Charlotte Meindersma
Charlotte Meindersma

Influencer Talk: Charlotte Meindersma vond haar Apple Watch maar een elitaire stappenteller

Ze moet nog met cd’s werken, wordt vaak gevraagd om gratis werk te doen en ze hoopt dat mensen eens iets minder naïef worden. Charlotte Meindersma van Charlotte’s Law is een jurist met een mening, zo blijk in onze Influencer Talk met deze in techrechten gespecialiseerde jurist.

Je bent de vrouw achter Charlotte’s Law, wat vragen mensen je nou het vaakst?

“Help, ik heb een factuur gekregen voor een inbreuk en nu vragen ze honderden euro’s, kun je me gratis helpen? En ik hoor ook vaak de vraag hoe gegevens verwerkt mogen worden en hoe het zit met cookies. Vorig jaar toen de AVG van kracht werd, dachten veel bedrijven dat het wel losliep, maar die krijgen nu wel vragen van klanten. Meestal zijn het echter juist de bedrijven die het goed doen, die zich er druk over maken.”

We kennen je van Charlotte’s Law, maar je doet meer dan alleen een website runnen, toch?

“Mijn basis is Charlotte’s Law & Fine Prints, dus daarbij doe ik van alles met contracten, algemene voorwaarden, licenties, quitclaims en inbreukbrieven. Op dit moment ben ik de enige jurist, maar in september komt er een stagiaire bij. Daarnaast is er een office manager en een parttime medewerker die allerlei ICT-dingen voor ons doet. De site is wel het meest zichtbare wat we doen, maar eigenlijk is dat meer een marketingtool voor mijn bedrijf, waarop ik vertel wat ik doe zodat mensen ons kunnen vinden.”

Wat doe je met technologie in jouw beroep?

“We werken zoveel mogelijk online. We hebben bijvoorbeeld een nieuw e-mailprogramma genaamd Missive, dat ook handige chatfuncties heeft om je te connecten met je collega’s. En dan is er nog Podio, ons klantsysteem, waaraan we zelf veel hebben aangepast. We gebruiken niet eens zo heel veel applicaties, maar de applicaties die we gebruiken, gebruiken we goed met veel api’s om dingen aan elkaar vast te knopen. We letten wel heel erg op de privacy, want alles wat we gebruiken moet wel AVG-proof zijn. Daarom hebben we bijvoorbeeld geen Slack, maar Slide. Dat lijkt er superveel op, maar dat is inmiddels wél redelijk goed geregeld. Er wordt bij ons echt pas wat geprint als het naar de rechtbank moet. O, en we hebben trouwens ook nog één computer waar ook cd’tjes in kunnen: sommige rechtbanken werken nog steeds met cd’s.”

Wow, dat is als naar je werk gaan per paard en wagen. Ben je zelf tech-minded?

“Ik vind dat een lastige vraag. Ik vind zelf dat het wel meevalt. Kijk, ik kan heel blij worden van heel brede schermen, want dan kan ik altijd drie schermpjes tegelijk open hebben. Heerlijk. Ik kom weleens naar kantoor om te werken of ik zit er ‘s avonds langer omdat die schermen zo tof zijn. En ik heb het liefst de iPhone, dus ik ben wel van de gadgets, maar ik vind het vooral belangrijk dat alles hier op kantoor werkt. Dus ja, ben ik tech minded? Ik kan ook wel aan een site klussen, maar daarvan weet ik niet zo veel. Ik weet echter wel wat andere mensen goed kunnen en weten. Als ik naar de gemiddelde Nederlander kijk, dan ben ik wel techminded. Ik vind mezelf heel normaal en gemiddeld: ik kan wel wat html en css, maar een hele website bouwen zou me heel veel tijd kosten.”

Goed dat je daar je IT’er voor hebt, dus! Wat vind jij de leukste ontwikkeling op het gebied van tech?

“Poeh, ik ben altijd zo bezig met de negatieve kant ervan, want daar word ik vaak naar gevraagd: hoe zit het met cookies, de Face App, slimme speakers die meeluisteren… Maar ik ben erg te spreken over OnePassword. Heerlijk, het heeft gezichtsherkenning zodat ik meteen toegang heb tot mijn wachtwoorden. Als ik mijn MacBook met een touchbar zou hebben, dan zou ik daar met mijn vingerafdruk gebruik van kunnen maken, dat is een stuk relaxter dan al die wachtwoorden. Dat vind ik tof, maar ik vraag me ook meteen af: kan dat niet op een verkeerde manier gebruikt worden?”

Over dingen die verkeerd gebruikt kunnen worden gesproken… Hoe ervaar je de aanwezigheid van social media, voel je de druk?

“Ik ben stiekem wel bezig met hoeveel likes ik heb en hoeveel reacties er zijn. Maar
het lastige is dat ik mezelf dan ga vergelijken met mensen die meer dan 10.000 volgers en een swipe-up hebben die ik ook wil. Op YouTube heb ik er inmiddels 1200, dus waar hebben we het over? Toen ik de eerste 100 had, vierde ik nog een feestje. Het is zo relatief, ergens denk ik wel dat het om kwaliteit boven kwantiteit gaat, maar als je een groter publiek wil bereiken, dan heb je toch een groter getal nodig. En ik wil wel dat het relevante mensen zijn. Ik ben niet bezig met de mooiste foto’s, want ik ben met de inhoud bezig.”

Welke social media gebruik je graag?

“Ik maak op dit moment het meest gebruik van Instagram en Twitter. Twitter is gezellig, daar kijk ik niet naar de getallen. Daar zitten nou eenmaal journalisten, maar dan moet je er wel zijn en blijven vertellen. Ik ben de laatste tijd actiever geworden op LinkedIn en ik maak gebruik van Facebook. Op Facebook vooral omdat ik daar nog wat volgers heb, maar dat is wel meer zenden geworden dan vroeger. Maar om terug te komen op de druk: ik maak me drukker om mijn omzet en of ik de salarissen kan betalen dan wat ik plaats op social media en wanneer.”

Is het moeilijk voor je om privé en werk gescheiden te houden?

“Mijn bedrijf staat zo in mijn leven, dat is gewoon één geheel. Voor mij is dat goed: ik vind mijn werk leuk, ik ben een jurist en zo denk ik ook. Staat er ergens een kelderluik open? Dan denk ik: kelderluikarrest. En wat voor aansprakelijkheid zou dit of dat zijn? Ik loop me regelmatig op straat af te vragen of dat allemaal wel goed geregeld is. Voor mij is het heel normaal en voor mijn vriend ook, die is ook jurist.”

Maar wil je dan ook niet nieuwe manieren vinden om te laten zien dat je zo happy bent als jurist? Heb je weleens aan een nieuwe uitbreiding voor je site gedacht?

“Ik maakte al elke dinsdag een inhoudelijke video, maar ben sinds dit jaar ook gaan vloggen. Ik laat die video’s door iemand anders editen, want ik kan niet naar mezelf kijken en luisteren. Ik vind het niks om mezelf elke keer hetzelfde zinnetje te horen zeggen. Daarnaast wil ik graag vaker live gaan op bijvoorbeeld Instagram, maar dat moet je plannen en aankondigen. Je moet het op tijd doen en ik ben simpelweg geen goede planner met dat soort dingen.”

Is er een gadget waarvan je niet begrijpt dat die is uitgevonden?

“Nou, ik wilde eigenlijk niet aan de Apple Watch beginnen, want ik zag de toegevoegde waarde niet. Het is toch gewoon een elitaire stappenteller? Dacht ik: want mijn vriend was zo blij met zijn Apple Watch, dat hij er eentje voor mij kocht toen mijn Fitbit steeds stukging. Ik gebruik hem nu heel veel: als activity tracker, met notificaties en om te weten dat mijn telefoon gaat als ik hem op stil heb. En ik moet toegeven: ik ben er heel erg blij mee.”

Wat hoop je dat ooit nog eens uitgevonden wordt?

“Nou, de ICT bij de rechtbank mag van mij wat beter. Ik zou ook graag meer dingen zonder draden willen, dat je alles continu kunt opladen, ongeacht waar je het neerlegt. Ik kijk nu naar mijn computer, en dan zijn er zoveel draden. Ik weet alleen niet of het per se goed is om altijd een magnetisch veld in je omgeving te hebben. Mijn schoonvader zei ooit: dan heb je een visitekaartje en dat stop je in je scherm, waardoor je dan foto’s en presentaties kunt zien. Mensen dachten dat die man gek was: dat kan toch nooit? Maar we hebben toch sd-kaartjes gekregen, dus er kan een heleboel veranderen. Daarnaast hoop ik echt dat de naïviteit van mensen zal afnemen. Waarom schrikt iedereen als hij hoort dat Google meeluistert via je slimme speaker? Natuurlijk is dat. Het internet hebben we inmiddels al twintig, dertig jaar, daar mogen we wel een keertje aan wennen.”

 

Bron foto:  Prisca Visser

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.