Yora Rienstra

Influencer Talk: Yora Rienstra voelt zich te oud voor TikTok

Ze komt het beste tot haar recht op het toneel, al heeft ze ook geweldige nummers geschreven voor onder andere Herman van Veen. Ze is daarnaast een geweldige presentatrice bij onder andere de Ochtend Show to go van het AD en het programma Rambam. Wij houden vooral van haar omdat ze een scherpe dame is die niet bang is om iets persoonlijks van zichzelf te laten zien. In Influencer Talk deelt Yora Rienstra meer over haar relatie met tech en social media in het bijzonder.

Welke applicaties/gadgets gebruik je?

“Ik gebruik vooral m’n mobiele telefoon met apps. Instagram is een favoriet…omdat ik daar humoristische filmpjes op kan posten! Facebook gebruik ik ook, daarop plaats ik meer recensies over mijn voorstelling of foto’s ervan. Voor de rest twitter ik af en toe met grappige opmerkingen over het nieuws bijvoorbeeld. Ik heb een maand op TikTok gezeten maar toen ik zag dat er vooral twaalf-jarigen op zitten. Of nou ja, in ieder geval iedereen onder de achttien. Toen voelde ik me opeens heel oud. De apps gebruik ik vooral om m’n humor in kwijt te kunnen en als publiciteitskanaal voor mijn werkzaamheden.”

Klinkt alsof je je wel met je telefoon vermaakt. Ben je tech-minded?

“Niet echt eigenlijk. Wel telefoon verslaafd, geldt dat ook?’

Natuurlijk. Voel je erg de druk om te posten op social media?

“Ik heb met social media een haat-liefde verhouding. Het is een ultieme mogelijkheid om mezelf neer te zetten zoals ik dat zelf wil en filmpjes te maken die in korte tijd een breed publiek bereiken. Als je zoiets op tv wil doen ben je soms wel jaren bezig! Reacties zijn leuk! Tegelijkertijd is het soms vermoeiend en kan ik wel eens geprikkeld raken door andermans succesvolle leven. Dan denk ik: oh ja, dat moet ik ook!”

Hoe ben je ooit begonnen met je carrière?

“Ik ben ooit begonnen omdat ik Brigitte Kaandorp zag optreden en dacht: dit wil ik ook. Ik vond het altijd al leuk om mensen te vermaken. Dat is altijd wel gepaard gegaan met het willen spelen van rollen. Ik hou er in mijn cabaretvoorstellingen ook van om in de huid te kruipen van een type. Het nieuwe toneelstuk UP speel ik omdat ik mensen met een psychische aandoening interessant vind: wat er dan in je hoofd omgaat. Het is echt een monoloog en een uitdaging om iemand te spelen die manisch depressief is. Het is wel met humor, maar ook serieus en intens. Myrthe van der Meer (schrijfster van het boek waarop UP is gebaseerd) schreef op zo’n manier over haar opname in de kliniek dat het toneelstuk ervan voor het oprapen lag.“

MobileMobile

Heb je weleens gedacht aan uitbreiden naar iets anders?

“Ik doe van alles. Ik speel theater, zowel cabaret als toneel, presenteer al vier jaar Rambam bij BNNVARA, ik werk ook mee als redacteur, presenteer een ochtendshow voor het AD, schrijf columns, ben nog een tijd radio-DJ geweest, spreek commercials in, ben soms dagvoorzitter. Dus ben eigenlijk een beetje een duizendpoot, haha!”

Dat zeker! Zeg, van welk object wil jij graag een technologisch betere versie?

“Ja, van vrouwen…haha!! Dat je gewoon een vrouw hebt die nooit meer klaagt! Voor de rest ben ik vorig jaar door mijn mede Rambammers slachtoffer geworden van identiteitsfraude. Gelukkig hebben we alles terug kunnen draaien en t leverde een goeie aflevering op! Maar dat dat nog steeds zo makkelijk kan… daar verbaas ik me wel over.”

Hihi, jij durft. Is tech iets waar je wel eens grappen over maakt in je werk?

“Toen Tinder er net was toen heb ik daar natuurlijk wel grappen over gemaakt…over het swipen. Voor de rest ben ik behoorlijk ouderwets ingesteld en hou ik ook gewoon van dingen die je als mens zelf moet doen zonder dat je erbij wordt geholpen door apparaten.”

Zijn er wel ontwikkelingen op het gebied van tech die je leuk vindt?

“Ja, dat er steeds meer mogelijk is. Je hebt zelfrijdende auto’s, je bent altijd bereikbaar, je telefoon weet meer dan jij. Tegelijkertijd is het ook beangstigend, dat je steeds afhankelijker wordt van de technologie en bijna niet meer leert hoe je het zelf op moet lossen als je een keer de weg kwijt bent.”

Tot slot, wat hoop je dat ooit nog eens uitgevonden wordt?

Een systeem dat ervoor kan zorgen dat ik mijn boodschappen niet meer naar drie hoog hoef te sjouwen. Of een apparaat dat je kind laat doorslapen ‘s nachts. Of een oplader waarbij je als mens even kan opladen zonder dat je ervoor naar Ibiza hoeft. Of een systeem dat ervoor zorgt dat een vliegtuig nooit meer neer kan storten, en ga zo nog maar even door…”

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.