Jennifer Epp

Jennifer Epp: “Door tech kunnen we meer operaties doen en meer Afrikanen helpen”

Als je ’s ochtends voor je uit zit te staren in de trein, onderweg naar je werk, denk je dan weleens over jouw rol in de maatschappij? Draagt jouw werk bij aan het welzijn van anderen? Zorg je voor impact? Onze potentiële TechGirl van de Maand Jennifer Epp hoeft zich dat niet af te vragen: zij werkt op een schip van Mercy Ships om mensen van medische zorg te voorzien.

Jennifer is echter geen arts: ze is juist een IT’er die zorgt dat anderen hun werk goed kunnen doen. “De afgelopen vier jaar heb ik klanten geholpen met hun verschillende problemen met desktops, laptops, bureautelefoons, mobiele telefoons, kopieerapparaten en printers, inclusief hun persoonlijke apparaten, omdat het voor hen moeilijk is om hulp te krijgen in West-Afrikaanse landen. Ik ben ook de oudste persoon in het team, dus ik heb geholpen om de nieuwere bemanning te trainen en begeleiden. Dit jaar ben ik overgestapt op voorbereidend werk voor grotere projecten. Ik werk met mensen op het schip en in ons International Support Center in Texas om projecten te documenteren en goed te keuren voordat ze naar onze andere IT-teams gaan om te implementeren.”

Geen professor

Jennifer wist al jong dat ze de IT in wilde: “Toen ik op de middelbare school zat, wist ik dat ik iets met computers of wiskunde wilde doen. Ik wilde geen professor worden of onderzoek doen, dus wiskunde werd snel geëlimineerd. Een paar jaar later was ik student-medewerker op de IT-afdeling van mijn universiteit en werd ik verliefd op servicedesk-ondersteuning.”

“Ik heb een tweejarige graad in Computer Information Technology en een vierjarige graad in Computer Science Engineering. Ik gebruik geen van mijn diploma’s, hoewel die ervaringen me hielpen om mijn eerste baan na de universiteit te krijgen. Ten eerste was het belangrijk voor mijn eerste werkgever dat ik een vierjarige opleiding had – het maakte niet uit waarin. Plus, ik kon aan mijn universiteit werken en ook stage lopen bij een extern bedrijf om waardevolle ervaring op te doen en om zeker te weten dat het iets was dat ik op de lange termijn wilde doen.”

Mannenwereld

Op zo’n schip, dan denk je toch al gauw aan ruige mannen, maar dat valt wel mee, zegt Jennifer: “Er zijn zeker niet alleen mannen bij Mercy Ships. In mijn vijf jaar bij Mercy Ships heb ik met waarschijnlijk 30 mannen en een vrouw op het schip gewerkt. Maar op ons kantoor in Texas zijn er ongeveer 15 vrouwen op onze 50-koppige IT-afdeling.”

MobileMobile

Jennifer doet erg goed werk op het schip, want ze zorgt ervoor dat zorgverleners goed aan het werk kunnen en alle tech beschikbaar hebben die ze nodig hebben. Ze is erg gelukkig in haar werk: “In algemene zin ben ik er trots op dat al mijn ervaringen tot dit punt mij persoonlijk en professioneel hebben voorbereid op mijn werk met Mercy Ships. Het is zinvol werk en ik ben zo dankbaar dat ik er deel van mag uitmaken. Plus, ik vind het geweldig dat ik mijn technologische vaardigheden kan gebruiken om de bemanning van Africa Mercy en zo indirect de vergeten armen van Afrika te helpen.”

Maar dag in, dag uit op een schip zijn, dat eist ook zijn tol. “Het is soms moeilijk om gezonde werk-/privé-grenzen te behouden. Toen ik voor het eerst naar het schip kwam, voelde het vanzelfsprekend om iemand een werkvraag te stellen in de eetkamer of even op de gang in het voorbijlopen, maar het is belangrijk om van mijn werk weg te kunnen blijven in mijn vrije uren.”

Internationaal team

Zo’n intens leven, daar kies je bewust voor. Was het moeilijk voor Jennifer om haar dromen te volgen? “Niet echt. Mijn collega’s zijn altijd heel ondersteunend geweest en hebben me niet anders behandeld dan anderen in het team. Het kan moeilijk zijn om met zoveel verschillende nationaliteiten op een schip te zijn, maar het is absoluut de moeite waard! Alle bemanningsleden krijgen training over hoe ze moeten werken en goed kunnen leven met mensen uit andere culturen en daar hebben we het vaak over. Maar de culturele verschillen zijn meestal juist heel geestverruimend! Ik heb goede vrienden van over de hele wereld en ik bezoek ze regelmatig tijdens mijn vakantie. Ook hadden we dit jaar 35 mini-evenementen tijdens de kerstvakantie en velen van hen vierden culturen uit de verschillende landen die op het schip zijn vertegenwoordigd (we hebben meestal bemanning uit 35-40 landen op een bepaald moment).

Tot slot heeft Jennifer advies voor meisjes en vrouwen die ook in de tech willen werken: “Je kunt het! Net als elk ander beroep, werk zo hard als je kunt om de kennis en vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om te excelleren. Wil je specifiek bij Mercy Ships werken, dan kan dat. Iedereen met een avontuurlijk en dienend hart is zeer geschikt voor onze organisatie. Er zijn allerlei mensen voor nodig om een hospitaalschip te besturen, omdat we als een kleine stad zijn – we hebben mensen nodig om te werken in de bank, postkantoor, kombuis, gasterij, tandartspraktijk, ziekenhuis, huishouden, machinekamer, voorraad, kapel en veel meer afdelingen.” Tech is daarin ook heel belangrijk: “Door tech zijn we in staat om meer operaties te doen en meer Afrikanen op te leiden: dat is essentieel voor het succes van Mercy Ships.”

Jennifer Epp is in de running om TechGirl van de Maand te worden. Over twee weken opent de stemronde, dus houd TechGirl.nl in de gaten!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Ook interessant
summerproof
Out of the box mindset: deze 3 TechGirls tonen wat je daarmee bereikt!

Cookies op TechGirl.nl

Mogen wij cookies plaatsen? Zo nee - verander dan je cookie settings.

Privacy beleid | Sluiten