Face ID iOS 13.5

iMessage: Wat maken die blauwe ballonnen eigenlijk uit?

Het voelt af en toe een beetje als het verschil tussen een hoedje met Dior erop, of met Dio, maar wel duidelijk in het Dior-lettertype: iMessage. De berichten-app van Apple staat erom bekend de blauwe tekstballonnen toe te voegen voor iPhone-gebruikers, terwijl Android-gebruikers het moeten doen met groene ballonnen. Dat ligt niet aan de telefoon die je gebruikt, maar aan het feit dat Apple geen Rich Communication Services wil toevoegen aan iMessage. Inmiddels zegt het dat wel te willen gaan doen, maar toch blijven die groene ballonnen echt groen. Hoe zit dat?

Rich Communication Services is de opvolger van mms en sms en hiermee kun je foto’s op mooie kwaliteit sturen, maar bijvoorbeeld ook typ-statussen zien. Best handig dus, en erg modern: je krijgt er opties door die we kennen uit WhatsApp, dat via internet werkt en niet via het mobiele netwerk. iMessage zal binnenkort wel RCS krijgen, maar dan nog krijgen mensen met een Android een groen ballonnetje, wat volgens Apple is om het verschil tussen zijn eigen iMessage en ‘Android’ RCS duidelijk te maken. 

RCS

Maar waarom zou het? Het maakt gebruikers van de app natuurlijk niet uit of hun ballon nou groen of blauw is. Het is niet alsof het je een bepaalde status geeft. Je hebt gewoon een iPhone of een Android. Het is geen kwestie van een ‘designer’-telefoon hebben of een H&M’etje. Het lijkt erop dat Apple dat idee wel wil geven en dus het verschil tussen de twee in stand wil houden met die ballonnen. Erg flauw, maar je kunt ook stellen dat het natuurlijk ook onzin is om je druk te maken over de kleuren van ballonnen: kan jou het schelen of je naar een groene of blauwe ballon kijkt?

Het is wel goed nieuws dat Apple kiest voor de implementatie van RCS: het brengt iMessage in het tijdperk waarin het thuishoort, in plaats van de ouderwetse inslag die het nu nog heeft. In 2024 krijgen iPhones middels een update de RCS-toevoeging. Je kunt dan net even wat meer op de gewenste kwaliteit sturen. En ja, dat doe je dan met een Android-telefoon nog steeds met een groene ballon. Dat het kan is al fijn, toch? Is het een beetje flauw van Apple? Zeker weten, maar we zijn blij dat het ervoor heeft gekozen om RCS wél te implementeren, want daar hebben Google en bijvoorbeeld ook Samsung best lang om moeten zeuren. Nu komt het er en dat maakt iMessage een stuk aantrekkelijker, al denken we niet dat het ons fanatieke WhatsApp-gedrag zal gaan veranderen. Je weet wel, die app waarin we altijd groene praatballonnen hebben…

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.