Janneke Hoebink

Janneke Hoebink: “Uiteindelijk ben je zelf je beperkende factor: laat ze maar lullen”

Ze bewijst dat het helpt om uit een gezin te komen waarin tenminste één gezinslid je weg naar de IT stimuleert. Ze vormde haar carrière zo dat ze vooral met IT bezig is. TechGirl van de Week Janneke Hoebink begeleidt nu verandertrajecten in de rol van Product Owner of Project Manager, voornamelijk in de IT. “Ik ben niet heel technisch. Ik ben vooral bezig met wat en wanneer, minder met hoe.”

Janneke Hoebink

Sinds kort is Janneke haar eigen bedrijf begonnen en dat begint zich nu te ontwikkelen. “Ik heb vroeger meerdere opleidingen gedaan, waaronder Kunst&Techniek. Ik deed Interaction Design. De opleiding was in drie specialismen opgedeeld: Content&Management, Techniek en Design. Later deed ik een verkorte deeltijd opleiding: Bedrijfskundige Informatica”

Janneke heeft echter vooral veel gehad aan haar vader, die in de IT zat. “Hij was destijds marketing director bij Origin (later werd dat ATOS). Hij had interaction designers in zijn team. Ik vond dat ze zulke leuke dingen deden: er was ook één stoere vrouw in dat team die die opleiding had gedaan. Zij inspireerde me die opleiding ook te doen.” Uitindelijk kreeg Janneke de kans om aan het werk te gaan bij Versatel. “Mijn vrienden werkten bij Versatel en dat leek me ook leuk. Ik had toen al op de MxStream-helpdesk van KPN gewerkt, dus ik kon bij Versatel gelijk aan de slag.”

Versatel werd al snel Tele2. “Ik werkte op de ordermanagement-afdeling en ik leerde meer over de telecomwereld, glasvezel en netwerken. Erg interessant. Ik vond het leuk om met klanten te praten en ik kreeg volop de ruimte om door te groeien. Uiteindelijk heb ik er 14 jaar gewerkt en mijn identiteit was volledig vergroeid met Tele2. Maar: het was tijd om iets nieuws te gaan doen. Je hebt na zoveel tijd alles wel een keer gezien. De overname van T-Mobile was voor mij een mooi moment om mijn biezen te pakken.”

Digitale vaardigheid

Janneke deed even een tijdje niks. Ze wilde even op de pauzeknop drukken en bedenken hoe ze het tweede deel van haar carrière wilde inrichten. “Ik was net verhuisd, had een verse relatie, dus we hebben even de tijd genomen om te genieten. Uiteindelijk startte ik na een tijdje met vrijwilligerswerk in de bibliotheek in Hoorn. Ik gaf digitale vaardigheidstrainingen, vooral aan wat oudere dames. Het is zo ontzettend leuk om terug te vertalen waarom we dingen doen, zodat zij het ook begrijpen. Het is een grote oefening van geduld, zeker omdat computers voor mij heel logisch zijn. Er is echter een heel bevolkingsgroep waarbij dat niet zo is: die zijn geen native gebruikers.”

Het voelde voor Janneke erg goed om die vrouwen te empoweren. “Er kwamen vrouwen wiens man net overleden is, die net gescheiden zijn of die van de kinderen een tablet hebben gekregen, maar niet weten hoe die werkt.  Er waren ook wel mannen, maar vooral 60+ vrouwen. Toen de bibliotheek op een gegeven moment een projectmanager zocht om een pilot te draaien voor het Informatiepunt Digitale Overheid, schreef ik me in bij de KvK. Ik stopte met vrijwilligerswerk en ik stortte me daarop. Toen het project was afgerond heb ik de tijd genomen om te bedenken welke diensten ik als bedrijf wilde aanbieden. Uiteindelijk heb ik vlak voor kerst tegen de hele wereld gezegd dat ik in te huren ben. Heel eng, dat zo op LinkedIn zetten, want ik vind het lastig om mezelf te verkopen.”

Meer dan roze

De reden dat Janneke dit interview doet, is onder andere omdat ze meent dat vrouwen in de tech weinig worden gestimuleerd. “We zijn meer dan roze en Barbies, maar op basisscholen worden meisjes weinig geprikkeld richting techniek. Gelukkig zijn er mensen zoals ik, die van huis uit zijn gesimuleerd om de tech in te gaan. Ik kijk ook wat mijn rol daarin kan zijn, zorgen dat anderen worden gestimuleerd. In India of Italië is het veel normaler voor vrouwen om in de tech te werken. Daar is het een goede carrière. Blijkbaar hebben we in Nederland het beeld van een nerd gecreëerd en dat is een man of jongen. We moeten dat echt veranderen. Dat betekent dat vrouwen in de tech extra moeten doorzetten. Mijn advies aan andere vrouwen is dan ook: Laat ze af en toe maar lullen, vertrouw op jezelf en je eigen kunnen. Ik was uiteindelijk in mijn loopbaan mijn grootste struikelblok. Zorg dat je niet zelf je beperkende factor bent, wat de hele wereld ook zegt.”

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.