Jessica Michel

Jessica Michel: “Je moet gewoon actie ondernemen”

De techwereld inrollen via je docent.. Duits. Dat verwacht je niet. Onze potentiële TechGirl van de Maand Jessica Michel deed het. Ze ging van interaction designer naar frontend developer en is zichzelf nu een weg aan het leren naar full-stack developer. Dit is haar verhaal.

“Ik ben geboren in Duitsland en ben opgegroeid bij mijn moeder. Toen ik op mijn veertiende echter naar Nederland verhuisde om bij mijn vader te gaan wonen, ging er een wereld voor me open. Een computerwereld vooral. Ik had voor die tijd nog nooit achter een computer gezeten, maar mijn vader had die als autocad-tekenaar natuurlijk wel nodig.” Jessica Michel vond het enorm indrukwekkend en was in de zevende hemel toen ze uiteindelijk haar eerste laptop van hem kreeg.

Floppy Disks

“Het was een oude laptop van mijn vader en ik heb hem nu nog steeds. Zo dik als een dik boek, met Windows 95 en ik deed er destijds vanalles mee. Ik maakte paint-tekeningen, speelde MS Dos-spellen op van die gekleurde floppy disks en bekeek mijn sterrenbeeld via een astrologisch programma van mijn vader. Ik wilde per se weten hoe een laptop in elkaar zat. Nooit schroefde ik hem open, maar ik heb wel een keer per ongeluk een essentieel Windows-bestand verwijderd: blauw scherm, klaar. Gelukkig kon mijn vader hem maken door een nieuwe installatie te doen, die op wel op 13 floppy disks stonden!”

Jessica woonde amper twee weken in Nederland toen ze naar de middelbare school moest. “Ik kon de taal nog niet zo goed, dus ik ben veel films gaan kijken en heb woorden vertaald met een boek en kon mij zo wel verstaanbaar maken met eventuele handgebaren erbij. Ik kreeg een laag schooladvies door de taalbarrière, maar kon gelukkig toch VMBO-T doen, zodat ik naar de school kon waar ik heen wilde. Ik had daar ook Duitse les en ik was natuurlijk dankzij mijn achtergrond de favoriet van de lerares. Elke keer moest ik voor de klas komen, want ze vond mijn accent zo geweldig. Toen vond ik het vreselijk, maar ik wist nog niet dat zij veel voor me zou betekenen.”

In de derde van de middelbare school moest Jessica een snuffelstage voor zichzelf bedenken. “Ik wist niet wat ik wilde. De Duitse lerares hoorde het en vroeg wat ik leuk vond. Toen dacht ik: iets met computers! Ze kende een oud-student die bij Traction IT werkte, een IT-bedrijf dat ook nog op fietsafstand van mijn huis was. Ze deden vanalles: hosting, systeembeheer, websites maken. Ik begon de stage en al na twee dagen had ik de basis van html css geleerd. Ik kon al heel snel een website bouwen die responsive was, ik zal die dagen nooit vergeten. Ik keek elke dag weer zo uit naar wat ik die dag weer zou leren en doen.”

Van snuffelstage naar Interaction Designer

Dat niet alleen Jessica blij was, bleek wel uit haar eindgesprek. “Ze hebben me een baan aangeboden. Ik was 16 jaar en ik had gewoon een bijbaan als junior webdeveloper! Ik wist meteen wat ik wilde worden later. Ik ben toen MBO Interaction Designer gaan doen, lekker breed. Heb tijdens mijn stage op het MBO veel van WordPress geleerd en heb sowieso altijd geprobeerd vooral de technische kant te kiezen. Na mijn MBO begon ik enthousiast een eigen bedrijf, maar ik ben te eerlijk: ik stopte veel te veel tijd in websites. Ik had veel tevreden klanten, maar uiteindelijk kon ik er zo geen brood mee verdienen.”

MobileMobile

Jessica is toen fulltime gaan werken in een bedrijf dat uit twee man bestond. Een groot voordeel, want zo kon Jessica zich met alles bezighouden. “Ik kwam echt heel junior binnen, maar ik heb zoveel gedaan. Geholpen met de websites, frontend-ontwikkeling, Google-pagina’s, klantcontact, seo, marketing: het was geweldig. Ik ging trainingen erbij doen en ik programmeerde steeds meer. Ik heb er 3,5 jaar gewerkt, heb het team zien groeien, mensen ingewerkt en dat was geweldig. Ik merkte alleen dat ik zelf niet meer zo groeide op een gegeven moment. Toen ben ik frontend development gaan doen in een ander bedrijf met 100 man. We hadden heel veel grote klanten en ik moest mezelf enorm bewijzen. Daarvoor ging alles vrij makkelijk, maar vanaf toen moest ik echt AAN zijn.”

Een vak waarin je moet blijven leren

Helaas had Jessica niet genoeg kennis van Javascript en dat was balen. Het kostte haar uiteindelijk haar baan. Haar nieuwe plan was echter al snel duidelijk: Javascript leren. Dat deed ze, waarna ze een nieuwe baan kreeg waarvoor Javascript belangrijk was. “In eerste instantie wilden ze me afwijzen, maar ik heb daarop een mail teruggestuurd dat ik graag een proefdag wilde doen. Het is een beetje brutaal, maar het heeft wel geholpen. Ze hebben dat gedaan en één van de eisen was de basis van Javascript binnen 1 maand te leren. Dat is gelukt, maar door het coronavirus moest ik thuis gaan werken en dat ging niet lekker qua inwerken. Het verwaterde en het technische team bouwden steeds meer eigen components voor WordPress die ze zelf opstelden met React. Hierdoor moest ik ineens twee dingen kunnen en kreeg ik helaas te horen dat we afscheid van elkaar moeten nemen mede omdat er niet genoeg tijd en begeleiding is om mij goed in te werken.”

Een enorme teleurstelling, maar Jessica gaat niet bij de pakken neerzitten. “Half september ben ik een opleiding begonnen bij Winc Academy, waar ik remote online lessen en mijn opleiding Full-stack development kan volgen. Ik vind het heel tof om meer te leren en koos daarom ook voor de opleiding Full-stack development waardoor ik straks lekker breed inzetbaar ben. Ik ga door en er komt wel een leuke nieuwe uitdaging. Soms moet je even brutaal zijn. Als ik nooit op die afwijzing had gereageerd, dan had ik nooit geweten wat ik nu weet. Het is een kick om actie te ondernemen en dat wil ik dan ook veel vaker doen.”

Jessica Michel is in de race om TechGirl van de Maand te worden. Aan het einde van november kun je op haar stemmen in een apart artikel op TechGirl. Houd ons in de gaten!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Ook interessant
Apple Event
Presentatie iPhone 12 geannuleerd?

Cookies op TechGirl.nl

Mogen wij cookies plaatsen? Zo nee - verander dan je cookie settings.

Privacy beleid | Sluiten