OnePlus 8 Pro

Is het slim om nu al een 5G-telefoon aan te schaffen?

De laatste tijd is 5G veel in het nieuws. De eerste telefoonproviders zijn namelijk begonnen met het uitrollen van het 5G-netwerk. Om dit netwerk te gebruiken, heb je niet alleen een 5G-abonnement nodig bij je provider, maar ook een smartphone die 5G ondersteunt. Is het verstandig om nu al een 5G-telefoon te kopen?

Wat heb je op je telefoon aan 5G?

Een telefoon die gebruikmaakt van het 5G-netwerk, kan met hogere snelheid up- en downloaden. Hierdoor heb je sneller internet en gaat dus alles op je telefoon sneller. In theorie gaat dat zelfs veel sneller dan wifi en bekabeld internet. Dat is vooral interessant als er straks door heel Nederland een dekkend 5G-netwerk ontstaat. Dan zouden we namelijk volledig over kunnen gaan op het mobiele 5G-internet in plaats van vast internet te gebruiken.

Maar goed, terug naar je mobiele telefoon. Heeft een 5G-telefoon kopen al wel zin? Als je met je telefoon gebruik wil maken van het 5G-netwerk, moet hij de technologie ondersteunen. De meeste telefoons die in 2019 of eerder uitgebracht zijn, zijn helaas niet geschikt voor 5G.

Begin 2020 zijn de eerste 5G-telefoons uitgebracht in Nederland van merken zoals Samsung, Oppo en OnePlus, maar deze kostten toen wel rond de duizend euro. Inmiddels zijn er ook modellen van Nokia en Motorola met een stuk lagere verkoopprijs. Ook Xiaomi en Realme bieden nu 5G-telefoons aan voor een veel voordeligere prijs.

De juiste frequentie nog bezet

5G-telefoons zijn dus al op de markt, maar is het ook al nodig om er een aan te schaffen? Voorlopig nog niet, want het kan nog tot 2020 duren voordat je met je 5G-telefoon in heel Nederland gebruik kan maken van het netwerk. Dit komt omdat de 3,5GHz-frequentie die voor het netwerk nodig zijn, pas in 2022 of 2023 beschikbaar zijn. Deze frequentie is noodzakelijk om in het hele land 5G te realiseren.

Tot die tijd is een deel van het 5G-netwerk wel geactiveerd. Dat werkt nog via het huidige 4G-netwerk en is daardoor niet op optimale snelheid. Dat komt nog wel, maar wanneer is dus nog niet precies zeker. Met een 5G-telefoon heb je verder wel dezelfde mogelijkheden als met een ander model, alleen dus op dit moment heb je als extraatje zo’n 10% sneller internet. Daar heb je dan wel een speciaal abonnement voor nodig.

Je moet dus voor jezelf afwegen of je het nu waard vindt om de hoofdprijs voor een 5G-telefoon te betalen, terwijl je er nog niet optimaal gebruik van kunt maken. Maar wanneer het netwerk dan wel daadwerkelijk uitrolt, kun je het ook als eerste gebruiken.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.