Ingelou Stol

Ingelou Stol: “Als de techwereld niet divers is, dan is de ontwikkelde tech dat ook niet”

Het was verdrietig nieuws dat door het coronavirus ook Female Tech Heroes niet door kon gaan. We spraken onze potentiële TechGirl van de Maand Ingelou Stol over het evenement en wat haar ertoe heeft gebracht zich te verdiepen in de techwereld. “De impact die technologie op onze maatschappij kan hebben is enorm.”

Ingelou Stol is niet altijd een TechGirl geweest: “Mijn achtergrond ligt in de journalistiek. Het Mediapark in Hilversum is jarenlang mijn thuisbasis geweest, als verslaggever en nieuwslezer voor onder andere de NOS, KRO-NCRV en Radio 1. Drie jaar geleden heb ik besloten om een switch te maken naar de techwereld, want tech fascineert me enorm. En dan vooral de impact die technologie kan hebben op onze maatschappij.”

High Tech Campus

Ingelou werkt nu voor High Tech Campus Eindhoven, waar ruim 12.000 slimme mensen werken in zo’n 250 high tech bedrijven als Philips, ASML en TomTom, maar ook vele start-ups. “Met deze bedrijven hebben we veel contact. We merken dat diversiteit bij al deze bedrijven enorm belangrijk is, maar ook een struggle kan zijn en daar willen we verandering in brengen. Female Tech Heroes is een landelijk platform met inmiddels meer dan 2000 ambassadeurs (in ruim een jaar), met als ultiem doel om meer diversiteit in de techwereld te creëren. We zetten vrouwelijke en mannelijke rolmodellen in de spotlights en proberen meer awareness te creëren. Het gaat niet om alleen meer vrouwen, maar om allerlei vormen van diversiteit: geslacht, werkervaring, achtergrond en meer. Uit onderzoek blijkt ook dat diverse teams het meest innovatief zijn.”

Toch heeft Ingelou haar journalistieke niet in het verleden gelaten, want ze moet er nog steeds voor zorgen dat complexe verhalen worden verteld in begrijpelijke taal. “Ik vind het iedere keer weer een enorm leuke uitdaging om samen met de techneuten om tafel te gaan en net zoveel vragen te stellen tot ik precies kan uitleggen wat zij doen. En wat voor maatschappelijke impact dat heeft op onze wereld. Het mooiste hieraan is dat als ze doorhebben dat je het helemaal begrijpt, hun ogen gaan stralen. Hun verhaal wordt begrepen.”

Daarbij is luisteren en doorvragen heel belangrijk, zegt Ingelou. “En om de kritische vragen te stellen en ervoor te zorgen dat we het verhaal zo puur mogelijk vertellen.” Verhalen vertellen en mensen inspireren, dat is wat deze TechGirl doet. En dat doet ze met een groot scala aan middelen: Eigenlijk gebruik ik alles door elkaar! Ik film, fotografeer, interview, monteer, neem podcasts op, spreek voice-overs in, doe kleurbewerking en audio-nabewerking. Eigenlijk alles wat komt kijken bij het maken van filmdocumentaires en radio podcasts. Ik vind editen heerlijk: het is een hele bijzondere manier om zo mensen te kunnen helpen hun verhalen te vertellen.”

Female Tech Heroes

“Een andere belangrijke vaardigheid in mijn werk is ‘verbinden.’ Zeker als we kijken naar Female Tech Heroes. We hebben nu 2000 ambassadeurs, met allemaal een eigen intrinsieke motivatie. Hoe kan ik hen verder helpen? Als het Female Tech Heroes netwerk zijn wij de spin in het web, die ervoor kan zorgen dat de lijntjes korter worden en diversiteit langzaam meer integreert. Ik vind het heel bijzonder om te zien wat de impact is van Female Tech Heroes. We organiseren regelmatig meetups, zodat het netwerk bij elkaar kan komen.”

Ze maakt impact. “Na onze eerste conferentie liep er een vrouw naar me toe: ‘Ik wilde eigenlijk uit de techniek stappen, maar ik heb me bedacht. Door vandaag.’ Wow. Dat is precies waar we dit voor doen. Om vrouwen te triggeren hoe gaaf technologie is en wat je in deze wereld kunt betekenen, maar ook om vrouwen die al in de techwereld werken handvatten te geven om verder te groeien. En om hen te laten zien dat deze wereld, nu voornamelijk gedomineerd door mannen, echt aan het veranderen is. Het voelt heel dankbaar om dit te mogen doen, om met dit netwerk een klein verschil te maken.”

“Er zijn veel mooie verhalen te vertellen, maar tegelijkertijd is er ook een angst voor tech. Het idee dat kunstmatige intelligentie alle banen gaat overnemen bijvoorbeeld. Ingelou is daar niet zo bang voor. “Ik denk dat de menselijke ‘touch’ altijd belangrijk zal blijven. Natuurlijk kunnen er veel dingen geautomatiseerd worden, maar sommige dingen kunnen niet alleen besloten worden door slimme systemen. De mens zal hier een belangrijke rol in blijven spelen. En zo creëren we ook weer nieuwe banen. Dat zie je de laatste jaren ook al ontstaan. We weten van veel toekomstige banen nog niet eens wat ze gaan inhouden.”

Diversiteit 

Ingelou ziet tegelijkertijd in dat er valkuilen zijn qua kunstmatige intelligentie. “Als de techwereld niet divers is, dan zal de technologie die ontwikkeld wordt dat ook niet zijn. En dat kan echt serieuze problemen opleveren. Denk aan gezichtherkenningsprogramma’s. Omdat daarvoor veel data wordt verzameld, denken mensen dat die programma’s neutraal zijn. Alleen vergeten we dan even, dat iedereen een ‘bias’ heeft. Een eigen vooroordeel. Doen we niet (altijd) expres, maar daar moet je wel rekening mee houden. Dus als een vrouwelijke arts met haar badge de ‘slimme toegang’ van het ziekenhuis in wil, maar haar de toegang wordt geweigerd omdat een algoritme denkt dat een vrouw geen dokter kan zijn… Ja, dan hebben we een probleem.”

De techwereld is een mannenwereld, dat ziet ze ook. “De cijfers verschillen, maar amper 20 procent van de werkende mensen in tech is vrouw. Dat is heel weinig. Meer dan de helft van onze ambassadeurs geeft aan last te hebben van een mannencultuur (we hebben recent een onderzoek gedaan onder onze leden). Ook beeldvorming is heel belangrijk. Een van onze ambassadeurs gaf aan in onze survey dat zij geregeld krijgt te horen dat ‘een jonge, blonde vrouw geen mechanical engineer zou kunnen zijn’. Dat is niet oké natuurlijk. Om deze reden is het verstandig om rolmodellen meer in de spotlights te zetten.

De jaarlijkse conferentie Female Tech Heroes kan in juni helaas niet doorgaan vanwege alle coronamaatregelen. “Veiligheid en gezondheid zijn het allerbelangrijkste. We hebben de conferentie verzet naar 1 en 2 december 2020, op de High Tech Campus in Eindhoven. Astronaut Mindy Howard is een van de inspirerende rolmodellen die we dan op het podium gaan zien. Er komen tientallen inspirerende sprekers, workshops en mentor sessies. Voor vrouwen en mannen. Dus alle TechGirls die dit lezen en denken: WOW AWESOME!: Hier kun je gratis lid worden van Female Tech Heroes: www.hightechcampus.com/femaletechheroes.

Doe het op gevoel

Tot slot heeft Ingelou nóg een tip voor je om te komen waar je wil zijn: “Volg je hart. Klinkt misschien cliché, maar het is zo belangrijk om beslissingen te nemen met je gevoel. Natuurlijk moet je ook de keiharde feiten afwegen, maar uiteindelijk valt of staat een beslissing met hoe het voelt. Als ik een beslissing neem omdat deze goed voelt, en ik zou er later achter komen dat ik het niet had moeten doen? Dat is oké, want weet je, op dat moment voelde het goed. Verder denk ik dat rolmodellen heel belangrijk zijn. We moeten laten zien aan de jongere generatie hoe gaaf het is om in de tech te werken, en wat je daarin allemaal kunt doen!”

Ingelou is in de running om TechGirl van de Maand te worden. Je kunt hier op haar stemmen (tot 2 mei 2020)

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.