Huawei P40 Pro review

Huawei P40 Pro review – nog interessant zonder Play Store?

De P40 Pro is nieuw in het Huawei segment. Gepresenteerd als hét paradepaardje van de fabrikant, moet het opboksen tegen een concurrent als de Oppo Find X2 Pro bijvoorbeeld. Maar is het reëel om te denken dat de P40 Pro nog zo in trek is met het ontbreken van de Play Store en overige Google services? Mijn mening daarover lees je in deze Huawei P40 Pro review.

Design

De Huawei P40 Pro mag een vrij groot toestel genoemd worden: 6,58 inches meet hij. Daarmee is ie ongeveer even groot als de iPhone Pro Max, maar het gekke is: op het oog ziet de P40 Pro er kleiner uit. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het overflow display aan de voorkant en dito afgeronde design. Het beeldscherm loopt dus over de randen heen, je hebt hier in het gebruik verder geen last van.

Deze Huawei telefoon heeft een amoled display waarop beelden lekker vloeiend weergegeven worden. Het scherm heeft 2640 x 1200 pixels. De specificatie van 90Hz refresh rate zal niet iedereen wat zeggen, maar mijn ervaring is dat spelletjes en video’s fijn bekeken kunnen worden op de telefoon. Zonder dat je het gevoel hebt dat je last hebt van haperingen of stotterend beeld.

Voor deze P40 Pro review heb ik een glanzend zwart review exemplaar toegestuurd gekregen. De telefoon is er echter ook in het glanzend wit of blauw en in de kleuren mat zilver of mat goud. Mooi vind ik dat de vingerafdrukontgrendeling ín het touchscreen ligt. Niet als fysieke knop, maar echt in het beeld.

Gebruiksgemak

Laat ik positief beginnen: de telefoon is snel en heeft een herkenbare interface. Iconen bevinden zich op logische plekken, op posities zoals we die van Huawei kennen. Dat heeft alles te maken met het toepassen van EMUI 10 in het besturingssysteem. Dit ligt als laagje over Android 10 heen. Dat is zonder Google certificering, want tja… dat mag Huawei niet meer gebruiken in toekomstige toestellen.

En daarmee kom ik ook direct bij het allergrootste minpunt van deze telefoon uit: de P40 Pro maakt geen gebruik van Google services. De Google Play Store is niet beschikbaar bijvoorbeeld. WhatsApp, Instagram en andere veel gebruikte apps – je kunt ze niet op legale wijze downloaden. Natuurlijk zijn er workarounds te verzinnen, maar is dat wat je wilt als je bijna 1000 euro neerlegt voor een telefoon?

Ja, apps zoals TikTok, SnapChat en AliExpress heb ik wel in de Huawei App Gallery gezien. Het betekent dus niet dat je volledig op jezelf aangewezen bent. Het vraagt alleen wel om concessies als je voor deze telefoon kiest.

Camera’s

Qua camera’s eigenlijk niets te klagen over deze telefoon. Selfies kun je maken in 32 megapixels – foto’s zien er ook gewoon scherp uit. Huawei claimt dat het een toestel heeft gemaakt met ‘visionaire fotografie’. Nou… okay, dat klinkt wel erg overdreven. Maar om maar toe te geven: foto’s zijn goed van kleur en niet zo ‘opgefuckt’ als we dat bij eerdere telefoons van de fabrikant zagen.

MobileMobile

Aan de voorzijde vind je drie camera’s terug, ieder met hun eigen specialisme. Het zijn een 50-, 40- en 12- megapixels camera voor ‘standaard’ foto’s, maar ook om breedbeeld kiekjes mee te maken. En wat dacht je van de 5x zoom met periscoop?

Geluidskwaliteit

Speakers in telefoons staan er niet om bekend een kamervullend geluid te produceren. Dat geldt ook voor deze Huawei P40 Pro. Treft het daardoor blaam? Nee, hoor. Maar het is wel goed om te weten dat de P40 Pro een enigszins vervorm geluid produceert. Het geoefende oor hoort een klein beetje ruis over de muziek heen. Niet helemaal helder dus.

Batterij

De capaciteit van zijn batterij is in orde. Verwacht geen ultieme hoogvlieger, maar een dag kun je prima volhouden met de P40 Pro. De 4200 mAh batterij kun je supersnel en draadloos opladen. En helemaal tof -het is ook mogelijk andere gadgets op te laden met de P40 Pro. Ultiem!

Prijs

De Huawei P40 Pro wordt verkocht voor 999 euro. Dat is lager dan zijn concurrent Oppo Find X2 Pro bijvoorbeeld.

Conclusie

Ja, het ontbreken van Google services speelt de P40 Pro parten. Want in de basis is het gewoon een goede telefoon. Hij is snel, heeft goede camera’s aan boord en is klaar voor het 5G netwerk. En toch… meer dan een 7 zit er niet in. Want wat heb je aan goede hardware als de software (nog) niet voldoende is?

Huawei P40 Pro review
Pluspunten
Design
Camera's
Oplaadsnelheid
Minder positief
Ontbreken Google services
7

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.