‘Zorgen dat vrouwen toegang krijgen tot, de controle over en het vermogen om de toekomst van technologie te creëren en vorm te geven’: vanuit deze gedachte organiseert de co-working space en community ‘Meet Berlage’ de allereerste Women in Tech conferentie.

Op zaterdagmorgen 7 juli druppelen enthousiaste dames binnen in de Beurs van Berlage, klaar voor een dag vol inspiratie en kennisdeling. Het programma is een mix van inspirators, coaches en technische talks waarbij we meer de diepte ingaan.

Netwerken met Usher

Ik start de dag met een netwerksessie van Melisa Tolud. Ze vertelt ons hoe ze in één jaar van haar eerste (zenuwachtige) ervaring met netwerken transformeerde in een professionele netwerker op internationaal niveau die beroemdheden zoals Usher tot haar kennissenkring mag rekenen. Haar motto: ‘iedereen kan netwerken, als je maar interesse toont in de ander en de juiste vragen stelt’. Ze verdeelt de groep in verschillende netwerk ‘types’ – van muurbloem tot connector – en laat de ‘tegenpolen’ met elkaar spreken. Grappig om te zien dat het makkelijker is om met een tegenpool te spreken dan met iemand die op je lijkt. Ik besluit deze les vanmiddag direct in praktijk te gaan brengen tijdens de borrel.

Is blockchain een hype?

Na de workshop is het tijd voor verdieping. Valeria Ferrari is één van de oprichters van de succesvolle MeetUp community ‘Blockchain Talks’ en als onderzoeker aan de UvA dagelijks bezig met blockchain en informatierecht. Ze beantwoordt veel gestelde vragen zoals: is blockchain een hype? Hoe zijn blockchain en crypto currency verbonden? Welke toepassingen kent blockchain nog meer? Gaat blockchain daadwerkelijk iets veranderen in de manier waarop we omgaan met contracten en transacties? Valerie vertelt helder, ze gebruikt veel voorbeelden en haar talk is voor velen van ons een eyeopener. Het is tof om te horen hoe ze één van de influencers werd op dit gebied en welke stappen je kunt nemen om een expert te worden op jouw gebied.

Paneldiscussie

Na een middag vol workshops van Trivago en IBM, sessies over leiderschap en ambitie, sluiten we de dag af met een paneldiscussie. Onder leiding van Iffat Rose Gill (oprichter van het mentorprogramma Code to Change) bespreken we welke dingen ons tegenhouden om succesvol te worden in de tech industrie. Snezana Zivcevska-Stalpers, manager Tech en Innovatie bij IBM, vertelt hoe zij met een topsportmentaliteit carrière maakte bij IBM, in het voor haar (destijds) onbekende Nederland. Entrepeneur Clair Passy vertelt hoe ze twee banen combineerde om rond te komen terwijl ze in de nachtelijke uren haar startup opzette. Ze vertelt dat ze de vele afwijzingen die ze kreeg van investeerders en mogelijke partners als extra motivatie zag om door te zetten. Leiderschapsexpert Sylvia Mattens benadrukt hoe belangrijk mindset is en hoe ze heeft geworsteld om zichzelf te zijn in haar professionele leven.

Tijdens de paneldiscussie klinkt er veel geluid in de zaal. Het publiek herkent zich in de ‘struggles’ die de panellisten beschrijven en ze lachen om herkenbare situaties. Bezoekers leggen dilemma’s over beroepskeuze, het starten van een bedrijf of het omgaan met kritiek voor aan de sprekers en dat zorgt voor veel herkenning en waardering. We maken vergelijkbare situaties mee en het blijkt heel fijn te zijn om deze te delen met elkaar. Dat blijkt ook wel uit het feit dat de borrel zeer drukbezocht was!

Voor mij was de eerste ‘Women in Tech’ conferentie een succes! De combinatie tussen leerzame sessies, praktische workshops en het delen van ervaringen met de community zorgde voor een echte motivatie boost.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.