, enzovoorts. We willen daarnaast een app lanceren en een online academy, maar dat moet nog ontwikkeld worden.”

Jo Sarah

Jo Sarah bekostigt het project zelf en is op zoek naar investeerders. “Er bestond nog niks, maar toen het eerste evenement in 2022 plaatsvond, merkte ik dat het helemaal goed zat waar we mee bezig waren. Daarnaast is privacy belangrijk. We willen een anoniem forum maken waarin je anoniem kunt delen, maar ook in de app straks zorgen dat de gegevens van onze gebruikers beschermd blijven. Andere vrouwen die ook een eigen platform willen starten, zou ik als advies geven: ‘Don’t say it, be about it.’ Ga ermee bezig, stel doelen, praat er niet alleen over, maar representeer het ook. Zoek de samenwerking op met andere platformen, ook als je denkt dat die op dat van jou lijkt. Zorg dat het complementair is en dat je duidelijke doelen stelt qua wat je wil bereiken. Je moet goed weten wat je wil. Wanneer je iets opstart, dan ben jij automatisch de leider. Leer goed kennen wat je eigen obstakels zijn. Niet alleen in het bouwen van een community, maar ook in het algemeen in je eigen gedachtepatroon. Sommige gedachten kun je helemaal niet gebruiken en dan kun je jezelf beter reprogrammeren en daaruit het plan trekken.”

Jo Sarah schreef er ook een boek over: Manifest Your Desires. “Ik geloof in het schrijven van affirmaties: elke ochtend weer. Onze mindset is onze software en die limiterende overtuigingen in ons hoofd kunnen bugs zijn waarnaar je gaat fungeren. Zorg dat je de bugs identificeert en fixt en je brein dan herprogrammeert. Pas dan kun je upgraden naar een nieuw level.” Jo Sarah is dat succesvol gelukten ze hoopt dat er veel mensen bij Umaversity komen om ook zelfverzekerder te worden en meer te leren over hun lijf en leven. Vanaf september zijn er weer events van het platform. Je kunt hier lid worden van Umaversity.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.