Liesbeth Rasker

Influencer talk: Liesbeth Rasker vindt dat je door tech je eigen succes kunt maken

Schrijfster en presentatrice Liesbeth Rasker heeft een jaloersmakend Instagramaccount. Niet alleen omdat ze heel veel volgers heeft, maar vooral omdat ze er geweldige plaatjes op post vanaf de meest indrukwekkende bestemmingen op de wereld. Ze schreef recentelijk een tweede boek over alleen reizen, met de toepasselijke naam Solo Reizen. Hoe techie is deze wereldreiziger? In Influencer Talk deelt Liesbeth haar ervaringen.

Wat doe je met technologie in jouw beroep? 

“Vrijwel alles, natuurlijk: mijn boeken, artikelen voor tijdschriften en al het andere wat ik schrijf wordt gedaan op een MacBook (of m’n iMac), en m’n iPhone gebruik ik voor zinloos scrollen door Instagram maar ook om mails op te doen, facturen te maken, mijn boekhouding bij te houden en nog drieduizend andere dingen.”

Ben je zelf tech-minded?

“Niet echt tech-minded, maar wel gadget-minded. Als ik bergen met geld zou verdienen zou ik meteen van alle Apple-producten het nieuwste model kopen. Verder staat nu bovenaan m’n verlanglijstje een drone, maar ik weet nu al dat ik het eng ga vinden om ermee te vliegen en ‘m dus alleen durf te gebruiken op uitgestrekte strandvlaktes zonder potentiële crash-objecten. Dus dat schiet wellicht niet zo op. Aan de andere kant hou ik ook heel erg van werken op papier: ik brainstorm op papier en met post-its, mijn to do lijsten zijn altijd met de hand en als ik een nieuw project of plan uitdenk gebeurt dat altijd lekker analoog met een groot wit vel en stiften.”

Wat vind jij de leukste tech-ontwikkeling?

“Misschien heel breed, maar het leukste is dat iedereen met creatieve aspiraties zijn of haar eigen platform kan beginnen. Filmmakers beginnen een YouTube-kanaal, schrijvers een blog, fotografen een account op Instagram. In principe kun je nu helemaal je eigen succes maken en dat was 15 jaar geleden niet zo. Toen was je veel meer afhankelijk van zenderbazen, hoofdredacteuren en andere moeilijk bereikbare hoge piefen. Succes is in die zin veel democratischer geworden. Niet per se makkelijker, maar je kunt nu wel gewoon beginnen en met een beetje mazzel en flink wat doorzettingsvermogen op een gegeven moment bovendrijven en doorbreken.”

Hoe is je carrière ooit begonnen?

“Ik ben begonnen met een stage op de tekstredactie bij ELLE in 2008, omdat ik al mijn hele leven tijdschriften wilde maken. Een vak dat nu een nogal andere en afnemende koers kent, maar toen nog niet. Ik was altijd als eerste op de redactie en ging als laatste weg, wilde zo dolgraag alles leren en zei overal ‘ja’ op. Vanaf daar ben ik via allerlei omwegen doorgerold naar een meer online bestaan, al werk ik nog steeds voor tijdschriften en geef ik papieren boeken uit.”

MobileMobile

Heb je weleens gedacht aan uitbreiden naar iets anders? 

“Niet echt naar een ander vak, maar binnen wat ik nu doe verandert alles voortdurend. Was vijf jaar geleden YouTube het nieuwste en spannendste meisje van de klas, nu zijn de meeste dagelijkse vloggers er alweer mee gestopt en zijn podcasts helemaal je-van-het. YouTube heb ik overgeslagen, maar ik ben nu wel podcasts aan het maken en ik wil eind januari een e-book uitbrengen. De basis blijft voor mij hetzelfde: een verhaal vertellen, maar het medium zal blijven veranderen.”

Is er een object waarvan jij allang een technologisch betere versie had verwacht?

“Zonder twijfel de printer. Die dingen zijn vaak nog steeds heel groot en log, ze lopen altijd vast, inkt is debiel duur en in mijn ervaring doen ze het vaker niet dan wel.”

Wat hoop je dat ooit nog eens uitgevonden wordt?

“Een echt goede spraak-tekst converter. Dat ik een interviewtape in één klap kan laten omzetten in goede tekst. Dat zou me echt zo veel tijd schelen, want nu tik ik die bandjes altijd handmatig uit en dat is heel saai geestdodend werk.”

Je bent Liesbeth Rasker dus je reist veel, wat vind jij het onhandigst aan reizen en tech?

“Dat alles opgeladen moeten worden. Elke avond is het weer een heel gedoe om alles op te laden, van koptelefoon tot powerbank. Vooral m’n laptop levert gedoe op. Ik heb een vrij oude MacBook Air 11″ en die is perfect voor reizen omdat-ie zo klein is. Zo klein maakt Apple ze tegenwoordig niet meer. Hij past echt overal in en weegt niets. En ook zo fijn: hij heeft nog het oude lekkere toetsenbord. Nu hebben al die Apple-laptop een heel irritant toetsenbord dat ook nog eens vreselijk veel herrie maakt. Maar goed, hij is perfect, alleen de batterij gaat maar een paar uur mee en dat is onderweg altijd heel onhandig.”

Welke reistechgadgets vind jij helemaal niet zo handig?

“Je hebt zo’n dingetje waarmee je heel makkelijk kunt wegen hoeveel je koffer weegt zodat je niet op het vliegveld aankomt met overgewicht. Dat is echt het toppunt van symptoombestrijding. De oplossing is namelijk gewoon: neem minder zooi mee. Zelf reis ik alleen nog maar met handbagage, ook als ik drie maanden op reis ga. Minder spullen meenemen is het toppunt van luxe en iedereen die 23 kilo meesleept de hele wereld over moet zichzelf echt even goed achter de oren krabben. Je bent toch geen FedEx?”

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.