Popcorn time
It's Popcorn time

It’s Popcorn time!

Nee, wij hebben het hier niet over gepofte maïs, maar over de zeer populaire online streaming-dienst met de naam Popcorn time. Een dienst die toegang geeft tot de goed gevulde catalogus met de laatste films, series én anime. En dat helemaal voor nada, niente oftewel helemaal niks. Kortom gratis! En dat is te merken. In Nederland is het programma al op bijna anderhalf miljoen apparaten geïnstalleerd. Voorgaande roept wel wat vragen op (bij mij in ieder geval). Hoe werkt dat nou precies dat Popcorn time? Hoe is het ontstaan? En niet geheel onbelangrijk. In hoeverre is het gebruik ervan legaal? Pak een bak popcorn (ja de gepofte maïs) en vind hier de antwoorden!

How does it work?
Een lachend bakje met popcorn kijkt je tegemoet terwijl het programma opstart “Made with by a bunch of geeks from All Around The world”. Liefhebbers dus die hun voorliefde voor films en series graag met je willen delen. En dat werkt als volgt. Popcorn time maakt gebruik van torrent bestanden. In tegenstelling tot het downloaden via een torrentsite hoef je echter niet te wachten tot een bestand volledig is gedownload. Je download en upload content op het moment dat je een film of serie bekijkt. Tijdens het afspelen worden torrentdeeltjes als ware bij elkaar geraapt en opgeslagen in een tijdelijke, verborgen map op je computer. Bij het opnieuw opstarten van je pc of mac is deze content weer verdwenen. Opgeruimd staat wel zo netjes.

De evolutie van Popcorn time
Popcorn time is begin 2014 gelanceerd door een groepje Argentijnen. Niet lang daarna, in maart 2014, werd de website van de dienst al uit de lucht gehaald. Popcorn time bracht veel teweeg. Het Argentijnse ontwikkelteam verklaarde dat zij geen zin meer hadden in de eindeloze debatten over piraterij, auteursrechten en de dreigementen van de filmindustrie om juridische stappen tegen ze te ondernemen. De ontwikkelaars wilden simpelweg verder met hun leven en lieten Popcorn time na een korte heftige periode al voor wat het was. Wow!

Na deze aankondiging besloten anderen om het hier niet bij te laten. Door middel van de opensource-code van het programma ontwikkelden deze geeks from around the world in verschillende teams hun eigen Popcorn time versies. Deze versies zijn de popcorn time zoals wij die vandaag de dag kennen. Deze bunch of geeks hebben er dus voor gezorgd dat Popcorn time weer opnieuw tot leven is geroepen.

Copyright
Uiteraard staan ook de hedendaagse versies van Popcorn time onder druk. Eén van de meest populaire versies genaamd Time4Popcorn is in oktober dit jaar nog permanent overgestapt naar een ander domein. Een langdradig juridisch onderzoek zorgde ervoor dat het initiële domein zonder waarschuwing werd verwijderd. Blijkbaar heeft een groep auteursrechthebbenden een klacht ingediend bij het domeinnamen-register. Niet geheel onverwacht. Let op! Het verspreiden van auteursrechtelijk materiaal is natuurlijk ook hartstikke illegaal.

Tot april 2014 was het in Nederland nog legaal om auteursrechtelijk materiaal te downloaden. Het uploaden ervan niet. Onder druk van de EU is sinds april ook in Nederland het downloaden illegaal. Als Popcorn time gebruiker kun je in theorie dus aangeklaagd worden door auteursrechthebbenden. De praktijk is een ander verhaal. Stichting Brein geeft aan individuele gebruikers niet te willen aanpakken. Aan de voortzetting van de gratis dienst zelf kan Brein niet veel doen. De aanbieders bevinden zich namelijk niet in Nederland en daar houdt de jurisdictie van Brein op. Het ziet er dus naar uit dat een groot aantal Nederlanders onbezorgd van hun Popcorn kan blijven genieten. Dit terwijl de geeks from around the world de strijd voor ons voeren.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.