Influencer Talk: Eva Brouwer gooit graag met microfoons

Als vrouw in de tech moet je een beetje lef hebben. Je moet voor jezelf opkomen en dat kan alleen jij. Presentatrice Eva Brouwer kan je er wel bij helpen. Ze wordt regelmatig gevraagd om live evenementen op een podium te begeleiden en is presentatiecoach. Maar: hoe techie is dit presentatietalent eigenlijk?

Wat doe je in jouw beroep met technologie?

“Als presentator, dagvoorzitter (presentator van live events) en presentatiecoach ben je enorm met mensen bezig en persoonlijke verhalen, maar ik gebruik altijd techniek. Op het podium natuurlijk altijd een microfoon. Het is opvallend om te zien, dat mensen daar lang niet altijd mee op hun gemak zijn. Ze roepen vaak “Oh, ik doe het wel zonder!” Puur omdat ze hun eigen stem niet fijn vinden, of geen aandacht op zichzelf willen vestigen. Toch zeg ik altijd “je bent dezelfde persoon, ook al sta je voor de groep”.

Een mooi alternatief voor de klassieke microfoon is de ‘catchbox’, een geweldige uitvinding! Het is een zachte vierkante box met daarin een microfoon. Die gooi je als presentator in de zaal en je weet ook nooit bij wie die precies uitkomt. Zo heb je een speels effect en is het minder eng. Het ding komt ook minder intimiderend over dan een gewone microfoon én je bereikt ook nog eens andere mensen dan de haantjes de voorsten die altijd hun vinger opsteken. Dit is echt een positieve invloed van technologie!

Als presentatiecoach maak ik ook veel gebruik van techniek. Ik doe veel online coaching en laat mensen ook thuis video’s opnemen, waar ik dan feedback op geef. Het is voor mensen juist heel fijn om dat thuis te doen, waar ze zich veilig voelen.”

Ben je zelf tech-minded?

“Door mijn werk als dagvoorzitter ben ik vaak bij talks over trends en innovatie en ik ben wel heel nieuwsgierig altijd wat er op ons afkomt, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidszorg: dat we straks thuis liggen en dat ze in het ziekenhuis ons kunnen monitoren.

Ik ben zelf vooral dol op apps die monteren van video’s makkelijk maken, en special effects of ondertiteling. Niet normaal wat je nu allemaal in een handomdraai kunt. Ik heb jarenlang gepresenteerd bij televisie, als je toen zag wat een mankracht daarvoor nodig was. Nu kan een kind van 11 het in 5 minuten ook.”

Wat vind jij de leukste ontwikkeling op het gebied van tech?

“Mensen hebben een angstbeeld voor tech dat het ons isoleert en vervreemdt van anderen. Maar daar ben ik het niet mee eens. Het zorgt juist voor onwijs veel verbinding. Ik werk vaak alleen thuis, maar ik sta toch in verbinding met anderen, ook veel vrouwelijke ondernemers. Soms ken ik mensen alleen van online, en als ik ze dan eindelijk echt ontmoet, is het alsof ik ze al jaren ken.”

Hoe erg voel jij de druk van social media?

“Ja, dat ervaar ik wel. Ik laat ook vrij veel zien, via mijn stories op Instagram bijvoorbeeld, maar als ik eens een dagje geen zin heb, vind ik dat toch lastig. Ik weet ook dat veel van mijn klanten deze druk ervaren. Tegen hen zeg ik vaak “Vergelijk jouw backstage niet met het optreden van een ander”, omdat je bij de ander natuurlijk alleen de picture perfect dingen ziet die zijn gelukt, terwijl je zelf het idee hebt dat je maar wat aan het aanklooien ben. Die quote helpt daar wel bij.”

Bepaal jij zelf wanneer je wat post op social media?

“Ik gebruik heel veel social media. Insta en LinkedIn zijn favoriet, hoewel de doelgroep wel verschilt. Verder houd ik ook Facebook, YouTube en Twitter bij. Ik maak veel content, bijvoorbeeld mijn wekelijkse online programma Pak je Podium TV, vol presentatietips. Mijn social media manager Marlou Minten helpt mij om deze en andere content de hele week te verspreiden over de verschillende kanalen. Dat is echt superfijn. Als je aandacht uitgaat naar content maken, heb je vaak geen puf meer om het te verspreiden, terwijl dat zo belangrijk is!”

Wat vind je van de rol die technologie in ons leven is gaan spelen?

“Ik ben er heel blij mee. Ik ben nog van de generatie die vroeger radio luisterde en bij de favoriete hits opstond en naar het toestel rende om snel op record te drukken. Dan lijkt me het alternatief nu toch vele malen beter!

MobileMobile

Mijn bedrijf heet Pak je Podium, en ik ben gewoon zo dankbaar dat we allemaal de mogelijkheid hebben om zelf onze eigen zender te zijn. Je hoeft niet te wachten totdat de televisie belt: je kunt zelf al mooie dingen maken en een publiek verzamelen. Geniaal toch?”

Wat hoop je dat er ooit nog eens uitgevonden wordt?

“Een ideeën-lezer: een soort scan die goede ideeën uit je hoofd kan halen, en kan kijken hoe je die stap voor stap te uitvoer kunt brengen, en daar al mee kan beginnen. Ook wel een beetje creepy misschien…

Ik verbaas me eigenlijk ook over de hoeveelheid foto’s die we maken, maar dat we daar eigenlijk niks meer mee doen. We verzuipen een beetje in al het moois. Ik zat te denken aan een automatisch fotoalbum. Dat na je vakantie je telefoon of camera automatisch je mooiste foto’s verzamelt, dat je tekstjes kun inspreken, en voilà! Een old school fotoboek, op een moderne manier. Maar goed, deze uitvinding heeft denk ik niet de allerhoogste prioriteit.”

 

Influencer Talk is een rubriek die je om de week tegenkomt op TechGirl. Volgende keer praten we met… Mandy Ronda!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.