Ik koop een nieuwe keuken zonder slimme keukenapparatuur

We zeggen al jaren dat we straks allemaal VR-brillen thuis hebben en er een tweede leven op nahouden zoals in Ready Player One. Ook wordt er al jaren gezegd dat we straks allemaal slimme huizen zouden hebben waar Chriet Titulaer alleen maar van kon dromen. Maar kijkend naar de inburgering van deze tech, moeten we toch tot een andere conclusie komen. LauraJenny bestelde een keuken en daarin is helemaal niets slim. Geen slimme keukenapparatuur dus.

Niet dat ik het ooit nog ga doen, want zelfs een kleine verbouwing als het slopen van een oude keuken en het prepareren van de ruimte voor de nieuwe keuken is hels, maar na 11 jaar te hebben gedaan met een keuken die al tweede- of misschien wel derde hands was, waarin geen vriezer aanwezig was, maar wel een kapotte vaatwasser, was het wel eens tijd voor een keuken waar je blij van wordt als je er binnenloopt. Een lekker hoog aanrechtblad, een andere kleur: lekker fris.

Geen slimme keukenapparatuur

Maar geen slimme keukenapparatuur dus. Nu heeft dat enerzijds met budget te maken: ik heb de goedkoopste apparatuur die de keukenboer had gekozen, want ik ben allang blij met basics zoals een vriesvakje en het kunnen uitbannen van koken op gas. Maar zelfs als ik het geld ervoor had, dan had ik misschien niet gekozen voor slimme apparatuur. Wat heb je er immers echt aan? 

De slimme koelkast bijvoorbeeld, die is in veel gevallen eigenlijk een koelkast met een tablet erop. Je kunt inderdaad recepten opzoeken of een familie-agenda bijhouden, maar als je geen kinderen hebt en HelloFresht naast je eigen signature dishes kookt, dan heb je daar weinig aan. Heb je een modernere koelkast, dan zou je in de supermarkt kunnen kijken wat er allemaal inligt, zodat je niet per ongeluk met twee komkommers eindigt. Naast dat ik mezelf op de matige wifi van de supermarkt niet zo snel zoiets zie doen, bestel ik als autoloze vaak mijn boodschappen, of ik haal alleen wat ik precies die avond ga eten, waardoor zo’n functie niet aan mij besteed is. Woon je samen en moet je boodschappen doen terwijl je huisgenoot dat normaal doet, dan kan het handig zijn tegen verspilling, maar het is in mijn optiek nu nog teveel een gimmick.

Andere slimme apparaten in de keuken komen vaak op hetzelfde neer: je kunt het alvast aanzetten. Misschien is het huishouden dat ik run overdadig, maar ik heb op zich genoeg borden en bestek om niet in nood te zijn als ik de vaatwasser niet heb laten draaien. Plus, waarom zou je op afstand je vaatwasser willen aanzetten? Ik vind om die reden het op de grond projecteren van de tijd dat het apparaat nog aanstaat ook enorm overdreven: hoe naarstig zit je te wachten tot de vaat klaar is, had je dan niet beter die ene pan even met de hand kunnen afwassen? Je kunt de oven vast voorverwarmen als je nog niet thuis bent, maar moderne ovens hebben toch ook weer niet zo lang nodig voordat ze warm zijn? 

Geen toegevoegde waarde

Misschien ben ik te praktisch ingesteld, maar ik zie de toevoeging van slimme apparaten in de keuken nog niet echt. Misschien heeft het te maken met het niet hebben van een gezin vol drukte, waarin een planning en het in huis moeten hebben van bepaalde boodschappen heel belangrijk is, maar ik zou graag slimmere dingen zien. Ik weet dat er nu wel aan wordt gewerkt, zoals een oven die ziet wat je erin zet, zodat hij bepaalt hoe iets gebakken moet worden. Of een vaatwasser die ziet wat er allemaal instaat, zodat je niet een programma hoeft te kiezen maar hij vanzelf het juiste wasprogramma draait. Leuke slimmigheden waar je ook echt iets aan hebt, of waar tenminste het milieu iets aan heeft. 

Ik kom nu hartstikke blij mijn nieuwe keuken in. Ook al zijn de apparaten nog zo dom, ik ben er niet minder gelukkig om. 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.