Irene Pereyra: “Nederlanders zijn verwend met goed design”

Onze potentiële TechGirl van de Maand heet Irene Pereyra, eigenaresse van het in New York gevestigde Anton & Irene. Met haar hadden we een gesprek over haar route naar succes en de verschillen tussen Amerikaans en Nederlands design.

Irene ging in 2000 als 17-jarige naar Amerika. Ze zegt daar zelf over: “Ik hou van vreemde situaties en ik was Amsterdam ontgroeit. Ik wilde ergens naar toe waar ik me weer echt vreemd zou voelen.” Ze is naar New York vertrokken en is daar grafisch ontwerp gaan studeren en een master gaan doen. “Financieel gezien was dit natuurlijk een heel domme keuze, want ik had na mijn studies een enorme studieschuld, maar het was de juiste keuze voor mij.”

Werk

Irene is opgeleid grafisch vormgever en is gespecialiseerd in interaction design. “Daar ben ik het best in, maar ik vind het interessanter om ander soort dingen te ontwerpen. Industrieel ontwerp of branding heeft nu mijn interesse. Ontwerpers zoals Massimo Magnelli zijn een groot voorbeeld voor mij. Magnelli ontwerpt branding, een stoel, een lamp, eigenlijk van alles.”

Irene werkte samen met collega Anton acht jaar bij een grote agency in New York. Ze klommen in de hiërarchie, maar dat betekende dat ze meer ging managen dan ze wilde. Zij wilde juist meer designen en besloot samen met Anton zelf een bedrijf op te richten. Drie weken lang hebben ze gebrainstormd over de bedrijfsnaam. Uiteindelijk kwamen ze op Anton & Irene. Logisch natuurlijk, mede omdat ze altijd al in één adem genoemd werden in hun carrière samen.

Design

Nederlanders zijn verwend met goed design. Wij Hollanders zijn ons nauwelijks bewust hoe ongelofelijk goed Nederlands design is, zegt Irene. “Bijna alle Nederlandse uitingen zijn al vanaf het begin van de 20e eeuw door heel goede grafisch vormgevers gemaakt. Denk hierbij aan Nederlands geld, postzegels, gemeente-uitingen etcetera. Als je daarmee opgroeit heb je er automatisch meer oog voor. Dit heeft wel invloed op je. Doordat de overheid altijd heeft geïnvesteerd heeft in goed design, is dat voor de massa toegankelijk geworden. In Amerika is dat heel anders. Design is daar elitair, je komt daar in het dagelijks leven nauwelijks goed design tegen. Natuurlijk is Amerika bekend om haar grote bedrijven, die de wereld veroveren. Toch als je nou kritisch naar bijvoorbeeld een grote app zou kijken, dan is het qua design heel safe en saai.”

Droom

Last but not least: als Irene alles zou kunnen laten vallen en alles zou mogen en kunnen doen… Wat zou het dan worden? “Ik zou een film of documentaire maken of een boek schrijven. Ik zou dat een naar proces vinden hoor het schrijven van boek, maar ik zou dat nog wel een keer willen doen. Ik ben denk ik een gefrustreerde verhalenverteller. Ik had filmmaker of schrijver van beroep kunnen zijn, maar gelukkig kan ik ook goed verhalen vertellen in mijn eigen vak.”

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.