Haar bijnaam is “the mother of code” en dat terwijl het allemaal begon met een drie maanden durende PHP-cursus van de LOI. Onze TechGirl van de Week, Ines van Essen, vindt dat niet vreemd: “Ik heb de rest zelf aangeleerd, want code moet je gewoon doen om het te leren.”

Niet dat programmeren Ines zomaar is komen aanwaaien: “Vanaf mijn elfde was ik al bezig met websites, maar ik heb er nooit bij stilgestaan dat dit een beroep is waarmee je geld kunt verdienen. Pas toen ik 22 jaar oud was en stage liep bij een webdesignbureau, wist ik het: dit is iets waar ik goed in ben.”

Zelfstandig

Die zelfstandigheid had Ines nodig. “Toen ik 21 was, werd ik zwanger. Een bewuste keuze, maar mijn ex hield het voor gezien toen ik 5 maanden zwanger was. Er was een reële kans dat ik op straat zou komen te staan, baby en al. Toen heb ik besloten dat ik mijn leven niet van een ander zou laten afhangen; ik heb me op code en op WordPress gestort, en heb mezelf binnen 8 maanden uit de bijstand gewerkt.”

Ines deed dit door eerst kleine klusjes aan te pakken, waarna ze dankzij mond-tot-mondreclame steeds meer grote klanten binnensleepte. “Ik wil dat mijn zoon ziet dat het niet uitmaakt wat anderen van je denken. Als jij denkt dat het kan en je stopt ergens energie in, dan lukt het ook.” Sowieso speelt Ines’ kind een grote rol in zowel haar privéleven als haar werkzame leven:

Ik werk in een wereld waar er weinig gebruik wordt gemaakt van officiële werktitels. Daarom verzinnen mensen van die ludieke titels, en Mother of Code is al heel lang de mijne. Het staat voor een combinatie tussen mijn moederschap – iets wat gek genoeg de grondlegging is voor mijn technische carrière – en mijn liefde voor technische support. Een collega omschreef het ooit zo: je bent iemand die zich om alle klanten én de code bekommert. Het moet aan alle kanten kloppen. Daar kan ik me wel in vinden.”

Klanten helpen

Dat zijn mooie woorden voor Ines, die heel blij is met haar baan bij Automattic, waarin ze steeds de vertaalslag maakt tussen techniek en klant. “Vaak zeggen klanten sorry, omdat ze niet goed snappen wat er aan de hand is als ze tegen problemen aanlopen. Dan zeg ik altijd: het is mijn baan. Als ik jouw baan zou moeten doen, zou ik er waarschijnlijk ook niks van snappen.”

“Het moment waarop je de klant voelt ontspannen, ziet geloven dat je hen begrijpt, en dan samen tot een oplossing kunt komen; dat is echt heel gaaf. Plus, heel veel van wat we doen is humanitair en gericht op het verbeteren van de wereld. Niet voor niets is onze slogan: Democratizing The Web. Dit is waarom ik heel graag bij Automattic wilde gaan werken. Je zit aan de frontlinie van webontwikkelingen en werkt mee aan het geven van een stem aan mensen die daar anders de kans niet voor hebben.”

Wil jij dat ook, dan heeft Ines nog wel wat advies voor je: “Gewoon beginnen met je eigen projecten, daar leer je het allermeest van. Het hoeft niet per se iets te zijn waar je meteen geld mee verdient. Zoek eerst een probleem op dat je zelf hebt; zo begon ik in eerste instantie met het bouwen van een site die me hielp om te budgeteren. Dat is iets wat ik, als dyscalculist, heel erg lastig vind. Het heeft me een hoop tijd en energie gekost, maar die site draait nog steeds op de server bij mij thuis. De kennis die ik daar mee heb opgedaan zorgde ervoor dat ik de code van anderen beter snapte, en uiteindelijk grotere dingen kon bouwen. Niet blijven nadenken over of je iets wel kan, ja of nee. Gewoon proberen!”

Onze TechGirl van de Week is ook nog lang niet uitgeleerd. Ze kijkt erg op naar Helen Hou-Sandi, lead developer bij WordPress. “Ze is ook nog eens een klassiek geschoolde pianist en moeder van twee kids. Én ze is ook nog een Aziatisch, wat inhoudt dat ze tegen een berg vooroordelen op moet boksen. Maar ze is altijd zichzelf, weet waar ze voor staat, en is één van de meest gerespecteerde developers binnen WordPress. Ze is een heldin, in mijn ogen.”

Ines doet mee aan TechGirl van de Maand, wat betekent dat er over enkele weken op haar gestemd kan worden. Waarom? “Ik heb een carrière in tech gebouwd vanuit niks. Op een PC die ik op afbetaling had gekocht, heb ik mezelf code aangeleerd, en mijn weg gebaand naar een baan bij het bedrijf dat de weg leidt naar het werk van de toekomst. Niet alleen ben ik goed in wat ik doe, ik doe ook filantropisch werk; mijn non-profit helpt minderbedeelde groepen binnen de WordPress-wereld naar conferenties te gaan. Door sponsoren te werven kan ik iemand, die in dezelfde positie zit als waar ik zes jaar geleden in zat, helpen. Al met al best wat dingen waar ik trots op ben!”

4 reacties

  1. Marcia

    Inspirerend artikel! Ines respect voor je wilskracht en durf, je maakt keuzes voor jezelf en bent daarom een voorbeeld voor velen.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.