Twee vrouwen achter laptop die samenwerken

Werken in de IT, is dat iets voor mij?

Dat is ook de vraag die TechGirl Suzanne zichzelf stelde, nadat ze een studie afrondde die niets met IT te maken heeft. Maar onder andere doordat ze informatica als vak had gevolgd op de middelbare school, kriebelde er toch wat. Ze vroeg zich af: werken in de IT, is dat iets voor mij? En wat is er allemaal mogelijk? In dit artikel neemt ze je mee naar de wereld van de IT.

De IT, of informatietechnologie, is een heel populaire branche om in te werken. Logisch als je het mij vraagt, want elk bedrijf heeft het nodig en het wordt ook in meerdere lagen van een bedrijf gebruikt. Bijvoorbeeld om te automatiseren, klanten te bereiken, maar alles moet ook worden beschermd door een goede security. En dit zal alleen maar toenemen.

Mannencultuur?

Tegenwoordig zie je dat er steeds meer vrouwen in de IT gaan werken. De kans dat je in een omgeving komt te werken waar álleen maar mannen zitten is in mijn ervaring niet zo heel erg groot, dus laat dat je niet beïnvloeden. Een positieve verandering, want vrouwen kunnen juist erg veel toevoegen!

Wat kan er allemaal?

IT is dus best wel breed, en er zijn mogelijkheden voor heel sociale banen tot wat meer de individuele banen. Ik neem je dan ook graag mee langs een aantal van de mogelijke rollen die je zou kunnen vervullen.

Developer

Ook wel ontwikkelaar of programmeur genoemd. In deze functie ‘bouw’ je echt een applicatie, website of ander softwaresysteem. In deze functie werk je o.a. met programmeertalen, zoals Python, Java, JavaScript of andere talen. Programmeertalen werken eigenlijk net zo als spreektalen, alleen dan op basis van logica. Er is meestal maar één manier om de code te laten doen wat jij wil, anders krijg je een foutcode. Van puzzelen houden is dus een must als je carrière als developer ambieert!

Je kunt bijvoorbeeld back-end developer worden. Dat houdt in dat je je bezig houdt met alles wat achter een systeem of website zit, zoals koppelingen met andere systemen of databases. Ook kan je front-end developer worden. Dan houd je meer bezig met de ‘voorkant’, bijvoorbeeld een website.

In een ontwikkelfunctie werk je vaak samen in een team, met andere developers en testers.

Beheerder

De systemen die de developers gebouwd hebben, moeten ook beheerd worden. Het is immers niet zo dat iets zonder problemen blijft draaien, er vinden namelijk ook versie updates plaats, of soms gaat er even iets anders net niet helemaal zoals het bedoeld was. Hier komen de beheerders in beeld. Zij onderhouden de software en zijn er als er iets mis gaat. Dit betekent ook veel puzzelen en veel kennis opdoen door ervaring!

IT Projectmanager

Ben je minder van het puzzelen met code, maar vind je de IT wel super interessant? Dan zou je eens naar de functie projectmanager kunnen kijken. Je moet in een functie als projectmanager zeker wel verstand hebben van de technologie waar je mee werkt, maar jij bent niet de specialist. Jij houdt alles in de gaten, en begrijpt wat er gaande is. Hierdoor weet jij wat er nodig is om het project te laten slagen en de IT in de organisatie een stapje verder te brengen. Dit is echt een regelfunctie, waarbij je wel interesse in de techniek hebt, maar vooral ook andere mensen kunt verbinden om samen tot een geslaagd project te komen.

Data scientist

Bedrijven verzamelen door middel van klantgegevens, of bijvoorbeeld bezoeken aan hun website, erg veel data. Deze data wordt dan weer gebruikt om nieuwe inzichten uit op te doen en het bedrijf te verbeteren. Als data scientist ontsluit je grote hoeveelheden data en analyseer je deze ook.

IT Recruiter

Er is een groot tekort aan IT’ers, dus ook deze mensen binnenhalen is een grote kunst. Er zijn behoorlijk wat recruitmentbureaus waar je deze functie kan vervullen. Hiervoor specialiseer je je in het werven en selecteren van mensen met een IT-achtergrond

Scrum Master

Veel bedrijven werken tegenwoordig via de Scrum manier. Dit is een bepaalde werkwijze waarin een team op een flexibele manier werk kan oppakken, en elke 2 tot 4 weken ook daadwerkelijk een stukje software oplevert. Dit gaat dus heel anders dan via een ‘ouderwets’ project. Om dit allemaal in goede banen te leiden is er dan ook iemand in zo’n team de Scrummaster. In deze functie moet je dus goed op de hoogte zijn van wat er allemaal speelt binnen je team, en mocht het je teamleden toch niet lukken om dat stukje werkende software op te leveren, ben jij er om hen te helpen en ondersteunen op organisatorisch gebied. Ook help jij je team om terug te kijken op de afgelopen periodes en hier leerpunten uit te halen voor de toekomst. Je hebt dus echt een coachende rol, waarbij je wel veel met de IT bezig bent, maar (meestal) niet zelf programmeert.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.