Zelfrijdende auto’s leken de afgelopen tijd een ware hype. Onder meer Google, Uber en Tesla waren in de race om zo snel mogelijk prototypes op de markt te brengen. Maar haastige spoed is zelden goed, zo leek het. Na meerdere ongevallen werden de projecten op een laag pitje gezet. De vraag rijst dan ook: is een zelfrijdende auto eigenlijk gevaarlijk?
Technologie
De theorie achter de zelfrijdende auto klinkt veelbelovend. Immers, veel verkeersongevallen ontstaan door menselijke fouten zoals verkeerde inschattingen of te late reacties. De zelfrijdende auto neemt die onstabiele factor weg en denkt voor zichzelf. In theorie zou dit ervoor moeten zorgen dat het verkeer een stukje veiliger wordt. Op dit moment zijn er nog geen volledig zelfrijdende auto’s op de wegen in Nederland. Wel bestaan er semi-automatische varianten. Denk daarbij aan een auto die zichzelf terugstuurt wanneer deze buiten de lijnen dreigt te raken, of auto’s die zelf inparkeren.
Mocht de volledig zelfrijdende auto daadwerkelijk worden geïntroduceerd in Nederland, dan zullen we de trend zien dat niet iedereen meteen voor zo’n auto gaat. Dat gaat langzaam. En het is de vraag hoe effectief een zelfrijdende auto is in dat geval. Een zelfrijdende auto is het veiligste wanneer elke andere auto ook zelfrijdend is. Immers, in dat geval is er geen enkele labiele factor meer. Alle auto’s zijn op elkaar afgestemd. Zijn er slechts enkele auto’s zelfrijdend, dan zullen zij alsnog met onverwachte elementen rekening moeten houden.
Het is dan ook de vraag in hoeverre de zelfrijdende auto direct veilig is. Immers, zelfrijdend suggereert dat de auto leert van eigen fouten. Dan moeten eerst fouten gemaakt worden. Wat er ook van zij, in theorie kan de zelfrijdende auto leiden tot meer veiligheid op de weg.
Zwak systeem
De zorgen van enkele mensen om ons heen zien op de kwetsbaarheden van het systeem. We hebben het wel over technologie: betekent dat ook dat er storingen plaats kunnen vinden? Dat zal niet continu plaatsvinden, maar de kans is wel aanwezig. Waarschijnlijk houdt dit in dat de auto ook een terugvaloptie moet krijgen, waarbij er ook door de mens zelf gereden kan blijven worden.
Een ander kritiekpunt ziet op de gevoeligheid van het systeem ten aanzien van hackers. Natuurlijk doen gerenommeerde bedrijven er alles aan om de veiligheid optimaal te houden. We hebben echter wel vaker gezien dat hackers de systemen van LinkedIn en Facebook konden kraken. Dus wat zou hen stoppen om de systemen van zelfrijdende auto’s te kraken?
Dit is natuurlijk toekomstmuziek en zijn vraagstukken die nog beter uitgediept moeten worden. Naar verwachting zullen de zelfrijdende auto’s voorlopig hun intrede nog niet doen in ons koude kikkerlandje. Voorlopig hebben we het dus te doen met semi-automaten.
Wat is jouw mening over zelfrijdende auto’s? Zou jij er in eentje durven rijden? Laat het ons weten in de comments!