TechGirl in Barcelona: Samsung van 4G naar 5G

Is 5G gevaarlijk of kan het gevaarlijk worden?

Stilstand is achteruitgang. Dat weten we. Maar hoe zit dat met vooruitgang? Is dat per definitie goed? We schrijven bij TechGirl natuurlijk veel over technologische innovaties, want die maken ons leven beter. 5G is ook bedoeld om het leven beter te maken, maar de vraag die we steeds vaker horen is: is 5G gevaarlijk?

Het eerlijke antwoord op deze vraag is: dat weten we niet. We weten echter wel dat niets er op dit moment op wijst dat het gevaarlijk is. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat 5G-straling problemen zou opleveren voor de gezondheid van mens en dier. Tegelijkertijd kunnen we niet in de toekomst kijken en deze technologie is zo innovatief, dat we niet weten wat de eventuele langetermijnproblemen kunnen zijn van deze nieuwe standaard voor mobiele communicatie.

5G en technologische ontwikkelingen

Aan de andere kant hebben we het wel echt nodig voor technologische ontwikkelingen. Denk bijvoorbeeld aan de snelheid waarmee zelfrijdende auto’s met elkaar kunnen communiceren om zo ongelukken te voorkomen. Maar dus ook de snelheid waarmee hulpdiensten bijvoorbeeld kunnen worden ingeschakeld. Sterker nog: dankzij 5G zou een chirurg die in India zit op afstand een ingewikkelde operatie kunnen uitvoeren, want je kunt door de snelheid van het netwerk bijna real-time meekijken en dus ook snel beslissen als er iets misgaat.

Maar ja, tegelijkertijd zijn er ook mensen die zweren dat ze hoofdpijn, misselijkheid en slapeloosheid ervaren door antennes met mobiele communicatie. Dat was bij de komst van 4G zo en dat is er niet minder op geworden nu men weet dat 5G komt. Of mensen dit inderdaad ervaren door de elektromagnetische straling, dat is tot op heden nog niet wetenschappelijk bewezen. Al is het niet uitgesloten.

Communicatiemasten in lichterlaaie

De gemoederen lopen hoog op. Er worden zelfs communicatiemasten in de fik gestoken, ook als die helemaal nog geen 5G-mogelijkheden hebben. Levensgevaarlijk, want vaak zijn dit ook torens waarmee hulpdiensten gecontacteerd kunnen worden. Plus: het zijn dure masten voor een netwerk dat door onze overheid ‘onmisbaar’ wordt genoemd.

En dat is waar we nu staan in de wereld: we balanceren tussen willen en moeten innoveren, versus de onwetendheid over de gevolgen op de lange termijn. Zo kan 5G gevaarlijk zijn, of misschien helemaal niet. Tot nu toe, zo bleek ook uit de rechtszaak die recentelijk plaatsvond over dit onderwerp, doet de overheid nog alles om de uitrol van 5G door te laten gaan en heeft ook de rechter de actiegroep ongelijk gegeven. De uitrol van 5G is dus niet tegengehouden.

Het is erg dubbel, want het Kennisplatform Elektromagnetische Velden, waar onder andere RIVM en TNO deel van uitmaken, adviseert mensen wel de smartphones zo veel mogelijk bij hen vandaan te houden. Dat betekent: bellen met oordopjes, hem in je tas dragen in plaats van op je lichaam en beter niet bellen bij slecht bereik of dan even naar buiten stappen. Alles om te zorgen dat die uitgezonden energie niet teveel bij je lichaam in de buurt komt dus. Leg jij dus altijd je smartphone onder je kussen als je gaat slapen, dan kun je beter investeren in een nachtkastje.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.