Jeansmerk Levi’s heeft het zeer arbeidsintensieve proces van het aanbrengen van de bleekvlekken en andere decoratie zo weten aan te passen, dat het niet langer heel veel arbeidskrachten kost, maar slechts een laser. De bleekvlekken zijn een soort illustraties geworden die er door middel van die straal op worden gezet.

Project FLX

Het heet Project F.L.X., wat Future-Led Execution betekent. Klinkt intens en dat is het ook wel. Het is namelijk zo dat het niet alleen handjes scheelt: omdat er laser wordt gebruikt in plaats van chemische bleekmiddelen, is het ook een iets duurzamere manier om de jeans van decoratie te voorzien. Het kostte eerder ongeveer twintig stappen om de finishing touch aan te brengen op een broek, nu zijn dat er nog drie.

De laser gebruikt infrarood om het beeld op de broek te “printen” in 90 seconden. Supervet, want ik zie het al helemaal voor me in bijvoorbeeld de Bijenkorf: je koopt een gewone jeans en je kunt zelf een vette illustratie maken of kiezen uit voorgemaakte illustraties, die er dan in de winkel op worden gelaserd. Levi’s wil vast de techniek voor zichzelf houden, maar stel je voor dat Levi’s het juist deelt?

In ieder geval moet Levi’s nog hard aan de bak, want het is de bedoeling dat er geen chemicaliën meer  worden gebruikt in 2020. Een beetje hetzelfde idee als dat van LEGO, dat in 2030 alleen nog duurzame blokjes wil produceren. Het zijn mooie plannen, waarvan steeds meer zichtbaar wordt. Bij LEGO is dat hun nieuwe superheld Plantis Maximus en bij Levi’s is dat dus dat laserapparaat voor de laatste loodjes van een nieuwe broek.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.