Het begon allemaal met videogames streamen op Twitch, maar inmiddels is onze potentiële TechGirl van de Maand al jaren werkzaam in de gamesindustrie. Janneke van Ooyen is community manager bij gamebedrijf Crytek. “Ik mag hier vanalles doen en dat houdt mijn baan interessant.”

Janneke begon als een streamer, maar kreeg dankzij haar sprankelende persoonlijkheid een geweldige baan aangeboden in de gamesindustrie. “Ik ben 5 jaar geleden begonnen met live streamen op Twitch, maar ik wilde altijd al in de industrie werken. Na een paar jaar kwam ik iemand tegen op een gamesconventie die me een baan aanbood bij een indie-ontwikkelaar. Van daaruit rolde ik in een functie bij een indie-bedrijf in Amerika. Toen mijn visum was afgelopen, moest ik weer terug naar Nederland. Via een website met jobs in de gamesindustrie ben ik door te solliciteren bij Crytek terechtgekomen en daar zit ik inmiddels 1,5 jaar.”

Community Manager bij Crytek

Janneke is community manager, wat betekent dat ze zich online richt op de fans van Crytek-games, zoals Hunt: Showdown, Ryse: Son of Rome en de Crysis-reeks. “We hebben meerdere community managers en een social media manager. Ik maak social media-posts, ik organiseer de livestreams met ontwikkelaars en ik maak zogeheten sentiment reports. Dat zijn rapportages waardoor ontwikkelaars kunnen zien wat gamers zoal over bepaalde mogelijkheden in het spel denken of hoe ze reageren op bepaalde aankondigingen.”

“Ik gebruik bijvoorbeeld Agorapulse voor social media. Op zich wel fijn, maar het mist features als reageren met een gifje. Verder houd ik met collega’s onze eigen Wiki (CryWiki) bij en ik stream ook nog, dus OBS is dan wel handig. We gebruiken ook veel Discord, een soort chatcommunity gericht op gamers. Ik geef leiding aan ons moderation-team, dus de mensen die zorgen dat er geen discriminerende dingen worden gezegd. Onze Discord-server telt al meer dan 20.000 leden!”

Naar Duitsland verhuisd

Ze is er speciaal voor naar Duitsland verhuisd, maar dat is voor Janneke geen probleem. Ze gaat met plezier naar haar werk. “Ik ben blij dat ik bij een bedrijf werk waar ze inzien dat ik veel kan en ik ook veel vrijheid krijg om dit te doen. Heel veel bedrijven zijn strict of laten nieuwe medewerkers niet veel doen. Bij Crytek was het mogelijk om gelijk heel veel te doen en na mijn eerste jaar werd dit ook beloond met een promotie. Daar ben ik trots op: ze zien in dat ik goed ben in wat ik doe.” Niet dat alles aan haar baan geweldig is, ze heeft ook taken die ze iets minder leuk vindt: “Als de community heel graag iets wil, maar ons ontwikkelteam daar anders over denkt, dan sta ik er wel eens tussenin, dat vind ik lastig.”

Janneke is niet gewoon een gamer, ze is een TechGirl: “Dat zit er van kleins af aan al in. We hadden altijd computers en ik spendeerde dan ook vooral mijn tijd op de computer: van de eerste ICQ-chatrooms tot het maken van PowerPoints voor de lol. En natuurlijk games!” Ze heeft ook advies voor dames die het ook wel zien zitten om meer in de gamesindustrie te gaan doen. “Zorg dat je actief bent op social media, vooral Twitter. Volg bedrijven die je interessant vindt en kijk hoe zij hun kanalen runnen. Community Manager is geen beroep waar een opleiding voor is. Verdiep je alvast in de fans van een organisatie en kijk eens of je iets kunt bijdragen op Discord of Reddit. Natuurlijk is het ook handig om je te verdiepen in social media-trends en Photoshop. Geef niet op! Ik heb soms wekenlang moeten solliciteren, maar ik heb wel de baan gekregen waar ik alles kan en mag voor mijn eigen groei.”

Stemmen op Janneke zodat ze TechGirl van de Maand kan worden? Dat kan binnenkort hier op TechGirl.nl. Janneke: “Hopelijk heeft dit interview je enigszins geholpen, geïnformeerd of geïnspireerd om ook aan de slag te gaan in Community Management, als dat zo is laat een stem achter!“

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.