Als je je zonder technische achtergrond inschrijft voor een hackathon, dan heb je lef. En als je die hackathon ook nog eens wint, dan is dat helemaal bijzonder. Het overkwam Janien Potter, studente leraar geschiedenis aan de NHL Leeuwarden én TechGirl van de Week. “Via X-Honours, het excellentieprogramma van NHL en Stenden Hogeschool, zag ik een oproepje voor de Hackatrain, het leek me meteen een geweldige uitdaging en een compleet nieuwe ervaring”, zegt Janien.

“Het team waarmee ik werkte bestond uit één dame en één heer, Marie en Heiko. Ik ken zowel Marie als Heiko van X-Honours. In eerste instantie bestond het team uit Heiko, nog een andere X-Honours studente en ik, maar het bleek dat zij helaas niet meer mee kon. Toen vonden we Marie. De zoektocht naar het team was eigenlijk niet per se gericht op het zoeken van technische mensen, we waren eerder op zoek naar gemotiveerde en nieuwsgierige mensen die van een uitdaging houden. We hebben dan ook geen technisch team, maar meer een multidisciplinair team; Heiko is de programmeur in onze groep en Marie studeert bedrijfseconomie. Deze verrassende combinaties vormden geen probleem, integendeel; het zorgde juist voor een verrassend resultaat!”

Hackatrain: een reizigersapp

Tijdens de Hackatrain waren er 3 jury’s en zij reikten allen één prijs uit. “Wij hebben een prijs gekregen van het softwarebedrijf IBM voor ons idee om door middel van een app treinreizen plezieriger te maken voor de (internationale) reizigers. De app werkt als volgt: je stapt in de trein en je telefoon maakt meteen verbinding met de app (er hoeft niks geïnstalleerd te worden). Door middel van de app krijg je als reiziger meteen alle up to- date informatie over je reis en over je bestemming/tussenstations, maar ook heb je binnen de app een soort forum waarop je vragen kunt stellen over de reis en andere zaken, bijvoorbeeld of medereizigers zin hebben om samen te reizen, een spelletje te doen, op de plaats van bestemming een regelen, enzovoort. Het is dus een app met zowel een sociale als praktische functie.”

Maar met slechts één programmeur moest het team wel een andere invalshoek bedenken voor de opdracht. “Tijdens het bedenken van het idee hebben we goed gekeken naar de mogelijkheden van ons team. Gezien we maar één programmeur in ons team hadden, lag bij ons de nadruk veel op onderzoek doen naar de meningen van treinreizigers (waar zien zij verbeterpunten om treinreizen plezieriger te maken?) en het bedenken en het ontwikkelen van een concept van een app. We hebben 3 sleutelpunten gekozen waarvan wij dachten dat het belangrijke punten zijn om treinreizen plezierig te maken en hebben deze zaken met elkaar geprobeerd te verbinden. De drie zaken waren: informatie, duidelijkheid en een sociaal aspect.”

Ontzettend sympathiek

Het team was heel ontspannen en had eigenlijk niet helemaal verwacht te winnen. Waarom ze dan toch hebben gewonnen? Janien denkt het wel te weten: “Omdat het jurylid van IBM ons zo ontzettend sympathiek vond! Hahaha, grapje. Ik denk dat we de prijs hebben gewonnen, omdat we een realiseerbaar concept hebben ontwikkeld en het op een enthousiaste en duidelijke manier hebben gepitcht. Zoals genoemd lag bij ons de nadruk op het bedenken en ontwikkelen van een concept. Heiko (programmeur) heeft daarnaast het concept van de app ook mooi ontwikkeld en vormgegeven en dat heeft blijkbaar z’n vruchten afgeworpen.”

Hoe gaat het verder met de app, wordt die ook echt ontwikkeld? Het team is er nog niet helemaal uit: “Hierover zijn we nog in conclaaf. Zoals al genoemd vond het jurylid van IBM ons idee goed en ook realiseerbaar, en ook verscheidene mensen van NS waren enthousiast over ons concept. Binnenkort gaan we nog maar goed met elkaar in overleg over het eventuele vervolg van ons avontuur, want in principe ligt er een idee dat uitgevoerd zou kunnen worden. Wordt wellicht vervolgd…”

Wat vond Janien het tofst aan Hackatrain? “Eigenlijk vond ik de hele ervaring op zich echt super tof. Je vertrekt vanuit Amsterdam met de trein naar Berlijn, werkt de hele treinreis aan het ontwikkelen van een app op basis van een vraagstuk van grote bedrijven als bijvoorbeeld NS en ProRail, je leert veel nieuwe mensen kennen en je gaat naar Tech Open Air in Berlijn, een groot tech-festival met vele sprekers en workshops. Het was allemaal geweldig. En last but not least, ik heb super veel geleerd. Ik ben me er veel meer bewust van geworden dat technologie veelal wodt ingezet om het welzijn van mensen te stimuleren en ik zou daar graag nog meer van willen weten.” Voor mensen die ook willen meedoen aan de Hackatrain heeft Janien nog wel een tip: “Als je de kans hebt om mee te doen en je bent gemotiveerd; vooral doen, want je leert er ontzettend veel van en het is echt onwijs leuk!”

Janien zit in de race voor TechGirl van de Maand. Waarom moeten mensen op haar stemmen voor TechGirl van de Maand? “Haha! Als je het een leuk, inspirerend en/of interessant artikel vond of me het gewoon gunt om Techgirl van de Maand te zijn, stem dan gerust op mij!” Aan het einde van de maand gaan de digitale stembussen open, hier op Techgirl.nl.

2 reacties

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.