Jacinta Hall

Jacinta Hall: “Het helpt enorm om een coach te nemen”

Ze is Informatieanalist, Scrum Master, IT-trainer en coach; met Jacinta als coach krijgt je zelfvertrouwen een boost!  Alhoewel potentiële TechGirl van de Maand Jacinta Hall veel dingen tegelijk doet, is coachen wel echt waar haar hart ligt.

“Ik heb lang in loondienst gewerkt en sinds 8 jaar ben ik ZZP’er. Ik heb bij organisaties gewerkt als Belastingdienst, BKR, Defensie, Agrifirm en nu bij de Politie. Meestal zit ik in een team met mensen zoals ik en technische mensen, om te zorgen dat er iets beheerd wordt of nieuwe software wordt ontwikkeld.”

Van loondienst naar zelfstandig ondernemer

Ondanks het best een uitdaging is over te stappen van een leven in loondienst naar zelfstandig ondernemer, is Jacinta blij dat ze het heeft gedaan. “Ik zit er nu als zelfstandige en ik vond die overstap best eng. Ik heb er negen maanden over gedaan om een plan te maken en me in te schrijven bij bureaus die opdrachten aanbieden. Ik heb me bovendien goed laten informeren, dus een Belastingdienst inspecteur gevraagd hoe ik aangifte doe, met een accountant gepraat en met iemand die ook de overstap deed van loondienst naar zelfstandig ondernemer. Uiteindelijk ging ik naar de KvK.”

Dat is niet het enige wat ze deed, want ze omringde zich met coaches. “Ik was ontslagen en nam voor de rouwverwerking een coach in de arm. Daarnaast had ik een coach om te leren ondernemen en eentje om mijn merk sterk te maken, om goed beslagen ten ijs te komen. Ik had toen nog niet het idee dat ik zelf coach zou worden.”

Coaching is Jacinta’s favoriete bezigheid. “Ik zat in 2015 bij een consultancybureau in Bilthoven en we deden een rollenspel. De begeleider zag dat ik op een gegeven moment namelijk dichtklapte en gaf me achteraf de feedback: ruim je shit op.

Ik besloot met NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) aan de slag te gaan en dat bracht me zoveel. Ik gunde dit andere vrouwen ook! Ik hoop met coachen andere vrouwen, die eerste 17 jaar struggelen die ik heb gehad, te besparen.”

Coaching

Jacinta heeft het er druk mee. “Ik doe coachingsessies van 10 minuten tot een kwartier en daarnaast werk ik 4 keer 9. Het gaat makkelijk. Wat helpt is dat ik vrouwen in de IT coach, dus die hebben ongeveer dezelfde werktijden. Daarnaast geeft ik IT-trainingen bij NCOI, Computrain. Door het Coronavirus is dat veelal online gebeurd en dat maakt het voor mij nog makkelijker om meerdere dingen te combineren, alhoewel ik het fysieke wel mis. Je wil toch zoveel mogelijk interactie met je trainees.”

MobileMobile

Hoewel Jacinta IT-ers traint, zijn het vooral de vrouwen die haar bijvoorbeeld tijdens zo’n training aanklampen. “Waarschijnlijk ben ik toegankelijk voor vrouwen. Ik stap niet op iemand af, om te zeggen dat ze coaching nodig hebben: Ik stel wel de juiste vragen op het juiste moment. Ik geloof sowieso dat als iemand coaching wil, hij of zij dat vraagt.

Ik ben niet van het aanjagen: Ik vertel wat ik doe en vind dat je zelf mag ontdekken of je dat nodig hebt. Pas dan ben je er klaar voor.”

Het valt Jacinta op dat vrouwen vaak niet worden gezien als die serieuze IT’er. “Zelfs projectmanagers hebben daar last van door ook aan zichzelf te twijfelen: “Doe ik het wel goed, krijg ik net zoveel resultaat?” Soms moeten ze zich wel drie keer bewijzen, voordat ze serieus worden genomen. Het is jammer dat het zo werkt, want zelfvertrouwen is wel nodig om echt te excelleren. Dit is waarom ik coaching geweldig vind om te doen: Ik krijg kippenvel als ik de coachee zie groeien en ontdekken. Het is mooi om te zien dat de coachee zich echt verbaast en haar podium pakt en zoveel meer bereikt. Dan denk ik: ‘Wow, dit is een stukje van een reis die we samen hebben gemaakt.’”

Michelle en Oprah

Vrouwen die ze zelf inspirerend vindt, zijn Michelle Obama en Oprah Winfrey. “Toen Michelle Obama in Amsterdam was voor een show ben ik er geweest. Ik zat nog net niet op het podium! Het is zo’n persoonlijkheid. Wat ze doet spreekt me echt aan. Ze had op een bepaald moment een sollicitatiegesprek en ze had geen oppas. Toen besloot ze samen met haar kind naar het gesprek te gaan, want ze dacht: ‘Als ik word aangenomen, dan gaat het niet alleen om mij, het gaat over ons’. Ze kreeg de baan ook nog! Ze vervulde een hogere baan dan Barack en deed zelf een stap terug, zodat hij hogerop kon. Zo’n sterke vrouw, dat ze dat kon terwijl ze een carrière had waarin ze in Raad van Commissarissen zat van diverse organisaties.”

“Oprah Winfrey is een vrouw die ook veel “struggles” kende en enorm veel zelfvertrouwen heeft. Wie er ook bij haar aan tafel komt: ze weet alles eruit te trekken. Zij kan wat anderen niet lukt. Ze is streng en rechtvaardig. Ondanks dat ze veel vermogen heeft, blijft ze ook streng. Een enorm inspirerende vrouw.”

Jacinta timmert ondertussen zelf ook hard aan de weg en is al een heel inspirerende vrouw. “Ik hoop dat ik dit jaar 50 vrouwen enthousiast maak voor de IT of dat ze dit blijven voor de IT-branche. Ook als bijvoorbeeld jonge meiden een studiekeuze maken en voor een IT-studie kiezen. Het zou geweldig zijn als ik daarin een bijdrage lever. Laten we veel vrouwen inspireren, want dan ben ik blij.”

Jacinta Hall is in de running om TechGirl van de Maand te worden. Je kunt aan het einde van de maand op haar stemmen hier op TechGirl.nl.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.