Huawei’s fotowedstrijd beoordeelt foto’s met kunstmatige intelligentie

Vind jij jouw zomerkiekjes ook altijd de allermooiste? Dan daagt Huawei je deze zomer uit om mee te doen aan hun fotografiewedstrijd. Met deze contest willen ze de Renaissance naar de 21ste eeuw halen. De fotowedstrijd is vorige week gestart en niet alleen de kunst van de Renaissance heeft een leidende rol, maar ook kunstmatige intelligentie.

Kunstmatige intelligentie zal namelijk de voorselectie van de wedstrijd doen. Vervolgens worden uit de selectie de winnaars gekozen door een vakjury, met onder andere Alex Lambrachts. Ik kende deze man nog niet, maar toen ik googlede zag ik dat z’n fotografie-account op Insta 70K+ volgers heeft. Wel een populaire fotograaf dus. Huawei heeft de technologie op het gebied van kunstmatige intelligentie in de P20 Pro smartphone zo getraind, dat het begrijpt waar een geweldige foto uit bestaat.

Fotografen en fotoliefhebbers kunnen meedoen in vijf categorieën waaronder: ‘A New Renaissance’, ‘After Dark’ en ‘Deep in Detail’. Via een chatbot op Facebook Messenger kunnen de foto’s worden geüpload. De ingediende foto’s worden vervolgens beoordeeld door kunstmatige intelligentie op de P20 Pro. Huawei heeft kunstmatige intelligentie getraind door 4.000.000 foto’s, die door professionele fotografen zijn gemaakt, te analyseren. Door het lerende vermogen van kunstmatige intelligentie begrijpt het algoritme waar een goede foto uit bestaat. De ingediende foto’s krijgen een score op basis van verschillende criteria zoals ‘focus’, ‘jitter’, ‘uitwijking’, ‘kleur’ en ‘compositie’. Vervolgens ontvangt de jury de foto’s met de hoogste score en één Nederlandse topfotograaf zal daaruit geselecteerd worden. Uiteindelijk kiest de jury één winnaar.

Spelregels van de Huawei contest

De wedstrijd is op 12 juli al gestart en foto’s kunnen tot 6 september 2018 ingezonden worden via Facebook Messenger. Er zijn vijf verschillende categorieën waarin je mee kan doen. Spreken meerdere categorieën je aan? Geen probleem, in elke categorie mag je een foto indienen. Op 7 september 2018 worden de winnaars bekend gemaakt.

Wat kun je winnen?

De hoofdprijs is een stedentrip langs drie schilderachtige Europese steden. Maar niet alleen de nummer 1 krijgt een prijs: De top-10 wordt uitgenodigd voor een reis naar Florence om ondergedompeld te worden in de architectuur en kunst van de Renaissance tijdens een masterclass fotografie. De top-50 wint een Huawei P20 Pro, de eerste smartphone ter wereld uitgerust met een Leica triple-lenscamera en een 24 megapixel selfie-camera.

Dus, laat jij je foto deze zomer beoordelen door kunstmatige intelligentie? Ik in ieder geval wel!

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.