Ineke Scheffers
Fotografe: Liz Groen

Ineke Scheffers over het succes van Girl Code

Een dilemma voor menig (tech) bedrijf: hoe zorg je voor meer diversiteit op de werkvloer? Etniciteit, leeftijd, gender… Ineke Scheffers (29) spotte deze ‘blinde vlek’ al jaren geleden en richtte daarom Girl Code op. Hoe zit dat? En hoe kan het dat ze inmiddels al meer dan 1100(!) Girl Coders weet te verbinden? We gingen met Ineke in gesprek…

Girl Code

“De Girl Code community is opgezet om de genderkloof in programmeren te dichten”, aldus de 29-jarige. “We organiseren Meetups met rolmodellen op het podium om in ieder geval het bewustzijn te creëren dat die kloof er is. Girl Code heeft drie doelen:

  • het bewustzijn vergroten over de gender kloof in programmeren;
  • vrouwen die nog niet programmeren enthousiast te krijgen om het wel te gaan doen/overwegen;
  • vrouwen die al programmeren enthousiast te houden, want dat is soms best moeilijk als je de enige/ een van de weinigen bent op de werkvloer.”

“Workshops worden zo ingestoken dat echte beginners ermee aan de slag kunnen, maar ook de ervaren programmeurs. De insteek is dat het altijd voor iedereen toegankelijk moet zijn, ook al is dat soms een beetje lastig bij een verdiepend onderwerp als Google Vision API. Tijdens de Talk Meetups geven we drie a vier personen zo’n 15 minuten de tijd om te spreken. Zo geef je een podium aan meerdere vrouwen. En zo houd je ook tijd om elkaar te leren kennen. Dat is wel fijn van deze community en de Meetup.”

Het succes van de community

Dat er flinke vraag was naar een community als deze, blijkt wel als we het indrukwekkende aantal van 1100 Girl Coders zien. Ineke lijkt het zelf ook bijzonder te vinden: “Het is gewoon organisch gegroeid. Blijkbaar was het een gat in de markt.”

“Girl Code is natuurlijk ook oprecht. Het is opgezet en georganiseerd door mensen die het vanuit vrije tijd doen. Dus ik zet alleen mensen op het podium die ik wil zien. Als bedrijven geen vrouwelijke developer op het podium kunnen zetten, dan kies ik er niet snel voor om iets bij hen te organiseren. ‘Vrouwen in tech’ is een hip onderwerp, maar ik hoop eigenlijk dat die bedrijven dan ook echt een verschil willen maken. Als je zelfs bij Girl Code niet denkt om je vrouwelijke developers een praatje te laten doen, op welk moment zouden ze dan wel die vrouw op het podium zetten?”

LET OP: 18 april 2019 is er weer een nieuwe Girl Code Meetup, deze keer in Den Haag! Wil je er ook bij zijn? Geef je dan snel even op. Iedereen is welkom, maar vol = vol.

En Ineke zelf?

“Naast oprichter van Girl Code, voegde ik de daad bij mijn eigen woord door een omscholingstraject te volgen. In een Bootcamp van 3 maanden werd ik fullstack Javascript developer, waarna ik bij de ANWB in 5 maanden tijd van junior naar medior groeide en 5 maanden later werd ik Lead Web Developer.”

“Iedereen [collega’s, red.] vindt het wel tof dat ik Lead ben geworden. Ze gunnen het mij ook wel. Mensen vragen mij om advies voor hun eigen loopbaan.” Niet dat het haar zomaar is komen aanwaaien: “Ik heb daar ook hard voor gewerkt. Het helpt natuurlijk wel dat ik bij de ANWB omringd was door programmeurs aan wie ik mij kon optrekken.”

Even om alles in perspectief te plaatsen: Ineke zit nog maar twee jaar in het vak. In die tijd deed ze niet alleen een omscholingstraject, stoomde ze door van junior- naar lead developer, maar deed ze Girl Code er ‘gewoon nog even bij’. Dat bleef niet onopgemerkt. Natuurlijk is ze er dan ook heel trots op dat ze gevraagd werd om te spreken bij Koffietijd, de Techionista Award won en benoemd werd tot de top 10 meest invloedrijke vrouwen in tech volgens de Opzij.

“Ik dacht bij mijzelf: dit zijn de Middeleeuwen!”

“Voor ik developer werd, werkte ik als tech schrijver bij een bedrijf met 50 tot 60 developers. Daar zaten slechts 3 vrouwen tussen. En dat bedrijf was heel trots op dat aantal”, zegt ze verontwaardigd. “Ze zeiden toen: ‘We doen het echt niet slecht hoor vergeleken met andere software bedrijven.’ Ik dacht toen bij mezelf: hoe krijg je het uit je mond? Ook al zou het veel zijn, dan is het nog steeds weinig.”

“Ik hoorde ook van die vrouwen dat als zij op dev. conferenties kwamen dat die mensen op de conferenties verbaasd waren dat zij developer waren. Huh, ben jij geen PR dame? Ik dacht bij mezelf: dit zijn de Middeleeuwen! Ik ben echt onwijs feminist, en dan kom je in zo’n wereld. Echt heel schandalig. En dat geschoolde mensen zeggen: “De hersenen van mannen en vrouwen werken anders en daarom is dit een mannenbaan. Het is biologie.” Ongelooflijk!

Fotografie: Liz Groen

Dit was weer een interview in de reeks TechGirl van de Maand. Vind je Ineke’s verhaal inspirerend, geef haar dan een stem tijdens onze maandelijkse stemronde. Die start op 25 maart 2019. Naast de titel TechGirl van de Maand kan ze ook een leuk goodiepakket winnen. Give her all your support!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.