Nederlanders zijn nogal ondernemend: ondanks corona kwamen er duizenden bedrijven bij in de afgelopen twee jaar. In de sector online detailhandel is de grootste groei te zien, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel.
Ben jij ook van plan om een eigen webwinkel te beginnen? Tegenwoordig kun je heel makkelijk een webshop starten, zonder dat je een expert hoeft te zijn. In dit artikel vertellen we je er graag meer over.
Webshop starten: het begin
Voordat je begint met jouw eigen webshop, is het goed om te weten wat je wil verkopen en aan wie je dat wil doen. Het is zeker aan te raden om een beetje onderzoek te doen naar het product dat je wilt verkopen. Je wil natuurlijk wel dat het een succes wordt! Begin altijd klein wanneer je nog nooit eerder een webshop hebt gehad.
Begin met online te onderzoeken waar veel vraag naar is en welke doelgroep interesse heeft in dat product. Aan het begin van de pandemie was het bijvoorbeeld slim om te investeren in een webwinkel die gespecialiseerd was in mondkapjes. Daar was namelijk binnen no time ontzettend veel vraag naar. Neem dus zeker even de tijd om te onderzoeken wat een slimme investering is.
Zoek naar een geschikt domein
Weet je eenmaal wat je wil verkopen en aan wie je dat wilt doen? Dan is het tijd om een geschikte naam voor je webshop te vinden. Zorg in ieder geval voor een naam die duidelijk is, goed te vinden is en weergeeft wat je verkoopt. Zo weet een potentiële klant direct of hij aan het juiste online adres is. Vervolgens doe je een domeinnaam check bij Combell om te kijken of de naam nog beschikbaar is.
Is de naam nog beschikbaar? Dan kan het échte werk beginnen: het maken van een huisstijl en het ontwerpen van een webwinkel. Onze tip? Schakel een grafisch designer in die voor jou aan de slag gaat met het creëren van jouw eigen huisstijl. Hij of zij is daarin gespecialiseerd en maakt een stijl maken die helemaal bij jou past.
Zelf een webshop maken of online software?
Met een idee en een domein ben je er nog niet. De volgende stap is het bouwen van de webwinkel. Je kunt ervoor kiezen om zelf een complete webwinkel, vanaf het begin tot het einde, te maken óf te laten maken. Heb je nog geen geld om dit uit te besteden en heb je zelf niet de kennis en expertise om daarmee te beginnen?
Dan is het misschien handig om aan de slag te gaan met een pakket of software, waarin je gebruik kunt maken van diverse templates. Daarin is de basis van een webwinkel al gemaakt en kun je zelf onderdelen aanpassen, zoals de kleuren, lettertypes en afbeeldingen. Voor beginnende verkopers via het web is dit een hele geschikte optie, omdat het ontzettend gebruiksvriendelijk is.
Kijk goed naar je logistieke partner en een online betalingssysteem
Wanneer je een eigen webwinkel hebt, moet je uiteraard ook pakketjes versturen. Daarom is het goed om al op zoek te gaan naar een betrouwbare, logistieke partner, voordat je je webshop lanceert. Veel beginnende ondernemers met een eigen webwinkel kiezen ervoor om zelf pakketjes te versturen. Dat is in het begin zeker aan te raden, omdat dit vaak de voordeligste manier is.
Word je webshop echter wat groter en krijg je veel bestellingen? Kijk dan eens naar een geschikte koeriersdienst, die de pakketten bij je ophaalt en aan je klanten levert. Let hierbij wel goed op de voorwaarden. Wat is bijvoorbeeld hun beleid wanneer pakketten verdwijnen of beschadigd raken? En hoe snel leveren ze? Waar je ook zeker naar moet kijken, is het online betalingssysteem. De meeste webwinkels werken in ieder geval met iDeal. Daarnaast kun je andere mogelijkheden toevoegen zoals PayPal, Klarna en betalen met een creditcard.
Let op online-wetgeving
Wat tot slot goed is om te weten, is dat er enkele wetten zijn waar je je aan moet houden met een eigen webwinkel. Zo staat de privacy van je klant altijd centraal. Sinds een paar jaar is dit extra belangrijk, zodat je klanten weten dat hun gegevens veilig bij je zijn. Stel daarom algemene voorwaarden op die je klanten door kunnen nemen, als ze dat willen. Daarin neem je onder andere op hoe je met persoonlijke gegevens omgaat en wat je privacybeleid is.
In deze algemene voorwaarden vertel je ook meer over de levertijden, de regeling rondom het retourneren van producten en eventuele verzendkosten. Wees zo transparant mogelijk, zodat klanten meteen een goede indruk van je webwinkel krijgen. De algemene voorwaarden zijn ook de ideale online plek om de identiteit van je onderneming in detail uit te leggen. Met deze tips is een webshop starten zo moeilijk nog niet.
Dit artikel is tot stand gekomen samen met Combell.